حاججواد پارياد زنجاني در مورد عمليات کربلاي 5 ميگويد:
در عمليات کربلاي 5، در واقع جنگ پايان يافت در حقيقت اين عمليات سرنوشت جنگ را تعيين کرد و بعد از اين عمليات بود که ضعف و عدم توانايي رژيم بعثي عراق به دنيا ثابت شد و فشارهاي وارده در اين عمليات منجر به صدور قطعنامه 598 شد و تنها به دليل جابجايي بندهاي قطعنامه،جنگ دو سال ديگر ادامه يافت.
عمليات کربلاي 5 از نظر تعداد شهيدان ما و کشتهشدگان عراقي،کل مهمات جنگي مصرف شده و دستاوردهاي جنگ با کل جنگ هشت ساله ايران و عراق برابري ميکند. به طوري که در جبهه ميگفتند:در جبهه کربلاي 5 بودي وقتي طرف ميگفت خير، ميگفتند: پس بگو در جنگ نبودي.
در اين عمليات اوج درگيري نيروهاي دو طرف جنگ، شهادت، ايثار، از جان گذشتگي، جنون و صبر را شاهد بوديم. ميزان فشار و استرس آنقدر بالا بود که حاضران در اين برهه زماني را نسبت به دنيا بيتفاوت کرده بود.
زنجاني به تصرف مهمترين و سوقالجيشيترين مواضع عراقيها در عمليات کربلاي 5 اشاره و تصريح کرد: در اين عمليات 60 هزار نيروي عراقي کشته و مجروح شدند و قدرت نظامي عراق به شدت تحليل رفت. اگر چه ما نيز در اين عمليات شهداي بزرگواري که در طول جنگ در منطقه خبره شناخته شده بودند را از دست داديم.
بعد از اين عمليات، در سال 66 و 67 آمريکا و روسيه مستقيما وارد ميدان شدند و با حمايت موشکي، هواپيمايي و توپخانهاي قدرت نظامي عراق را 2 برابر بالا بردند. بعد از پيروزي ايران در عمليات کربلاي 5، دنيا و ارادههاي بينالمللي دست به دست هم دادند تا سرنوشت جنگ در ميادين جنگي تعيين نشود لذا سرنوشت جنگ را به پاي ميز مذاکره کشاندند.
شلمچه مصداق بارز کربلاي ايران است و خاک مقدستري از شلمچه وجود ندارد. در اين منطقه در 10 عمليات صدها نفر با لبهاي تشنه در مقابل آتشبارهاي سنگين دشمن، آرام و ساکت شربت شهادت نوشيدند و پيکر مطهرشان ساليان سال در آنجا ماند.
بعد از کربلاي 5 و آزادسازي شملچه، پيکر شهداي عمليات آزادسازي خرمشهر که بيشتر از گردان مالکاشتر بود کشف و به ديار خودشان انتقال يافت شهدايي چون احمد خادمحسيني، پرويز عظيمپور، برات سقايي،شهماري و جدي از جمله اين شهيدان بودند.
در عمليات کربلاي 5 در منطقه شلمچه، فرماندهان و رزمندگان به نام و ناآشنايي که چکيده 6 سال دفاع مقدس بود را از دست داديم به طوري که 80 درصد آنان در شلمچه شهيد شدند.
شلمچه نمايشگاه حقيقي اوج عشق و جنون بود. در حال حاضر هم براي خود نوحهسرايي دارد. هنوز هم پدران و مادراني هستند که زينبوار در کربلاي ايران دنبال گم شدگان خود هستند تا شايد نشاني از آنها بيابند. آنهايي که عهده کرده بودند که در اين منطقه به شهادت برسند به خواستههايشان رسيدند.
تعداد شهداي استان اردبيل در اين عمليات زياد بود. بعد از اين عمليات در 45 مرحله که در هر مرحله 100 الي 200 نفر شهيد بودند به استان اردبيل آورده شدند که حاج حسين حيدري، غفور علايي، انور فرخي، سلمان و سليم نوعي اقدم، پرويز، محمدعلي آقاجعفري، علي صوفي، محمود عبدي، رحيم رضايي، صادق حامدي، رضازاده و بهرام رجبي و فرماندهان گردانهاي مختلف از جمله داور يسري، بنامعلي محمدزاده، مرتضي فخرزاده، ميرعلي يوسفي سادات، مجتبي عزيزي، عمران همرنگ و ميرمسلم بنيهاشم از جمله اين شهداي بزرگوار بودند.
منبع : ساجد