شبکه خبری بیبیسی فارسی، شبکهای است که این روزها بسیاری از شهروندان ایرانی در داخل و خارج نام آن را میشنوند. سرویس بخش فارسی بیبیسی اکنون برنامههای خود را بهصورت اینترنتی، رادیویی و تلویزیونی ارایه میدهد. صادق صبا که مسئولیت مدیریت و ریاست شبکه بیبیسی فارسی را برعهده دارد، در گیلان مدرک کارشناسی خود را دریافت کرده و سپس با اخذ فوق لیسانسش از دانشگاه تهران برای دریافت مدرک دکترا راهی انگلیس شد. صبا اصول خبرنگاری را بهمدت چندین سال در مدرسه بیبیسی فراگرفت و همانجا مدرک PHD خود را دریافت کرد. قدمت رادیو بیبیسی فارسی به هشتم دی ماه سال ۱۳۱۹ میرسد یعنی در اوایل جنگ جهانی دوم که برای مقابله با رادیو برلین، فعالیت خود را آغاز کرد. حسن موقر اولین گویندهای بود که در بیبیسی فارسی به فعالیت پرداخت. برنامههای بیبیسی فارسی بهصورت بامدادی، نیمروزی و شامگاهی پخش میشود، خبرهای رادیویی برای آنکه در هر شرایطی به علاقهمندان ارایه شود، در وب سایت بیبیسی بهصورت کامل منتشر میشود. وبسایت رادیویی در سال ۱۳۷۹ راهاندازی شد. این سایت در چند صفحه جداگانه و در حوزههای مختلف سیاسی، فرهنگی، ورزشی، اجتماعی، بینالملل، اقتصاد، عکس، فرهنگی و… خبرهایی را در صفحههای گوناگون منتشر میکند. تلویزیون بیبیسی فارسی، یکی از فعالترین کانالها در دهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری ایران بود.
تلویزیون بیبیسی فارسی با وجود آنکه دیرتر از رادیو و اینترنت فعالیت خود را آغاز کرد، اما با برنامهریزی بلندمدت و کوتاهمدت، سریعتر از سایر موارد، تأثیرگذاری خود را آغاز کرد.بیست و پنجم دی ماه سال ۱۳۸۷ اولین روز فعالیت رسمی شبکه تلویزیونی بیبیسی بود.
قبل و بعد از برگزاری دهمین دوره انتخابات فعالیت شبکه تلویزیونی بسیار گسترده بود و برای برپایی جنگهای روانی، جریانسازیهای زیادی را در داخل و خارج از ایران ایجاد کرد.بیبیسی فارسی در لندن بهگونهای رفتار میکند که خود را ایرانیترین رسانهها به مخاطبان ایرانی معرفی نماید، در حالیکه بودجه این سازمان از سوی ارگانهای دولتی انگلیس تأمین میشود.
برای راهاندازی بیبیسی فارسی بیش از ۲۶۵ میلیون پوند هزینه شده که این رقم در اقتصاد جهانی که با تورم مواجه است، هزینه بالایی محسوب میشود. بنابراین میتوان چنین استباط کرد که صرف چنین مبالغی از سوی دولتمردان انگلیسی نمیتواند بیدلیل باشد.
اهداف در بیبیسی فارسی فقط به ایران ختم نمیشود، بلکه کشورهایی مانند افغانستان، تاجیکستان و چند کشور دیگر که گویش فارسی در آن محاوره میشود نیز در تیررس این شبکه قرار دارند و در ماههای گذشته گزارشهای ارسالی از خاورمیانه و کشورهایی که به زبان فارسی صحبت میکنند، بهخوبی این ایده را اثبات میکند.
انتخابات ایران و افغانستان و بازتابها و گزارشهای منتشره در بیبیسی حکایت از زوایای پنهان این شبکه تلویزیونی دارد.
نگاهی به کارکنان بیبیسی فارسی
بسیاری از کارکنان شبکه تلویزیونی بیبیسی از خبرنگاران و مسئولان رسانهای داخل ایران بودهاند و شناخت خوبی از جریانات رسانهای کشور دارند.
برای شناخت بیشتر از تجارب و مشخصات کارکنان بیبیسی در زیر به معرفی تعدادی از آنها اشاره میشود:
بهروز آفاق رییس بیبیسی در منطقه آسیا است که مسئولیت شبکه رادیویی و تلویزیونی بیبیسی با اوست.وی مسئولیت برنامهها به زبانهای آذری، اردو، ازبکی، اندونزیایی، برمهای، سنگالی، چینی، قرقیزی، هندی، پشتو و فارسی را برعهده دارد. آفاق در سال ۲۰۰۶ ریاست بیبیسی منطقهای آسیا را پذیرفت و در سال ۲۰۰۸ نیز بیبیسی فارسی را برای میلیونها فارسی زبان و بیشتر برای کشورهای ایران، افغانستان و تاجیکستان راهاندازی کرد.
