آیا ضرورتی برای مجلس خبرگان وجود دارد؟
بعد از پذیرفتن این اصل که باید فرد اقرب به معصوم در رأس حکومت اسلامی قرار بگیرد، این سؤال پیش میآید که چگونه میتوان این فرد را شناخت؟ اگر در میان فقها چندین نفر صلاحیت لازم را داشتهباشند، چه کار باید کرد؟
— بعد از آنکه پذیرفتیم کسی باید در رأس حکومت اسلامی قرار بگیرد که اقرب به معصوم باشد، این سؤال پیش میآید که چگونه چنین فردی را تشخیص بدهیم؟ اگر در میان فقها چندین نفر صلاحیت لازم را داشتهباشند، چه کار باید کرد؟
حضرت آیتالله مصباح یزدی راه شناسایی فرد اصلح را همان روشی میدانند که در قانون اساسی جمهوری اسلامی پیش بینی شدهاست، یعنی خبرگان رهبری.
ایشان این روشن را یک روش کاملا عقلایی میدانند که نیازی به اثبات ندارد؛ چرا که همهی عقلای عالم برای اینکه در یک صنفی، اصلح آن صنف را انتخاب کنند، از افراد خبره در آن صنف استفاده میکنند. به عنوان مثال اگر شرط شدهاست که متولی موقوفات باید اعلم باشد و یا شرط مرجع تقلید اعلم بودن است، در همهی موارد راه تشخیص استفاده از نظر و تشخیص افراد خبره و اهل فن است.
در مواردی مانند وقف و تقلید چون بحث تقریبا جنبهی فردی دارد، لازم نیست این راه رسمیت داشته باشد ولی مسایل حکومتی با سرنوشت جامعه سروکار دارد و وقتی صلاحیت یک فقیه مشخص شد، حتی دیگر علما و فقها هم باید از او اطاعت کنند و گرنه مصلحت مسلمین به خطر میافتد. بنابراین باید یک مقام رسمی و یک سازوکار رسمی وجود داشتهباشد. این مقام رسمی چه کسی میتواند باشد؟ سیرهی عقلا این است که برای تشخیص اصلح باید به آراء افراد خبره مراجعه کرد. این افراد خبره را هم مردم باید انتخاب کنند. معیار مردم هم باید بر اساس عدالت و فقاهت بوده و تحت تاثیر تبلیغات و … نباشد. مجلس خبرگان رهبری بر این اساس طراحی شدهاست.
دانلود با لینک مستقیم (حجم : 21 مگابایت)
منبع : سایت برهان