عدالت بدون عقلانيت و معنويت به ضد خود تبديل ميشود/ بايد مراقب دشمنهاي دروني دولت اسلامي هم بود
اين روزها با افزايش حواشي و اختلافات دولت و مجلس، يكي از تلخ ترين وقايع سالهاي اخير رخ داده است و توده هاي مردم و رهبر معظم انقلاب نسبت به اين مساله اعلام موضع كرده اند، بازخواني اهم هشدارهاي رهبر انقلاب طي سالهاي اخير خطاب به رييس جمهور و دولتمردان خالي از لطف نيست. نكاتي كه شايد اين روزها بيش از هميشه تعجب مخاطب را بر انگيزد كه در دوراني كه رييس جمهور با بيشترين حجم خدمت و حمايت هاي مردم و رهبري انقلاب به مسير خدمت به مردم ادامه مي داد، چگونه معظم له نسبت به برخي آفات و انحرافات هشدار مي دادند.
آنچنان كه از فحواي سخنان رئيس جمهور محترم پس از افشاء نسخه فيلم جنجالي و همچنين بررسي نظرات مدافعين اين اقدام بر ميآيد آن است كه مبناي اين افشاگري كه به تصريح رهبر معظم انقلاب «خلاف قانون، شرع و اخلاق» تشخيص داده شد، از سوي مدافعين، عدالت طلبي و مبارزه با فساد عنوان شده است. اين در حالي است كه برخي سخنان رئيس جمهور پس از اين افشاگري در مقاطع گوناگون نيز به نوعي از اين تصور نزد رئيس جمهور حكايت دارد كه اين مسير، مسيري صحيح،عدالتطلبانه و در راستاي استيفاي حقوق مستضعفين است.طلبانه و در راستاي استيفاي حقوق مستضعفين است.
به گزارش رجانيوز، در همين رابطه دكتر احمدينژاد در سخنراني خود در روز 22 بهمن به صورتي غير مستقيم به اين موضوع اشاره كرده و روز گذشته نيز در جمع استانداران با تكرار همين محتوا اعلام « زماني كه امام راحل تعبير جنگ فقر و غنا را بكار برد، شايد خيلي از ما اين بحث را جدي نميگرفتيم، اما امروز نبرد در اين عرصه بطور بسيار جدي جريان دارد.» اما سوال اينجاست كه حتي اگر اين اقدام جناب رئيس جمهور بدون در نظر گرفتن ضرورت وجود آرامش در كشور و تصريح رهبر معظم انقلاب به اين امر و همچنين بدون در نظر گرفتن بهرهبرداري كه جريان حاشيهساز در دولت از اين التهاب كرد، تنها يك اقدام با نيت عدالت طلبانه بوده باشد، باز هم مجوزي براي مبادرت به آن در شرايط كنوني كشور از سوي رئيس جمهور وجود داشته است يا خير!؟
رجانيوز در مطلبي كه پيش از اين منتشر شد، به بيان چرايي خلاف شرع بودن اين سنخ افشاگري پرداخت، اما حتي با صرف نظر از اين ديدگاه شرعي، نگاهي به بيانات مهمي كه رهبر معظم انقلاب اسلامي درسالهاي گذشته در جمع هيات دولت نيز از تاكيد ايشان بر لزوم همراهي عدالتطلبي با عقلانيت و معنويت، و نقصان جدي عدالت طلبي منهاي عقلانيت و معنويت، در عرصه عمل حكايت دارد. موضوعي كه رهبر انقلاب نتيجه آنرا تبديل شدن اين شيوه از عدالت طلبي به حركتي ضد عدالتطلبي تعبير فرمودهاند.
