رمز عمليات: يا الله، يا الله، يا الله هدف عمليات: انهدام نيروهاي دشمن منطقة عملياتي: فكه ـ چزابه تاريخ شروع: ساعت 30/21 دقيقه 18/11/61 وسعت منطقة عملياتي: 300 كيلومتر مربع نتايج عمليات مناطق آزاد شده: پاسگاه هاي ايراني سوبله، صفريه، رشيده، و طاووسيه پاسگاه هاي عراقي وهب، كرامه، صفريه تجهيزات منهدم شدة دشمن:
5 فروند هواپيما بيش از 80 دستگاه تانك و نفربر بيش از 120 دستگاه خودرو نظامي تعداد زيادي سلاح سبك و نيمه سنگين
يگان هاي منهدم شدة دشمن: تيپ 12 از لشكر 3 زرهي شامل گردان هاي قادسيه، قطيبه، معتصم و گردان 3 مكانيزه، تيپ 702 پياده از لشكر 14، گردان هاي المثني و الانتصار و يك گردان از تيپ 505 گردان كماندويي حطين تعداد كشته و زخمي هاي دشمن: بيش از 4500 نفر تعداد اسراء: 120 نفر نيروهاي عمل كننده: سپاه پاسداران انقلاب اسلامي وارتش جمهوري اسلامي ايران
والفجر مقدماتی، مقدمه شکست عراق
نام عملیات: والفجر مقدماتی
زمان اجرا: 11/18 /1361
تلفات دشمن:4620 (كشته، زخمی و اسیر)
رمز عملیات: یا الله – یا الله – یا الله
مكان اجرا: منطقه عمومی فكه
ارگانهای عملكننده: رزمندگان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی
اهداف عملیات: تصرف پل غزیله و پیشروی به سوی شهر العماره عراق
در این عملیات بیش از80 دستگاه تانك و نفربر،120 دستگاه خودرو و تعداد زیادی سلاح سبك و نیمه سنگین،5 فروند هواپیما منهدم و4620 نفر از نیروهای دشمن كشته، زخمی و اسیر شدند.
عملیات «والفجر مقدماتی» با هدف تصرف پل «غزیله» و سپس پیشروی به سوی شهر «العماره» عراق طرح ریزی شده بود. البته انجام عملیات محرم دسترسی به این مهم را آسان جلوه میداد.
دراین عملیات 48 گردان از سپاه و16 گردان از ارتش به مصاف 80 گردان از عراق رفتند. در ساعت 21 و 30 دقیقه 18بهمن ماه1361 رمز عملیات از قرارگاه «خاتمالانبیا» به گوش رزمندگان مستقر در خطوط «فكه» رسید:
«یاالله یا الله یا الله». حمله از سه محور آغازشد و نیروها در تاریكی مطلق شب به منظور شكستن خطوط دفاعی دشمن پیش رفتند. نكته قابل ملاحظه در این عملیات، موانع ایذایی، استحكامات، كانالهای عمیق و متعدد و وجود میدانهای مین فراوان و گوناگون دشمن در دشتهای رملی و خشك بود كه عراق طی چند ماه كوشش آنها را فراهم آورده و چیده بود. این عوامل سبب كندی حركت یگانهای خودی شده و در نتیجه با وجود شكسته شدن خط دشمن، نیروها به یكدیگر ملحق نشده و همانجا در عمق موانع و خطوط دشمن موضع گرفتند. این موضوع با روشنایی سپیده دم مشكل را دو چندان كرد. عراقیها هر آنچه از عملیات رمضان و حملههای مشابه درس گرفته بودند، از لایههای تو در تو و پیچیده دفاعی در عملیات والفجر مقدماتی (فكه) به كار بستند. از آنجا كه انجام این حمله با روزهای دهه فجر سال1361 مقارن شده بود، پیشبینی میشد كه در سرنوشت جنگ تاثیرگذار باشد، ولی چنین نشد و پسوند «مقدماتی» بر عملیات «والفجر» گذاشته شد.
در آستانه این عملیات «غلامحسین افشردی» معروف به «حسن باقری» فرمانده اطلاعات و عملیات قرارگاه خاتمالانبیا و فرمانده نیروی زمینی سپاه و چند تن دیگر از جمله «مجید بقایی» فرمانده قرارگاه كربلا به شهادت رسیدند.
در این عملیات بیش از80 دستگاه تانك و نفربر،120 دستگاه خودرو و تعداد زیادی سلاح سبك و نیمه سنگین،5 فروند هواپیما منهدم و4620 نفر از نیروهای دشمن كشته، زخمی و اسیر شدند.