چهارشنبه , ۲۱ آذر ۱۴۰۳
آخرین مقالات :
خانه » رهبری و انتخابات » مدیریت هشت ماهه فتنه/ بازخوانی سخنرانی های رهبری

مدیریت هشت ماهه فتنه/ بازخوانی سخنرانی های رهبری

مهم ترین بخش هشت ماه جنگ نرم مهم ترین عامل مهار این فتنه و خنثی سازی آن یعنی مدیریت رهبر معظم انقلاب است. بازخوانی مدیریت ایشان در آن ایام می تواند ما را به استراتژی های قوی و موثری در مقابل دشمن رهنمون بخشد، از همین رو متن زیر به بررسی مدیریت معظم له در ۸ ماه جنگ نرم می پردازد.

اشاره

دیدبان: مهم ترین بخش هشت ماه جنگ نرم مهم ترین  عامل مهار این فتنه و خنثی سازی آن یعنی مدیریت رهبر معظم انقلاب است. سیر تاریخی سخنان رهبر انقلاب در مدیریت هشت ماهه فتنه، نشان می‌دهد که ایشان علم میدان بصیرت را به دوش می‌کشیدند و بیشترین کینه‌توزی‌های دشمنان نیز علیه ایشان رخ داد؛ حضرت رهبری در این ایام علاوه بر مدیریت بحران فتنه، به بصیرت افزایی روی آوردند.
در ادامه به بررسی اجمالی سخنان رهبر انقلاب در مدت هشت ماه جنگ نرم دشمن می‌پردازیم:

دیدار با نمایندگان نامزدها در ۲۶ خرداد: یادآوری خاطرات؛ دعوت به آرامش

رهبر انقلاب در دیدار با نمایندگان نامزدها سعی در ایجاد فضای دوستانه میان نامزدها و دعوت به آرامش داشتند و تلاش کردند تا با بیان برخی مطالب، همه نامزدها را به آرامش و پیگیری مطالبات از طرق قانونی تأکید کردند. ایشان در این دیدار به خاطره‌ای اشاره کرده و فرمودند:

« مردم ما اینند؛ اختلاف سلیقه هم دارند، نظرات مختلفى هم نسبت به نامزدهاى مختلف دارند، اما با همدیگر هم کار میکنند. آقاى مهندس موسوى براى من نقل میکردند که توى یک خیابانى که ایشان میرفته، ماشینى با ماشین ایشان همراه میشوند. آنها شروع میکنند حرفى و شعارى را که علیه آقاى موسوى بوده، با خنده گفتن، آقاى موسوى گفت من هم خندیدم و به آنها دست تکان دادم اینجورى و عبور کردم. خوب، این فضا خیلى فضاى خوبى است. این فضا بعد از انتخابات نباید تبدیل بشود به فضاى خصومت و تقابل؛ عده‏اى این را میخواهند در جامعه تحقق ببخشند. این خلاف واقع است.»

رهبر انقلاب همچنین به ظرفیت تحمل برد و باخت اشاره کرده و همگان را به افزایش ظرفیت تحمل خود اشاره کرده و فرمودند که «همه باید ظرفیت تحمل داشته باشند، بتوانند تحمل کنند؛ تحمل پیروزى هم کار آسانى نیست، تحمل عدم پیروزى هم کار آسانى نیست. حلم داشتن و تحمل کردن و ظرفیت پیروزى و عدم پیروزى را داشتن، یکى از فضائل انسانى است؛ ما باید این را هم در نخبگان، هم در آحاد عظیم مردم ترویج بکنیم.»

مقام معظم رهبری به نقش دشمنان در اتفاقات و تشنجات چند وزه بعد از انتخابات اشاره کرده و در نکته سنجی ظریفی فرمودند: « هر کس سرِ کار باشد، اگر نتائج انتخابات غیر از این هم می‌شد، بنده به طور اطمینان میتوانم عرض بکنم که باز اینجور حوادثى دیده می‌شد، باز این حوادث پیش مى‏آمد، براى اینکه اصلاً آرامش در کشور نباشد.»

