خاطراتی از مراودات رهبر معظم انقلاب و آیتالله طالقانی
سخنان سید مهدی طالقانی، فرزند مرحوم آیتالله طالقانی در اوج روزهای فتنه كه گفته بود: «پدرم از هر جریانی به غیر از جریان اصیل ولایت فقیه تبری میجست»، برای آنها كه قصد داشتند آن عالم وارسته را مصادره كنند، بسیار گران آمد. خاطرات فرزند مرحوم طالقانی از مراودات پدرش و آیتالله خامنهای خواندنی خواهد بود.
در شورای انقلاب
جلسات شورای انقلاب در جاهای مختلفی تشكیل میشد؛ یعنی جای ثابتی نداشت. گاهی اعضای شورای انقلاب به جایی میآمدند كه ابوی ما مستقر بود. گاهی هم این جلسات در منازل دیگران برگزار میشد. اگر جای دیگری بود، اكثر مواقع من ایشان را میبردم و برمیگرداندم. یكی از آن روزهایی كه دولت موقت زمام امور را در دست داشت، جلسهی شورای انقلاب در منزل شهید مطهری برگزار میشد.
در جلسات شورای انقلاب مسائل مختلفی مطرح میشد. آن موقع قانونگذاری و تدبیر مسائل مربوط به انقلاب با شورای انقلاب بود. هنگام پایان جلسه رفتم تا ابوی را برگردانم. وقتی ایشان در ماشین نشستند، جملهای گفتند. گفتند كه «این سید عجب آدم خوشفكری است.» با خودم فكر كردم ایشان چه كسی را میگویند. پرسیدم: «آقا چه كسی را میگویید؟» گفت: «آقای خامنهای را میگویم.» مرحوم ابوی اگر از كسی حرف خوبی میشنید، حتماً تأیید میكردند و میگفتند. به همه هم میگفتند كه: «اگر مطلب خوبی از كسی میشنوید، حتماً تعریف كنید و اگر مطلب بدی میشنوید، تذكر بدهید.»
برخی در حق شریعتی جفا كردند، اما …
در رویكرد به روشنفكرها، بین رهبر معظم انقلاب و آیتالله طالقانی همسویی وجود داشت. در عین حال ایشان انتقادهایی نسبت به بعضی از مسائل آن جریان نیز داشتند. زمانی كه هنوز خط و خطوط تثبیت نشده بود و این جهتگیریها بهوجود نیامده بود و هنوز مردم در راه مبارزه بودند، حسینیهی ارشاد پایگاهی برای جوانها و تیپ روشنفكر بود. رهبر معظم انقلاب بارها – تا قبل از اختلاف نظر شهید مطهری با مرحوم شریعتی- در جلسات حسینیهی ارشاد شركت میكردند و در حالی كه بعضیها بهشدت به مرحوم دكتر شریعتی جفا میكردند و با او مخالف بودند، اما آیتالله خامنهای یكی از حامیان اصلی دكتر شریعتی بودند. خیلی جاها ایشان از مرحوم دكتر شریعتی دفاع كردند. وقتی سخنرانی آیتالله خامنهای در خصوص دكتر شریعتی را میبینید، هم از نقاط قوت او میگویند و هم از نقاط ضعف او. اصل هم همین است. یعنی برای نقاط قوت از آن شخص باید حمایت كرد و نقاط ضعف را هم باید گفت،چون این انتقادها سازنده است.
ملاقات در دادگاه
دادگاه محاكمهی مرحوم ابوی در سال 1342، ایشان را به ده سال حبس محكوم كرد. در آن زمان، این دادگاه موضوع پُرسر و صدایی شده بود. از آیتالله خامنهای شنیدم كه بارها در این دادگاهها شركت كرده بودند. یكی از خاطرات ایشان از دادگاه ابوی این است: «اولین ملاقاتی كه با مرحوم طالقانی داشتم، در دادگاه تجدید نظر ایشان بود كه در همین پادگان عشرتآباد تشكیل شده بود. دادگاهی بود كه ایشان و بقیهی سران نهضت آزادی را محاكمه میكردند. من از پیش، آیتالله طالقانی را میشناختم، اما با ایشان از نزدیك دیدار خصوصی نداشتم. سالهای 41 یا 42 بود كه من در آن دادگاه شركت كردم. آن موقع من تازه از زندان آزاد شده بودم و ایشان در زندان شنیده بودند كه من در زندان هستم، ولی من در قزلقلعه بودم، لذا همدیگر را ندیده بودیم.
منبع:khamenei.ir