حاکم اسلامی حق قهر کردن از مردم را ندارد!
خداوند خطاب به پیامبر اکرم (ص) میفرماید: «ای پیامبر تو مثل آن – حضرت لوط (ع) – نباش. اگر مردم هم قهر کردند تو قهر نکن.» سیرهی فقها و علمای تشیع هم اینگونه بوده است که هرگاه حکومت مرکزی ضعیف میشد، خود تشکیل حکومت میدادند.
گروه سیاسی برهان؛ یکی از سؤالات رایج در باب حکومت اسلامی ایران این است که اگر بعد از آنکه حاکم اسلامی یا امام معصوم(ع) از طرف خدا تعیین شد ولی مردم زیربار حکومت آن نرفتند، وظیفه حاکم اسلامی چیست؟ آیا میتواند از اجرای حدود الهی شانه خالی کند؟
حضرت آیت الله مصباح یزدی با استناد به سنت، عقل و سیره، میفرماید: «حاکم اسلامی تا جایی که ممکن است درصدی از احکام اسلامی را پیاده کند، باید بماند. حتی اگر مردم (نه همه مردم بلکه کسانی که موثر هستند) او را قبول نداشته باشند، باید برای آن اقلیتی که حاکم او را پذیرفتهاند، راه را نشان دهد و حق قهر کردن و ترک صحنه را ندارند.»
بنابر استدلال آیت الله مصباح یزدی، در میان پیامبران تنها یک فرد ( حضرت لوط (ع) ) را داریم که بعد از اتمام صحبت و نزول آثار بلا، قوم خودش را ترک میکند. اما خداوند به پیامبر اسلام (ص) میفرماید: «ای پیامبر تو مثل آن نباش. اگر مردم هم قهر کردند تو قهر نکن.» سیرهی فقها هم این بوده است که هرگاه حکومت مرکزی ضعیف میشد و نمیتوانست جلوی آنها را بگیرد، خود علما تشکیل حکومت میدادند که در تاریخ فقه تشیع به «حاکم شرع» شهرت یافته است.
حتی برخی از علما وقتی درک میکردند که یک سلطان فاجری میتواند ظواهر را حفظ کند و بگوید من از سوی علما حکومت میکنم، چنین اجازه را میدادند، مثل شاه طهماسب صفوی که میگفت از طرف «علامه محقق کرکی» حکومت میکنم. یعنی در این شرایط علما نمیفرمودند یا باید کل حکومت را تحویل علما بدهید و یا هیچ.
دانلود با لینک مستقیم (حجم : 21 مگابایت)
منبع : سایت برهان