خطبه‌های تاریخی؛ فصل الخطاب ۲۹ خرداد

رهبر انقلاب در ۲۹ خرداد ۱۳۸۸ و در پرجمعیت‌ترین نماز جمعه تاریخ انقلاب، ابتدا همه‌گان را به یاد و ذکر خدا دعوت کرده و فرمودند « فضاى معنوىِ جامعه را قدر بدانید، مبادا هیجانهاى سیاسى ما را از خدا غافل کند؛ مبادا بگومگوهاى گوناگونى که در یک کشور پیش مى‌آید – که در میان یک ملت آزاد یک امر طبیعى است – ما را غافل کند، ندانیم به کجا میخواهیم برویم».

رهبری به اتفاق مهم انتخابات یعنی حضور بیش از ۴۰ میلیون نفری در آن، اشاره و عنوان کردند که « این انتخابات، عزیزان من! براى دشمنان شما یک زلزله‌ى سیاسى بود؛ براى دوستان شما در اکناف عالم یک جشن واقعى بود؛ یک جشن تاریخى بود.»

مقام معظم رهبری همچنین به هدف اصلی دشمنان در انتخابات اشاره کرده و فرمودند « اعتماد به نظام جمهورى اسلامى در این انتخابات آشکار شد. و من بعد عرض خواهم کرد که دشمنان همین اعتماد مردم را هدف گرفته‌اند؛ دشمنان ملت ایران میخواهند همین اعتماد را در هم بشکنند. این اعتماد بزرگترین سرمایه‌ى جمهورى اسلامى است، میخواهند این را از جمهورى اسلامى بگیرند».

حضرت رهبری با یادآوری سوابق مثبت تمامی نامزدها هم به آنان و هم به طرفداران آنان، همه را دعوت به آرامش کرده و یادآور شدند که « این چهار نفرى که وارد عرصه‌ى این انتخابات جدى شدند، همه‌شان جزو عناصر نظام و متعلق به نظام بودند و هستند. یکى از اینها رئیس جمهور کشور ماست؛ رئیس جمهور خدوم، پرکار، زحمتکش، مورد اعتماد. یکى از آنها نخست‌وزیرِ هشت سال در دوران ریاست جمهورى خود بنده است. یکى از آنها فرمانده‌ى سپاه در سالهاى متمادى و یکى از فرماندهان اصلى دوران دفاع مقدس بوده است. یکى از آنها دو دوره رئیس قوه‌ى مقننه‌ى کشور بوده است؛ رئیس مجلس شوراى اسلامى بوده است. اینها عناصر نظامند»

رهبر انقلاب هشدارهایی هم به سیاسیون و نامزدها دادند که « زورآزمائى خیابانى بعد از انتخابات کار درستى نیست، بلکه به چالش کشیدن اصل انتخابات و اصل مردم‌سالارى است. من از همه میخواهم به این روش خاتمه بدهند. این روش، روش درستى نیست. اگر خاتمه ندهند، آنوقت مسئولیت تبعات آن، هرج و مرج آن، به عهده‌ى آنهاست.» ایشان همچنین تأکید کردند که نظام در اهداف خود جدی است و « این تصور هم غلط است که بعضى خیال کنند با حرکات خیابانى، یک اهرم فشارى علیه نظام درست میکنند و مسئولین نظام را مجبور میکنند، وادار میکنند تا به عنوان مصلحت، زیر بار تحمیلات آنها بروند. نه، این هم غلط است. اولاً تن دادن به مطالبات غیر قانونى، زیر فشار، خود این، شروع دیکتاتورى است. این اشتباه محاسبه است».

سخنرانی ۷ تیرماه: تأکید بر مسیر قانونی

رهبر انقلاب در جمع عوامل دستگاه قضایی کشور بهترین راه برون رفت از وضعیت آن روز کشور را تمکین به قانون معرفی کرده و ضمن مخالفت به خط کشی کردن مردم به دو گروه مخالف و موافق نظام عنوان کردند: « در همین جا هم براى حل و فصل قضایا، معیار قانونى وجود دارد. اگر قانون حاکم نشد، آن چیزى که از بى‏قانونى بر سرِ همه خواهد آمد، بسیار تلخ‏تر است از آنچه که اجراى قانون ممکن است در کام بعضى تلخى به وجود بیاورد؛ «و من ضاق علیه العدل فالجور علیه اضیق». عدل همان رعایت قانون است. اگر ما از رعایت قانون احساس ضیق کردیم، نخواستیم به قانون تن بدهیم، آنچه که بر سر ما از بى‏قانونى خواهد آمد، بمراتب از این تلخىِ تحمل قانون، سخت‏تر است. این را باید همه توجه کنند.»

