مرکز مطالعات وتحقیقات جنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در کتاب “تجدید رابطه آمریکا وعراق”از مجموعه کتابهای “روزشمار جنگ ایران وعراق”حوادث این روز را اینگونه بیان می کند:
جمعه ٢٠ مهر ١٣٦٣ ١٦ محرم ١٤٠٥ ١٢ اکتبر ١٩٨٤
امروز، در سری تازه جنگ کشتیها – که از چند روز قبل عراق مجدداً آن را شروع کرده است – سومین کشتی مورد حمله قرار گرفت. این کشتی به سوی امارات میرفت.
آسوشیتدپرس از منامه گزارش داد: » هواپیماهای ناشناس، یک کشتی یونانی مخصوص از را در بخش میانی خلیج ( فارس)، در جنوب منطقه جنگی ایران – عراق، مورد حمله قرار دادند. ١) « )
معمولا رسانه ها وقتی عبارت هواپیمای ناشناس را به هواپیماهای مهاجم اطلاق میکنند که قاعدتًا حملة مزبور نباید کار عراق باشد؛ اما روزنامه اطلاعات نوشت: » یک کشتی حامل گاز متان، موسوم به ” گس فانتن” که با پرچم پاناما در آبهای خلیجفارس حرکت میکرد، هدف حملة شکاریهای عراق قرار گرفت و دچار آتشسوزی شد. ٢) « )
خدمه کشتی مزبور که ” فوارهگاز” نام دارد، گفتند: » کشتی در قسمت جنوبی خلیج فارس بهوسیله سه موشک که از یک هواپیما فرستاده شد، مورد حمله قرار گرفت. ٣) « ) اما به گزارش آسوشیتدپرس از منامه، » منابع مطلع در امور کشتیرانی گفتند که این کشتی یونانی که ٢٩٤٥١ تن وزن دارد، آسیب چندانی ندیده و تمامی ٣٣ خدمه آن سالم هستند. ٤) « )
به گزارش خبرگزاری فرانسه از آتن » وزارت تجارت دریایی یونان نیز اعلام کرد که خدمه کشتی، متشکل از ١٦ اسپانیایی و ٤ یونانی، توسط یک یدککش ایرانی به بندر لاوان ایران انتقال یافته اند. « کشتی مذکور که شرکت یونانی ” نفتو مار” آن را اجاره کرده بود، ( ٥ ) در ساعت ١٨: ٢٠ روز گذشته، از ترمینال رأس التنوره در سواحل عربستان سعودی بارگیری کرده و به سوی بندر فجیره در سواحل امارات عربی متحده حرکت کرده بود که در ظهر امروز، هدف حمله قرار گرفت. ( ٦ )
اما دربارة این امر که کشتی از سوی چه کشوری مورد حمله قرار گرفته است، گزارش آسوشیتدپرس حاکی است: » منابع مطلع در امور نجات کشتیها در بحرین و همچنین مقامات اجرایی شرکت کشتیرانی در رأسالتنوره، خبر مربوط به وقوع این حمله را تأیید کردند؛ اما نسبت به صحت ادعای رادیو تهران مبنی بر این که عراق مسئول این حمله بود، اظهار تردید کردند. یکی از این مقامات گفت: عراقیها هرگز کشتیها را خارج از منطقه جنگی مورد حمله قرار نمیدهد.
