روز ۷ مهر ۱۳۶۰ به دنبال سقوط هواپیمای سی-۱۳۰ ارتش در منطقه كهریزك تهران پنج تن از فرماندهان نظامی كشور به شهادت رسیدند. این حادثه در پی موفقیت عملیات ثامن الائمه و شكست حصر آبادان به وقوع پیوست، زمانی كه فرماندهان نظامی برای ارائه گزارش این پیروزی به امام، عازم تهران بودند.
هواپیما در ساعت 19:59 روز هفتم مهرماه در جنوب غربی كهریزك دچار سانحه میشود و به علتی نامشخص هر چهار موتور هواپیما همزمان خاموش میشود. خلبان تلاش میكند هواپیما را در همان منطقه به زمین بنشاند. چرخهای هواپیما بوسیله دستگیره دستی باز میشود و هواپیما در زمین ناهموار فرود میآید اما پس از طی مسافتی، در نقطهای متوقف و بال چپ هواپیما به زمین اصابت میكند. هواپیما آتش میگیرد و 49 نفر سرنشین آن از جمله 5 تن از سرداران رشید اسلام به درجه شهادت نائل آمدند.
این 5 شهید بزرگوار كه در حال خدمت به میهن اسلامی به جوار رحمت حق تعالی شتافتند عبارت بودند از: 1ـ سرلشكر فلاحی (رییس ستاد مشترك ارتش) 2ـ سرلشكر سید موسی نامجو (وزیر دفاع) 3ـ سرلشكر یوسف كلاهدوز (قائم مقام سپاه پاسداران) 4ـ سرلشكر فكوری (مشاور جانشین رییس ستاد مشترك ارتش) 5ـ سرلشكر جهانآرا (فرمانده سپاه پاسداران خرمشهر و آبادان)
دقیقا سه روز پس از شكست حصر آبادان این 5 شهید بزرگوار كه نقش مهمی در پیروزی این عملیات و سازماندهی نیروهای ارتش و سپاه داشتند در حالی كه پس از بازدید از منطقه آبادان و مواضع آزاد شده توسط رزمندگان شورآفرین اسلام جهت ارائه گزارش كار به محضر حضرت امام خمینی (ره )عازم تهران بودند به شهادت رسیدند.
اگرچه شهادت این بزرگواران و فرماندهان قدر ارتش و سپاه برای مردم ما پس از آن پیروزی دلنشین بسیار تلخ و ناگوار بود ولی این واقعه سبب گردید كه همه جهانخواران و استعمارگرانی كه حامی تمام عیار صدام بودند بدانند ارتش و سپاه در كنار همند و هیچ نیرویی نمی تواند عامل تفرقه و جدایی میان این دو عنصر عظیم هدایت كننده جنگ شود.
و حضرت امام خمینی (ره ) در پیامی كه بمناسبت شهادت این شهیدان بزرگوار صادر نمودند. چه زیبا فرمودند كه : چه سعادتمند بودند این شهیدان كه دِین خود را به اسلام و ملت شریف ایران ادا نمودند و به جایگاه مجاهدین و شهدای اسلام شتافتند.
شهید سرلشگر ولی الله فلاحی جانشین رئیس ستاد ارتش – سال۱۳۱۰ در طالقان متولد شد، پس از پیروزی انقلاب ایران (۱۳۵۷) به سمت فرماندهی نیروی زمینی ارتش منصوب شد و از آغاز جنگ ایران و عراق در جبهه ها حضور دائم داشت و پس از بركناری بنی صدر از فرماندهی كل قوا، طی حكمی از سوی امام خمینی (ره) مسئولیت جانشین فرماندهی نیروهای مسلح ستاد مشترك به وی واگذار شد. با شروع جنگ تحمیلی وی اكثر اوقات خویش را در جبهه های نبرد می گذراند و عملیات های نظامی را از نزدیك نظارت می كرد. وی در طول خدمت به علت شایستگی توانست تا درجه سرتیپی و گذراندن دوره دانشكده فرماندهی و ستاد پیش برود.