سخنرانی ۵ مرداد ماه: تأکید بر بصیرت؛ و لایحمل هذا العلم، الّا…

پس از آنکه مدتی از آغاز فتنه‌های فتنه‌گران گذشته بود، و باطن آنان برای بسیار آگاه شده بود، اما بودند خواصی که هنوز موضع شفاف نگرفته و با بصیرتی رفتاری از خود بروز می‌دادند که بیشتر کمک به گروه فتنه‌گر بود. رهبر انقلاب در این ایام فرمودند « بصیرت خودتان را بالا ببرید، آگاهى خودتان را بالا ببرید. من مکرر این جمله‌ى امیرالمؤمنین را به نظرم در جنگ صفین در گفتارها بیان کردم که فرمود: «الا و لایحمل هذا العلم الّا اهل البصر و الصّبر». میدانید، سختى پرچم امیرالمؤمنین از پرچم پیغمبر، از جهاتى بیشتر بود؛ چون در پرچم پیغمبر دشمن معلوم بود، دوست هم معلوم بود؛ در زیر پرچم امیرالمؤمنین دشمن و دوست آنچنان واضح نبودند. دشمن همان حرفهائى را میزد که دوست میزند؛ همان نماز جماعت را که تو اردوگاه امیرالمؤمنین میخواندند، تو اردوگاه طرف مقابل هم – در جنگ جمل و صفین و نهروان – میخواندند. حالا شما باشید، چه کار میکنید؟»

تنفیذ ۱۲ مرداد: خواص مردود؛ مقابله با مسجد ضرار

حضرت رهبری با ذکر این جمله که در انتخابات اخیر « بعضى از خواص هم البته مردود شدند. این انتخابات بعضى‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها را مردود کرد»؛ همچنین به ویژگی های ملت ایران اشاره و تأکید کردند که « این ملت، ملت با ایمانى است؛ ملت هوشیارى است؛ ملت بااستعدادى است. با مسجد ضرار نمیشود این ملت را شکست داد.» ایشان همچنین تأکید کردند که باید سراغ آسیب دیدگان حوادث رفت و از آنها حمایت کرد و با هر آسیب زننده ای باید برخورد شود.

سخنرانی ۱۴ شهریور؛ چه بکنم اگر کسی نمی بیند؟

رهبر انقلاب در دیداری که با شاعران و هنرمندان در این روز داشتند به صف آرایی دشمن در برابر نظام و ارزش‌های انقلاب اشاره کرده و فرمودند « من دارم مى‌‌‌‌‌‌‌بینم صحنه را، مى‌‌‌‌‌‌‌بینم تجهیز را، مى‌‌‌‌‌‌‌بینم صف‌‌‌‌‌‌‌آرائى‌‌‌‌‌‌‌ها را، مى‌‌‌‌‌‌‌بینم دهانهاى با حقد و غضب گشوده شده و دندانهاى با غیظ به هم فشرده شده علیه انقلاب و علیه امام و علیه همه‌‌‌‌‌‌‌ى این آرمانها و علیه همه‌‌‌‌‌‌‌ى آن کسانى که به این حرکت دل بسته‌‌‌‌‌‌‌اند را؛ اینها را انسان دارد مى‌‌‌‌‌‌‌بیند… چه بکنم اگر کسی نمی بیند؟» ولی داستان هم‌چنان ادامه یافت و برخی خواص همچنان نمی‌دیدند.

خطبه‌های ۲۰ شهریور؛ اشتباه برخی دلسوزان داخلی در شناخت مردم

رهبر معظم انقلاب در سخنرانی خود که مصادف با ۲۱ ماه رمضان بود به بعضی صحبت‌های دشمنان و برخی غافلان داخلی درباره سلب اعتماد مردم از نظام اشاره کرده و یادآور شدند « حالا در رادیوهاى بیگانه و متأسفانه بعضى هم در داخل همنواى با آنها، هى اصرار و تکرار که بله، اعتماد مردم از نظام سلب شده! … حالا بعضى در لباس دلسوزى گفتند چه کار کنیم که اعتماد برگردد! مردم به نظام اعتماد دارند، نظام هم به مردم اعتماد دارد. ان‌‌‌‌‌شاءاللَّه خواهید دید در انتخابات آینده – که حالا دو سه سال دیگر است – همین مردم با وجود همین بازیگرى‌‌‌‌‌اى که مخالفان و دشمنان و غافلان و بى‌‌‌‌‌خبران داخلى کردند، یک حضور مستحکمِ قوى‌‌‌‌‌اى در انتخابات خواهند داشت.» اشاره رهبر انقلاب به خطبه‌های هاشمی رفسنجانی بود که به دنبال راه حل می‌گشت تا اعتماد مردم دوباره به نظام برگردد!! و البته در ادامه تاریخ، همان گونه رقم خورد که رهبری پیش بینی کردند؛ و آن همانا حضور پرشور در انتخابات مجلس بود.