به همين مناسبت در ادامه به بررسي و بازخواني بيانات ايشان در باب عدالتطلبي و الزامات آن در توصيههاي مختلفي كه به دولت كنوني داشتهاند خواهيم پرداخت:
اگر نیت های خوب تغییر کند، انسان عوض می شود/ دولت مواظب دشمن های درونیاش باشد
هشت شهریور 1384؛ رییس جمهور جدید و منتخب ملت به همراه کابینه تازه نفس خود برای نخستین بار خدمت مقام معظم رهبری رسيدند تا قبل از آغاز کار، توصیه های ایشان را بشنوند. از این رو رهبر انقلاب پس از تقدیر و تشکر از ملت جهت حضور در انتخابات، به مساله مهم لزوم حفظ نیت های خوب و الهی در انجام کارهای بزرگ تاکید کردند:
«خيلى از ماها نيتهايمان خوب است و با نيتِ خوب وارد مىشويم؛ اما نمىتوانيم اين نيت را نگه داريم؛ اين نيت در اثناى راه به موانعى برخورد مىكند؛ سايش پيدا مىكند؛ كمرنگ و ضعيف مىشود و احياناً يك جاذبهى قوىِ معارضى دل را – كه جايگاه نيت، دل است – به سوى خودش جذب مىكند؛ يك وقت نگاه مىكنيد، مىبينيد اصلاً نيت رفت؛ نيت يك چيز ديگر شده؛ آن وقت راه انسان عوض مىشود.»
ايشان در همان ديدار نيز تذكرهاي هوشمندانهاي بيان كردند و آنچنان كه در روز 14 خرداد سال جاري، عدالت، معنويت و عقلانيت را اضلاع مكتب امام(ره) برشمردند، در سال 84 نيز خاطرنشان كردند: «اگر بخواهيم عدالت به معناى حقيقىِ خودش در جامعه تحقق پيدا كند، با دو مفهوم ديگر بشدت در هم تنيده است؛ يكى مفهوم عقلانيت است؛ ديگر معنويت. اگر عدالت از عقلانيت و معنويت جدا شد، ديگر عدالتى كه شما دنبالش هستيد، نخواهد بود؛ اصلاً عدالت نخواهد بود. عقلانيت بهخاطر اين است كه اگر عقل و خرد در تشخيص مصاديق عدالت بهكار گرفته نشود، انسان به گمراهى و اشتباه دچار مىشود؛ خيال مىكند چيزهايى عدالت است، در حالىكه نيست؛ و چيزهايى را هم كه عدالت است، گاهى نمىبيند.»
ایشان در ادامه نیز ضمن تاکید بر جدا بودن عقلانیت و محافظه کاری از یک دیگر، در ادامه به مقوله عدالت جدا از معنویت نیز اشاره کردند و فرمودند: «اگر عدالت را از معنويت جدا كنيم – يعنى عدالتى كه با معنويت همراه نباشد- اين هم عدالت نخواهد بود. عدالتى كه همراه با معنويت و توجه به آفاق معنوىِ عالم وجود و كائنات نباشد، به رياكارى و دروغ و انحراف و ظاهرسازى و تصنع تبديل خواهد شد؛ مثل نظامهاى كمونيستى كه شعارشان عدالت بود.»
و در پایان این دیدار نیز شاید مهم ترین هشدار مقام معظم رهبری به دولت تازه تاسیس نهم این عبارات بود:
«دسته ى دوم دشمنان درونىاند؛ يعنى آفتها، بيمارىها و ميكروبها. مرگ ما بيش از آنچه ناشى از اين باشد كه ديگرى بيايد ما را بكُشد، ناشى از اين است كه در درون خودمان اختلافى بهوجود مى آيد. غالباً مرگهاى ما ناشى از ويروسى، ميكروبى، بيمارىيى و سلول عاصى اى است كه سرطان درست مىكند؛ كمتر ناشى از اين است كه كسى بيايد آدم را بكُشد. دولت اسلامى هم همينطور است؛ بايد مواظب دشمنهاى درونىاش باشد؛ اينها آفتهايش است.»
مواظب غرور و تملق گویی ها باشید
6 شهریور 85 نیز اعضای هیئت دولت، خدمت رهبر معظم انقلاب رسیدند تا از نصایح و مواعظ ایشان در امور مختلف بهره گیرند اما این دیدار با دیدار سال گذشته هیئت دولت با رهبر انقلاب متفاوت بود، چراكه دولت نهم يك سال كارنامه عملكرد داشت.
