ولی فقیه چگونه از ولایت ساقط میشود؟
علامه مصباح براین باورند که ولی فقیه احکام اسلام را مراعات میکند و اگر بر خلاف حکم خدا دستور دهد، با همان دستور از ولایت ساقط میشود.
علامه محمدتقی مصباح یزدی به ضرورت و لزوم ولایت فقیه از منظر عرفی و عقلانی توجه دارند و ولایت فقیه را بدل اضطراری امام معصوم(ع) می دانند؛ یعنی در شرایط نبود دسترسی به امام معصوم(ع) حکومت به عنوان یک شأن مهم از زندگی اجتماعی انسان، از سوی شارع مقدس رها نشده و مردم باید به فقیه مراجعه کنند.
از نظر علامه مصباح یزدی، توصیه های معصوم(ع) در مورد نقش و جایگاه ولایت فقیه هم از این طریق قابلیت تبیین و تحلیل پیدا میکند، تا جایی در روایتی، رد و انکار ولایت فقیه، رد و انکار شخصی معصوم(ع) تلقی شده است.
معظمله در مورد بحث ولایت مطلقه فقیه هم از دو نوع معنی «ولایت فقیه» سخن میگویند:
معنی اول که در ظاهر از کلمات شیخ انصاری در مکاسب گرفته شده، بر این مبناست که شارع مقدس راضی به زمینماندن برخی از احکام نیستند و چون اگر غیرفقیه مجری این احکام باشد، امکان اشتباه وجود دارد، پس باید فقیه آنها را اجرا کند. بنابراین، ولایت فقیه در همان حدودی است که شارع راضی به ترک آن نیست؛ این همان «ولایت مقیده» است.
معنی دوم ولایت فقیه بر این اساس استوار است که هر کاری که شأن حاکم و حکومت است، ولی فقیه حق دارد در آن دخالت کند. به عنوان مثال حاکم تشخیص میدهد به دلیل زیبایی شهر باید خیابانی احداث شود، حال اگر صاحب زمین راضی نباشد، باز هم حاکم دستور میدهد، این شأن برای ولی فقیه هم ثابت است. این همان ولایت مطلقه فقیه است.
علامه مصباح یزدی در کنار تبیین و تشریح معنای صحیح ولایت فقیه، دو تفسیر غلط زیر را نیز اشتباه و از اکاذیب عالم میدانند:
معنی اول، همان شبهه ای است که برخی مطرح میکنند و ولایت مطلقه فقیه را با دیکتاتوری یکی میپندارند؛ به این معنا که هرچه فقیه گفت، باید بی چون و چرا پذیرفت. علامه مصباح براین باورند که این معنی اشتباه است؛ چرا که ولی فقیه احکام اسلام را مراعات میکند و اگر بر خلاف حکم خدا دستور دهد، با همان دستور از ولایت ساقط میشود.
در معنای دیگر، برخی ولایت را به ولایت عامه و خاصه تقسیم میکنند و بر این ادعا هستند که حاکم اسلامی ولایت بر عامه مسلمانان دارد و اینکه فقیه در همه امور دخالت کند، خاص است و ولایت مطلقه فقیه تعریف جدیدی است که امام (ره) ابداع کردهاند.
علامه مصباح یزدی این معنای دوم را هم رد میکنند؛ چرا که از دل آن این شبهه بیرون میآید که احکامی که ولی فقیه صادر میکند مقید به اسلامی بودن نیست و ولی فقیه میتواند حکم خلاف اسلام صادر کند!
معظم له این تعریف را از اکاذیب عالم و القائات شیطان برای نابودی اسلام و اصل ولایت فقیه میدانند.
به طور کلی از نظر علامه مصباح یزدی، ولایت مطلقه فقیه یعنی همان ولایت شرعیِ اعتباریِ قانونی که برای فقیه ثابت است، مقید به موارد اضطراری نیست.
منبع : سایت برهان