خطبه‌های عید فطر، ۲۹ شهریور؛ حجیت اعتراف اشخاص علیه خود

خطبه‌های عید فطر سال ۸۸ مصادف بود با روزهایی که دادگاه متهمین اغتشاشات در تهران محاکمه و اعترافات و جلسات دادگاه آنها از تلویزیون پخش می‌شد. در آن روزها این مطلب از سوی عده‌ای که برخی از آنها به ظاهر هم در سلک روحانیت بودند، مطرح گردیده بود که اعترافات در دادگاه‌ها حجیت ندارد و سعی در اسقاط حجیت احکام دادگاه نمودند؛ ولی معظم فقیه در خطبه‌های خود به این نکته توجه دادند که « اینکه در دادگاه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها – که در تلویزیون هم پخش میشد – از قول یک متهمى چیزى راجع به یک کس دیگرى گفته میشود، من این را بگویم که این، شرعاً حجیت ندارد. بله، متهم هرچه درباره‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ى خود در دادگاه بگوید، این حجت است. اینکه بگویند در دادگاه درباره‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ى خودش اگر اعترافى کرد، حجت نیست، این حرف مهملى است، حرف بى‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ارزشى است؛ نه، هر اقرارى، هر اعترافى، شرعاً، عرفاً و در نزد عقلا در یک دادگاه در مقابل دوربین، در مقابل بینندگان میلیونى که متهم علیه خود بکند، این اعتراف مسموع است، مقبول است، نافذ است؛ اما علیه دیگرى بخواهد اعترافى کند، نه، مسموع نیست.»

دیدار ۲ مهر با خبرگان؛ هشدار به خواص غافل… تأکید فراوان بر بصیرت

رهبر انقلاب در دیدار با نمایندگان مجلس خبرگان رهبری در این روز با یادآوری خطر ریزش و اغفال خواص توسط دشمن تأکید کردند: « یکى از لوازم توجه و ملاحظه براى ضربه نخوردن، دیدن دشمنى است که میخواهد به ما ضربه بزند؛ از این ما را نباید غافل کنند. خط اغفالِ بخصوص خواص و نخبگان از تأثیر دشمن، یکى از خطوط القائى و تبلیغاتى دشمن است… البته دشمنى او خلاف انتظار نیست، غفلت ما خلاف انتظار است».

رهبر انقلاب با تبیین اهمیت بصیرت در میان خواص و جریا‌نهای سیاسی فرمودند « عمده هم امروز به گمان من، هدف و آماج توطئه‌‌هاى دشمن، خواص است؛ آماج دشمن، خواص است. مى‌‌نشینند طراحى میکنند تا ذهن خواص را عوض کنند؛ براى اینکه بتوانند مردم را بکشانند؛ چون خواص تأثیر میگذارند و در عموم مردم نفوذ کلمه دارند. به نظر من یکى از وظائف اصلى امروز ما و شما، همین است: ما بصیرت خودمان را در مسائل گوناگون تقویت کنیم و بتوانیم ان‌‌شاءاللَّه بصیرت مخاطبان و مستمعان خودمان را هم زیاد بکنیم.»

رهبر انقلاب با شرح حدیث امیرالمؤمنین (ع) درباره نحوه برخورد با فتنه فرمودند «بعضى‌‌ها در فضاى فتنه، این جمله‌‌ى «کن فى الفتنه کابن اللّبون لا ظهر فیرکب و لا ضرع فیحلب» را بد میفهمند و خیال میکنند معنایش این است که وقتى فتنه شد و اوضاع مشتبه شد، بکش کنار! اصلاً در این جمله این نیست که: «بکش کنار». این معنایش این است که به هیچ وجه فتنه‌‌گر نتواند از تو استفاده کند؛ از هیچ راه. «لا ظهر فیرکب و لا ضرع فیحلب»؛ نه بتواند سوار بشود، نه بتواند تو را بدوشد؛ مراقب باید بود.»