فرازی از وصیت نامه شهید بزرگوار ولی الله فلاحی
می خواهم به پروردگار جهانیان معتقد باشید. به رسالت محمد امین و پیغمبران سلف و روز رستاخیز مومن باشید. به پیشوایان دین و مذهب از طوایف مختلف احترام بگذارید. تمام انسان هایی را كه در گذشته و حال و آینده به نحوی از انحا برای انسان های دیگر مفید بوده اند محترم بدانید. شهید سید موسی نامجو وزیر دفاع در سال ۱۳۱۷ در بندرانزلی بدنیا آمد و پس از انجام تحصیلات ابتدایی و متوسطه به تحصیل در دانشكده افسری ادامه داد و به درجه افسری رسید. او پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران در مسئولیت هایی چون عضو هیئت علمی و فرماندهی دانشكده افسری و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح مشغول به كار شد.
حضرت آیت الله سیدعلی خامنه ای، رهبر فرزانه انقلاب اسلامی، در وصف تلاش های شهیدنامجو در دانشگاه افسری امام علی(ع) ارتش جمهوری اسلامی ایران فرموده اند: «شهید نامجو با شجاعت و تلاش خستگی ناپذیر خود این دانشكده را احیاء كرد و با توجه به نقش دانشكده افسری نیروی زمینی در حفظ اصول و ارزشهای انقلاب، توطئه های استكبار جهانی را خنثی كرد.»
شهید جواد فكوری مشاور جانشین ستاد ارتش در سال ۱۳۱۷ در تبریز بدنیا آمد و پس از اتمام تحصیلات متوسطه وارده دانشكده خلبانی شد. و این دوره را با موفقیت بپایان رساند او همچنین دوره های تكمیلی خلبانی مقدماتی مدیریت خلبانی (اف-۴) فرماندهی گردان هوایی و فرماندهی ستاد را با موفقیت طی كرد.
پس از تشكیل كابینه محمد علی رجایی با حفظ سمت به عنوان وزیر دفاع برگزیده شد. یك سال و چند ماه وزیر بود و پس از اینكه سرهنگ معین پور به فرماندهی نیروی هوایی گمارده شد، وی مورد تشویق قرار گرفت و به سمت مشاور جانشینی رئیس ستاد مشترك ارتش انتخاب شد.
شهید یوسف كلاهدوز قائم مقام فرماندهی كل سپاه در روز اول دی ماه 1325 در شهرستان «قوچان» متولد شد. مونس و همدم او در تمامی اوقات قرآن كوچكی بود كه پیوسته همراه داشت و هرگاه فرصت می یافت آن را می گشود و از سرچشمه زلال این وحی الهی سود می جست. همین امر یعنی پیروی جزء بجزء احكام الهی و دستورات قرآن او را به گونه ای ساخته بود كه زندگی وی پر از خیر و بركت باشد.
فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی«خرمشهر»، شهید محمد جهان آرا در سال 1333 در خانواده ای مستضعف، مسلمان، متعهد و دردكشیده در« خرمشهر» متولد شد. صبر و استقامت، فداكاری و شهادت طلبی از خصایص بارزی بود كه وجود سید را بسان شمعی در انقلاب ذوب نمود و جان شیرینش را فدای جانان كرد.
گوشه ای از وصیتنامه
انقلاب بیش از هرچیز برای ما یك ابتلای الهی و یك آزمایش تاریخی و اجتماعی است و در جریان این ابتلا باید رنج، محرومیت، مصایب و ناملایمات را با آغوش باز بپذیریم و در برابر آشوبها و فتنه ها با خلوص و شهامت بایستیم و از طولانی شدن این ابتلا و افزایش سختیها و ناملایمات نهراسیم، زیرا علاوه بر اینكه خود را از قید آلودگیهای شركین و وابستگیها، پاك و خالص می كنیم، انقلابمان و حركت امت شهیدپرور، عمیقتر و استوارتر می شود و از انحراف و شكست مصون می ماند.
منابع:
1. آرشیو روزنامه های اطلاعات و جمهوری اسلامی، مهر و آبان ۱۳۶۰
2. تاریخ ایران
3. پایگاه فرهنگی و اطلاع رسانی تبیان
4. پایگاه اطلاع رسانی راسخون
5. پایگاه اطلاع رسانی ارتش جمهوری اسلامی ایران