وی در همین حال اظهار داشت که به احتمال بسیار زیاد، این کشتی مورد حمله هواپیماهای2 ایرانی قرار گرفته است. ٧) « )
به گزارش بی. بی. سی » مقامات شرکتهای کشتیرانی میگویند:
گسفانتن در همان محلی مورد حمله قرار گرفته که معمو ً لا ایران در آن، به کشتیهایی که بنادر کشورهای حوزه خلیج فارس را ترک میکنند، حمله میکند. گفته میشود که قبل از وقوع حمله، خدمه کشتی هواپیماهای مهاجم را دیدهاند؛ در حالی که در مواردی که عراق به کشتیهای خلیجفارس حمله کرده است، سرنشینان کشتی هیچگاه نتوانستهاند هواپیمای عراقی و یا موشکهای آن را ببینند. ٨) « )
یادآوری میشود که تا آخرین ساعات امروز، عراق هنوز درباره این حمله بیانیه ای انتشار نداده است. ( ٩ )
به هر صورت » خدمه این کشتی ٢٩ هزار تنی، چند دقیقه پس از وقوع این حمله از کشتی خارج شدند و چندی بعد، به وسیله یک یدککش ایرانی از دریا نجات یافتند و به جزیره لاوان منتقل شدند. مقامات ایرانی با اعزام یک یدککش، از صاحبان کشتی که یونانیاند خواستند برای انتقال خدمه کشتی اقدام کنند. ١٠) « )
امروز علاوه بر مسئله کشتی گسفانتن، گزارش دیگری نیز از خلیج فارس قابل توجه بود. قرارگاه نوح نبی ( ع) ضمن گزارش مربوط به ” گشت هوایی بندرعباس” با طبقهبندی خیلی محرمانه، اعلام کرد: » یک فروند ناو امریکایی در ٣٠ مایلی جنوب غربی ” سیری” در حال دریانوردی مشاهده گردید که به هواپیمای گشت ( ایرانی) اخطار نمود نزدیک نشود. ١١) « )
رویدادهای دیگر این روز:
امروز وزارت کشاورزی امریکا اعلام کرد که مقامات این کشور، با اعطای یک اعتبار ٦٣٣ میلیون دلاری به عراق موافقت کرده اند؛ تا این کشور بتواند محصولات کشاورزی از امریکا خریداری کند. به گزارش واحد مرکزی خبر به نقل از خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، وزارت کشاورزی امریکا تأکید کرد که این تضمین مالی، تضمین برای بازپرداخت وامهایی است که بانکهای تجاری امریکا در طول سه سال به عراق خواهند داد و این وامها فقط میتوانند برای خرید برنج، غلات، روغن گیاهی، توتون، مرغ و گوشت گاو مورد استفاده قرار بگیرند. وزارت کشاورزی امریکا همچنین اعلام کرد: در طول سال مالی ٨٤ – ١٩٨٣ که در سیام سپتامبر گذشته ( ٨ / ٧ / ٦٣ ) پایان یافت، عراق تحت همان شرایط، اعتباری به مبلغ ٥٤٧ میلیون دلار کسب کرده بود که فقط ٤٥٦ میلیون دلار آن مورد استفاده قرار گرفته بود. ( ١٢ )
در این حال رادیو امریکا گزارش داد: » عراق و ترکیه در زمینه احداث خط لوله دیگری که نفت عراق را به سواحل مدیترانهای ترکیه انتقال دهد، به توافق رسیدند. این توافقنامه، امروز در بغداد به وسیله وزیر کشور ترکیه و وزیر نفت عراق امضا شد. خط لوله تازه به موازات خط لوله کنونی که حوزه نفتی کرکوک عراق را به بندر یومورتاکیک ترکیه پیوند میدهد، احداث خواهد شد.
قرار است این خط لوله، ظرف دو سال آماده بهرهبرداری شود. این پروژه، بخشی از تلاش عراق در راه ایجاد راههای تازه صدور نفت است. ١٣) « )
یادآوری میشود که » عراق و ترکیه این توافقنامه را به منظور دو برابر کردن میزان نفتی که از طریق ترکیه صادر میشود، به امضا رساندند. خط لوله ای که از ترکیه میگذرد، تنها مسیر صادرات نفت عراق از زمان از کار افتادن ترمینال فاو در بصره – در آغاز جنگ تحمیلی عراق در سال ١٩٨٠ – است. ١٤) « )
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی از آنکارا، روزنامه ملیت در شمارههای اخیر خود مطالب تحریک آمیزی را به چاپ رسانده بود؛ مانند: » ایران از ارامنه پشتیبانی میکند » ، « امکانات داده شده به کردها و ارامنه از سوی دولت ایران، در آینده، مخاطره انگیز میباشد » ، « حکومت ایران به خاطر همکاری غیرمسلمانان در به هدف رسیدن انقلاب اسلامی، اکنون خود را موظف میداند برای این گروهها جایزه در نظر بگیرد و پشتیبانی از ارامنه، مکافاتی است که بدین منظور در نظر گرفته شده است. « در ادامه، روزنامة مذکور امروز نیز مطلبی تحت عنوان » جاده آتاتورک در تهران تغییر نام داده شد « را در صفحه اول خود درج کرد. در این مطلب ادعا شده است که ترکهای فراری مخالف حکومت آنکارا، در ایران عملیات ضد ترکیه ای را رهبری میکنند.