هشدار اصلی رهبر انقلاب در این سخنرانی، به خواص جامعه بود… خواصی که ایشان چندی قبل فرموده بودند برخی از آنان مردود شده اند.

سخنرانی ۱۵ مهر در نوشهر؛ بصیرت، قطب‌نمای حرکت

رهبر انقلاب در این سخنرانی خط تأکید خود بر بصیرت را بار دیگر پی گرفته و برای چندمین بار بر وجود و نیاز به بصیرت در تمامی افراد اشاره کرده و فرمودند « اگر بصیرت نبود، انسان ولو با نیت خوب، گاهى در راه بد قدم میگذارد. شما در جبهه‌ى جنگ اگر راه را بلد نباشید، اگر نقشه‌خوانى بلد نباشید، اگر قطب‌نما در اختیار نداشته باشید، یک وقت نگاه میکنید مى‌بینید در محاصره‌ى دشمن قرار گرفته‌اید؛ راه را عوضى آمده‌اید، دشمن بر شما مسلط میشود. این قطب‌نما همان بصیرت است.»

سخنرانی ۴ آذر در جمع بسیجیان؛ بصیرت… بصیرت… بصیرت…

حضرت رهبری در سخنرانی خود در جمع بسیجیان به اهداف دشمن در جنگ نرم اشاره کرده و فرمودند « یکى از ابزارها در جنگ نرم این است که مردم را در یک جامعه نسبت به یکدیگر بدبین کنند، بددل کنند، اختلاف ایجاد کنند… خوب، شما ببینید در یک چنین وضعیتى چه چیزى بیش از همه براى انسان مهم است؟ بصیرت. بنده بارها بر روى بصیرت تکیه میکنم، به خاطر همین. مردم بدانند چه اتفاقى دارد مى‌افتد؛ ببینند آن دستى را که دارد صحنه‌گردانى میکند، صحنه را شلوغ میکند تا در خلال شلوغى‌هاى مردم، یک عنصر خائنى، یک عنصر دست‌نشانده و دست‌آموزى بیاید کارى را که آنها میخواهند، انجام بدهد و نشود او را توى مردم پیدا کرد؛ این کارى است که دشمن میخواهد انجام بدهد. هر اقدامى که به بصیرت منتهى بشود…این خوب است.»

سخنرانی ۲۲ آذر در جمع مبلغین روحانی؛ و باز هم بصیرت…

رهبر انقلاب در این سخنرانی با تأکید بر اهمیت مسئله تبلیغ عنوان کردند که « اصل مسئله‌ى تبلیغ، ناظر است به عمل، همراه با بصیرت و یقین»؛ ایشان با اشاره به برخی اتفاقات روز قدس و شعارهای منحرفینی که به دنبال فتنه گری بودند، فرمودند که « آن کسى که براى انقلاب، براى امام، براى اسلام کار میکند، بمجردى که ببیند حرف او، حرکت او موجب شده است که یک جهتگیرى‌اى علیه این اصول به وجود بیاید، فوراً متنبه میشود. چرا متنبه نمیشوند؟ وقتى شنفتند که از اصلى‌ترین شعار جمهورى اسلامى – «استقلال، آزادى، جمهورى اسلامى» – اسلامش حذف میشود، باید به خود بیایند؛ باید بفهمند که دارند راه را غلط میروند، اشتباه میکنند؛ باید تبرى کنند. وقتى مى‌بینند در روز قدس که براى دفاع از فلسطین و علیه رژیم غاصب صهیونیست است، به نفع رژیم غاصب صهیونیست و علیه فلسطین شعار داده میشود، باید متنبه بشوند، باید خودشان را بکشند کنار، بگویند نه نه، ما با این جریان نیستیم.» ولی با این وجود سران فتنه گویا نمی‌دیدند و نمی‌شنیدند… صمٌ بکمٌ عمیٌ ….

تأکیدات رهبر انقلاب بر بصیرت – مخصوصاً در خواص – در ۹ دی اما از سوی مردم اجابت شد، مردمی که به تعبیر رهبر انقلاب نقش خود را ازهمان آغاز به درستی انجام می‌دادند و طومار فتنه ‌گران را بصیرت مردم به هم پیچید و بسیاری از خواص نیز مردود شدند.