نادرسلطان پور با راهاندازی شبکه تلویزیونی بیبیسی فارسی، بهعنوان یکی از مجریان اصلی برنامههای خبری این شبکه معرفی شد. وی حرفه خبرنگاری را در سال ۱۹۹۷ در برنامه های هفتگی رادیویی کانادایی به نام صدای فارسی (Persian Voice ) به عنوان تهیه کننده و گوینده آغاز کرد که در شهر اونتاریو برای فارسیزبانان ارایه میشد.
سلطان پور در سال ۲۰۰۵ به عنوان تهیه کننده و نویسنده در شبکه Canadian Broadcasting Corporation) CBC) و در برنامه “گزارش جهان”، که یکی از پرشنونده ترین برنامه های صبحگاهی بود؛ مشغول به فعالیت شد. سلطان پور از سال گذشته که بیبیسی فارسی راهاندازی شد بهعنوان یک مجری اصلی کار خود را آغاز کرده و برنامههای سیاسی و مصاحبه با اشخاص برجسته سیاسی داخلی و خارجی را بر عهده دارد.
فرناز قاضیزاده
قاضیزاده سالها در روزنامههای ایرانی فعالیت کرده و تجربه خبرنگاری در روزنامههای نشاط، یاسنو و زن در کارنامه وی دیده میشود. قاضی زاده در سال ۱۳۷۹ حتی در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران نیز بهعنوان مجری در یک برنامه علمی فعالیت میکرد،
در سال ۲۰۰۲ همراه با خانواده اش به هلند مهاجرت کرد و در آنجا به فعالیت در سایت روزآنلاین مشغول شد. او در سال ۲۰۰۳ پس از عزیمت به انگلیس به عنوان خبرنگار در رادیو بی بی سی منسوب شد و همچنین به تولید برنامه هایی مانند صدای شما و روز هفتم دست زد. وی اکنون بهعنوان مجری خبری در بیبیسی فارسی مشغول به کار می باشد.
سیما علینژاد
سیما علینژاد در سال ۱۹۹۰ با نوشتن چند مقاله برای مجلههای معتبر ایرانی، کار خبرنگاری را در ایران آغاز کرد.
وی در سال ۱۹۹۳ پس از ترک ایران بهعنوان خبرنگار و مجری در رادیو بیبیسی فارسی کار خود را آغاز کرد.
در سال ۲۰۰۲ سیما از طرف BBC به افغانستان برده شد تا به تربیت خبرنگاران افغان بپردازد او بعد از دو سال مجدا به لندن برگشت. او همچنین به عنوان ویراستار و ساخت برنامه های مستند در رادیو بی بی سی مشغول به کار شد. او بعدها در رادیو بیبیسی سمت سردبیری را کسب کرده و مسئولیت ادیتوری سایت بی بی سی فارسی را بر عهده گرفت.
ناجیه غلامی
در افغانستان از پدری کابلی و مادری هراتی به دنیا آمد. او وقتی سه ساله بود پدر و مادرش به ایران مهاجرت کردند. ناجیه غلامی کار رسانه ای خود را در سال ۲۰۰۱ به عنوان خبرنگار بی بی سی فارسی در مشهد شروع کرد. غلامی اولین خبرنگاری بود که از سوی شبکه بیبیسی در ایران برای فعالیتهای خبری خود، از مسئولان جمهوری اسلامی ایران مجوز کار گرفت و برای مدتی نیز کار خبری را در ایران دنبال کرد.
جمالالدین موسوی
متولد ولایت بامیان افغانستان می باشد. او کار خود را در سال ۲۰۰۱ به عنوان روزنامه نگار در مجله ی آسیای مرکزی در شبکه بیبیسی در منطقه آسیای میانه و در کشورهای ایران و افغانستان آغاز کرد. وی قبل از آنکه در بیبیسی فارسی فعالیت کند، بهعنوان سردبیر در هفتهنامه ای که برای مهاجرین افغان مقیم مشهد چاپ می شد کار خبری انجام میداد.
موسوی سالها بهعنوان یکی از پناهندههای افغانی در مشهد زندگی کرد، اما در سال ۲۰۰۲ ایران به مقصد انگلیس ترک کرد تا حرفه خود را در اروپا ادامه دهد