اطلاعاتي – شناسايي گسترده و دقيق كه باعث شد دشمن تا شب عمليات از تحرك رزمندگان در حاشيه اروند بياطلاع بماند و به اصطلاح غافلگير شود. اين موفقيت عظيم اطلاعاتي باعث شده است كه سالروز انجام عمليات والفجر8 به نام روز «حفاظت اطلاعات در سپاه» نامگذاري شود.
براي اينكه ارزش حفاظت اطلاعات بيشتر نمايان شود، بايد نگاهي به عمليات شناسايي و رعايت اصول حفاظتي در وقايع ديگر جنگ تحميلي بيندازيم. يك نمونه واضح عمليات كربلاي4 است كه يك سال بعد از والفجر8 و در دي ماه 1365 انجام گرفت. رزمندگان قديمي و آنهايي كه سنشان به دوران دفاع مقدس قد ميدهد، حتماً به ياد دارند كه پيش از انجام كربلاي4، در پشت تريبون رسمي نماز جمعه از تعيين سرنوشت جنگ در عمليات آتي (كربلاي4) سخن گفته شد. گويي پيروزي بزرگ در والفجر8 اين تصور غلط را به وجود آورده بود كه ديگر كار دشمن تمام است و با فراهمسازي بزرگترين ساز و برگ تداركاتي در طول دفاع مقدس، ديگر نيازي به رعايت دقيق اصول حفاظتي نيست.
در توضيح بيشتر بايد گفت كه براي انجام عمليات كربلاي4 بزرگترين عمليات تداركاتي از آغاز جنگ تا آن زمان صورت گرفته بود. تعداد گردانهاي شركتكننده در اين عمليات تا دو برابر ديگر عملياتهاي بزرگ ميرسيد. سردار علائي در كتاب روند جنگ ايران و عراق رزمندگان كربلاي4 را 200 هزارنفر اعلام ميكند و محسن رفيقدوست وزير وقت سپاه نيز در خاطراتش از تداركات گسترده براي تأمين تسليحات و مهمات لازم براي انجام كربلاي4 خبر ميدهد.
همچنين ايران از سال 62 به بعد، استراتژي انجام يك عمليات بزرگ طي سال را انتخاب كرده بود و به ترتيب خيبر در اسفند 62، بدر در اسفند63، والفجر8 در بهمن 64 انجام گرفتند. عملياتي كه همگي در فصل زمستان طرحريزي و اجرا شدند. بنابراين وقتي تريبونهاي داخلي از انجام عملياتهايي ديگر سخن گفتند، ديگر حتي سربازان تازهكار دشمن نيز ميدانستند زمستان سختي را در سال 65 پيش رو خواهند داشت و خود را آماده مقابله با عمليات قريبالوقوع كردند.
بررسي اجمالي شرايط جبههها طي دو عمليات والفجر8 و كربلاي4 نيز درسهاي مفيدي ارائه ميدهد. حجتالاسلام سعيدي در يكي از مصاحبههاي خود از تجمع نسبتاً زياد نيروهاي رزمنده پيش از كربلاي4 در خرمشهر سخن گفته است؛ خرمشهري كه طي جنگ تحميلي تقريباً خالي از سكنه بود. در مقابل تا قبل از آغاز عمليات والفجر8 رعايت اصول حفاظتي تا به آنجا پيش رفت كه حتي نيروهاي اطلاعاتي و شناسايي ملزم شدند با اسلحه انفرادي مرزبانان ارتشي، در منطقه تردد كنند، چرا كه گوشهاي نظاميان دشمن به شنيدن شليك اسلحه ژ- 3 عادت كرده بود و اگر غواصها و نيروهاي اطلاعاتي خودي با اسلحهاي غير از ژ- 3 شليك ميكردند، شايد باعث ايجاد حساسيت دشمن ميشدند.
به هرحال يكي از بزرگترين دلايل پيروزي در عمليات والفجر8 نقش حفاظت اطلاعات دقيق در پنهانسازي هرچه بهتر عمليات شناسايي و همچنين بهرهگيري از اصل غافلگيري دشمن بود. رعايت اصول حفاظتي موجب شده بود كه بعد از آغاز عمليات و رخنه نيروهاي غواص به خطوط دشمن، در همان ساعات اوليه تمامي خطوط ساحلي دشمن سقوط كرد و بعثيها حتي فرصت استفاده از بشكههاي فوگاز تعبيه شده در دل اروندرود را نيز پيدا نكردند. شبهجزيره فاو كه از حيث اتصال عراق به آبهاي آزاد خليج فارس ارزشي حياتي داشت، در اوج غافلگيري دشمن طي تنها يك يا دو روز به تصرف رزمندگان اسلام درآمد.
3 دیدگاه
ناشناس
بسم رب الشهداوالصدیقین انصافا خدا قوتتان دهدازمطالب بسیاری.سودمند وبا ارزش بویژه برای نسل جوان.
ناشناس
جالب بود تشکر
ناشناس
جالب بود تشکر