به گزارش «جوان» پس از اينكه عمليات طريقالقدس(كربلایيك) در نيمه شب سرد آذر سال۱۳۶۰ با هدف فتح شهر اشغالى بستان و قطع خطوط ارتباطى شمالى، جنوبى دشمن در عمق خاك ايران آغاز شد، محسن رضايى فرمانده وقت سپاه ديدارى از منطقه پاوه و مريوان داشت. وي درباره آن روز و شرايط نيروهاي رزمي ايران ميگويد:«ما براى پياده كردن طرح عملياتى موسوم به «كربلا دو» كه بعدها فتحالمبين ناميده شد نياز بكارگيرى تيپهاى زيادى داشتيم ولى در عمل تا آن زمان بيش از چهار تيپ در اختيار نداشتيم. لذا ما راه افتاديم و سعى كرديم برادرهاى قابل و با صلاحيت خودمان را پيدا كنيم و به آنها بگوييم كه وقت آن رسيده تا شما بياييد و يگانهاى رزمى بيشترى براى نيروى زمينى سپاه تشكيل بدهيد. از جمله كسانى كه در اين رابطه ذهن مرا به خودشان مشغول كرده بودند حاج احمد متوسليان فرمانده سپاه مريوان و حاج همت فرمانده سپاه پاوه بودند. به اين دو برادر طى جلسهاى گفتم كه شما بايد براى سپاه يك تيپ تشكيل بدهيد.»
در اين زمينه گفتوگوهاى زيادى بين فرمانده كل سپاه و حاج احمد متوسليان و حاج همت انجام شد و اين اولين گام براى تشكيل تيپ در زمستان سال 1360 بود. پس از ديدارها و جلسات مختلف در بعدازظهر شنبه 17 بهمن 1360 در حالي كه چهار شبانهروز از نبرد چزابه سپري ميشد، متوسليان، شهبازي و همت موقتاً نيروهايشان را در خط پدافندي تيپ 14 امام حسين(ع) برجاي نهادند و براي ديدار با محسن رضايي، رهسپار قرارگاه مركزي كربلا در دزفول شدند.
رضايى درباره اين ملاقات مىگويد:«… از نظر من ديگر زمان تشكيل رسمي تيپ فرا رسيده بود و همگي در اين مورد متفق بوديم. در بحث انتخاب فرماندهي هم من تصميم قبليام روي انتخاب حاجاحمد قطعي بود؛ منتها در آنجا من با يك برادري آشنا شدم كه اسم ايشان «حاجمحمود شهبازي» بود. ما در جريان مذاكرات خودمان، يك استعداد فوقالعادهاي در شهبازي ديديم و درحقيقت احساس كردم كه ايشان يك عنصر ناشناختهاي براي ما بوده است. با اين حال چون «حاج احمد متوسليان»، «حاج محمود شهبازي» و «حاج همت» خيلي به هم علاقهمند بودند و از نظر قابليت و لياقت فاصلهشان خيلي به هم نزديك بود، خيلي مشابه هم بودند، براي من اين مسئله كه كداميك از اين برادران، فرماندهي تيپ را به عهده بگيرد، امري بالسويه بود؛ منتها به خاطر آن عشق و علاقهاي كه بين آنها حاكم بود، نميخواستم از اين بابت انتخابي كنم تا يك وقت براي اينها مشكلي به وجود بيايد…
از نظر من ديگر زمان تشكيل رسمى تيپ فرارسيده بود. انتخاب فرماندهى را گذاشتم به عهده خودشان كه در همانجا تصميم گرفتند حاج احمد متوسليان فرمانده تيپ، محمود شهبازى قائم مقام و حاج همت هم مسئول رئيس ستاد و پشتيبانى تيپ باشد. پس از اقامه نماز در قرارگاه تاكتيكى كربلا تشكيل تيپ رسماً اعلام شد.
در رابطه با نامگذاري تيپ جاويدالاثر حاج احمد متوسليان جريان نامگذاري تيپ را اينگونه شرح ميدهد: «اسم تيپ را گذاشتيم تيپ 27محمد(ص) كه اين اسم اعتقاد ما را به مكتب و سنت رسول(ص) نشان مىدهد و اين نام يك زمينه قبلى داشت و آن عمليات محمد(ص) بود كه توسط ما در منطقه مريوان و پاوه در 27 رجب عيد مبعث رسول گرامى اسلام(ص) انجام شد.»
بنابراين در تاريخ ۱۷ بهمن ماه سال ۱۳۶۰ اين يگان به عنوان تيپ ۲۷ محمد(ص) نامگذارى و فعاليت خود را در پادگان دو كوهه آغاز كرد. از فرداي استقرار نيروها در پادگان دوكوهه، هسته سه نفره فرماندهي تيپ 27 محمد رسولالله(ص)، گزينش افراد واجد صلاحيت براي تصدي مسئوليت واحدهاي ستادي تيپ را در دستور كار خود قرار داد؛ روندي كه شش روز به طول انجاميد و سرانجام در روز شنبه بيستوچهار بهمن 1360، چارت نهايي واحدهاي ستادي تيپ تهيه شد.