از این رو مقام معظم رهبری در این دیدار نكات مهمی با توجه به همين كارنامه و چشمانداز پيش رو بيان كردند:
«تواضع و نغلتيدن در گرداب غرور هم يكى از شاخصه هايى است كه لازمه ى اصولگرايى است؛ ما در معرض اين هستيم. ببينيد عزيزان! شماها در موضع بالايى قرار داريد و مورد احتراميد؛ افراد پيش شماها مي آيند و تعريف و تمجيد ميكنند – بعضى از روى اعتقاد، بعضى بدون اعتقاد – براى اينكه شما خوشتان بيايد. ما خودمان بايد مواظب باشيم حرفهايى كه در تمجيد و ستايش ما ميزنند، اينها را باور نكنيم. ما بايد به درون خودمان نگاه كنيم: «الانسان على نفسه بصيرة»؛ نقصها، مشكلات و كمبودهايمان را نگاه كنيم و فريب نخوريم. اين فريب خوردن، انسان را در دام و گرداب غرور مى اندازد. اگر انسان خودش را بد برآورد كرد، آن وقت ديگر نجات پيدا نميكند.»
يكى از بزرگترين لغزشگاهها غرور است
رییس جمهوربه همراه اعضای هیئت دولت، در 4 شهریور 86 برای سومین بار خدمت رهبر انقلاب رسید. رهبر انقلاب در اين ديدار نيز مشابه ديدار سال گذشته نسبت به آفت غرور هشدار داده و خاطرنشان کردند:
«وظيفه تان در قبال اين موفقيتها چيست؟ وظيفه تان شكر است؛ شكر خداست. مبادا كسى از شما – چه آقاى رئيس جمهور، چه يكايك حضرات – تصور كنند كه اينها را شما بوديد كه انجام داديد. نه، خداى متعال بود كه به شما اين توفيق را داد. هركارى كه شما كرديد به توفيق الهى بود، با قوّتى بود كه خدا به شما داده بود، با شوقى بود كه خدا در دلتان گذاشته بود، با فرصتى بود كه خدا براى خدمتگزارى به شما داده بود. مبادا غرور ما را بگيرد؛ كه يكى از بزرگترين لغزشگاهها غرور است؛ كه انسان بگويد منم كه اين كارها را كردهام و منم كه اين چيزها به ذهنم رسيد. انسان وقتى به عملكردهاى خودش نگاه مىكند و به تجربه و در طول زمان لغزشهاى خودش را، اشتباهات خودش را و ساده نگريهاى خودش را در مىيابد، آن وقت مىفهمد كه آنجايى كه موفقيتى بدست آمد، آن موفقيت كار چه كسى بود؛ والّا اگر قرار بود ما خودمان باشيم، همهاش همين لغزشها و بىتوفيقيها و اينها بود! البته انسان لغزشها و اشتباهات خودش را خيلى زود نمىفهمد؛ بهمرور مىفهمد.»
ایشان در ادامه تصریح کردند: «اگر يك جايى، موفقيتى هم از ما ديده شد و كار خوب و درستى هم اگر از ما سر زد، اين جز به توفيق الهى و به كمك الهى نبوده. بنابراين در چالهى غرور نيفتيد كه بيرون آمدن از اين چاله خيلى دشوار است و كمك الهى را لازم دارد.»
اتقوا من مواضع التهم؛ بهانه به دست دیگران ندهید
2 شهریور 87 دولت احمدی نژاد برای چهارمین بار خدمت مقام معظم رهبری رفتند.
اما رهبر انقلاب سه سال پس از اولين ديدار با اعضاي هيئت دولت نهم و تأكيد بر عدالتخواهي توأم با عقلانيت و معنويت، بار ديگر اين موضوع را مورد تأكيد قرار دادند: «بديهى است كه بدون معنويت و بدون عقلانيت، عدالت تحقق پيدا نميكند؛ اين را قبلاً هم عرض كردهايم. اگر معنويت نشد، عدالت تبديل ميشود به ظاهرسازى و رياكارى؛ اگر عقلانيت نشد، عدالت اصلاً تحقق پيدا نميكند و آن چيزى كه انسان تصور ميكند، عدالت است، مىآيد و جاى عدالت واقعى را ميگيرد. بنابراين معنويت و عقلانيت در تحقق عدالت شرط است.»
فراز پاياني بيانات ايشان لزوم دور ماندن از حواشی خودساخته و بهانه دادن به دست دشمنان بود، بهطوري كه پس از طرح اظهارات پوچ و بياساس مشايي در مورد دوستي با مردم اسرائيل كه حاشيههاي زيادي توليد كرده بود، رهبر معظم انقلاب با ظرافت خاصي ريشه اين جنس حاشيهها را يعني “قرار گرفتن در موضع تهمت” شناسايي كردند تا روشن شود اگر اين فرد حاشيهساز در ادامه نيز با تكرار اظهارات تأويل برانگيز قصد حاشيهسازي دارد، پيش از همه تاكتيكش از سوي رهبري شناسايي شده و پنبه آن زده شده است.
رهبر معظم انقلاب در اين ديدار بدون اشاره به فرد خاصي فرمودند: «یك توصيهى ديگر اين است كه بهانه هم دست ديگران ندهيد. من مىبينم متأسفانه گاهى بهانههايى هم از طرف خودِ شما داده ميشود كه اين را هم بايستى توجه كنيد كه بهانه هم دست ديگران ندهيد؛ مراقبت كنيد؛ حزم كنيد. و گفت: “اتّقوا من مواضع التّهم” … براى خودتان و براى دولت مسئله درست نكنيد و براى جنجالآفرينىها – كه كسانى دنبالش هستند – بهانه ندهيد.»
غرور، سرمنشا انحرافهاست / نصیحت علمای دینی را حمل بر دلسوزی آنها کنید/ تأکید مجدد برعدالتخواهی توأم با “عقلانیت” و “معنویت”
به فاصله چند ماه پس از انتخاب تاریخی ملت در 22 خرداد 88، اعضای هیئت دولت جدید بار دیگر خدمت رهبر معظم انقلاب رسیدند. دیداری که 16 شهریور 88 برگزار شد و طی آن رهبر انقلاب ضمن هشدار مجدد در مورد “غرور” فرمودند:
«بايد شكرگزار باشيد كه مسئوليت بر دوش شماست؛ بهخصوص آقاى رئيس جمهور بيش از ديگران بايد شكرگزار باشند. و هم شاكر باشيد. هم مغتنم بشماريد و هم بر اثر اين شكرگزارى، تواضعتان را بيشتر كنيد. مفتخر باشيد به رأى مردم، مستظهر باشيد به رأى مردم؛ اما مغرور نشويد، كه اگر خداى نكرده غرور به سراغ ماها آمد، آن وقت انحرافها و انحطاطهاى گوناگونى را در پيش پاى خودمان خواهيم ديد. مراقب باشيد؛ اين از آن دامهاى بزرگ شيطان است. معمولاً بعد از پيروزىهاى بزرگ، خطرهاى بزرگ وجود دارد.»
ايشان در ادامه نیز برای سومين بار در طی سالهای اخیر بر لزوم توجه دولت بر مقوله عدالت توأم با “عقلانیت” و “معنویت” تاکید کردند:
«در عدالت، هم عقلانيت بايستى مورد توجه باشد، هم معنويت. اين را ما قبلاً هم عرض كردهايم. اگر معنويت با عدالت همراه نباشد، عدالت ميشود يك شعار توخالى. خيلىها حرف عدالت را ميزنند، اما چون معنويت و آن نگاه معنوى نيست، بيشتر جنبهى سياسى و شكلى پيدا ميكند. دوم، عقلانيت. اگر عقلانيت در عدالت نباشد، گاهى اوقات عدالت به ضد خودش تبديل ميشود؛ اگر درست در باب عدالت محاسبه نباشد.»
منبع : رجا نیوز