این روزنامه اشاره کرده است که رادیوهای تبریز و تهران، در برنامه های خود به زبان ترکی، مواضع ضد ترکیه ای دارند و با توجه به اقداماتی که سفارت ترکیه در تهران نزد وزارت خارجه ایران به عمل آورده است، هیچ تغییری در این برنامه ها داده نشده است. این روزنامه به نقل از مراد بارداکجی فرستادة این روزنامه به تهران، می افزاید: » سفارت ترکیه در تهران، یادداشت شدیداللحنی نسبت به برنامه های رادیویی ایران تسلیم وزارت خارجه کرده است. « خبرگزاری جمهوری اسلامی میافزاید: صبح امروز به دنبال انتشار این روزنامه در ترکیه، بانو نریمان سایار استاد دانشگاه آنکارا، ضمن تماس تلفنی با دفتر خبرگزاری جمهوری اسلامی در آنکارا، مراتب تأسف خود را نسبت به تغییر نام خیابان آتاتورک در تهران اظهار داشت. وی در عین حال، نوشته های تحریک آمیز روزنامه ملیت را نیز مورد انتقاد قرار داد. ( ١٥ )
در ادامة کوششهای ضد صهیونیستی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل، به گزارش روزنامة اطلاعات » در خطبه های نماز جمعه تهران، حجت الاسلام و المسلمین خامنه ای رئیس جمهور و امام جمعه تهران، پیرامون اخراج رژیم اشغالگر قدس از سازمان ملل گفت: بعد از حرکت جمهوری اسلامی ایران برای طرد اسرائیل از سازمان ملل، یک عکس 0العمل و حرکت انفعالی دستپاچه و شتابزدهای از سوی امریکا، رژیم صهیونیستی و متحدان امریکا مشاهده میشود.
آنچه که امروز دنیای اسلام در جهت تقویت صلح با اسرائیل – که شروع آن توسط زمامداران خائن مصر در چند سال قبل انجام شد – اکنون انجام میگیرد، برای این است که حرکت قوی جمهوری اسلامی ایران را تحت الشعاع قرار دهد. عدهای سالها به مناسبتهای مختلف ادعا میکردند که با اسرائیل نمیشود مبارزه نظامی کرد؛ زیرا امریکا نمیگذارد. آنها میخواستند از مبارزة نظامی فرار کنند و میگفتند با اسرائیل باید مبارزة سیاسی کرد. امام جمعه تهران همچنین اظهار داشت: الآن مشت محکم جمهوری اسلامی و چند کشور مترقی دیگر، در سازمان ملل بر سر اسرائیل بلند شده است. چه کسی حاضر است – از آن کسانی که ادعای مبارزه با اسرائیل را میکردند – در این حرکت شریک شده و با اسرائیل مبارزه سیاسی کند؟ وی افزود: ما احتمال میدهیم که توطئه های پشت پردهای هم انجام شده باشد؛ به قصد این که نگذارند به قطعنامة جمهوری اسلامی مبنی بر اخراج اسرائیل از سازمان ملل رأی داده شود. الآن احتمال میدهیم امریکا و حتی بعضی کشورهای اروپایی و حتی بعضی از کشورهایی که پیشبینی میشد در مبارزه با اسرائیل از خود مبارزة سختی نشان دهند، در حال انجام توطئههایی باشند.
ولی ما احساس میکنیم که این ضربه، ضربه قوی و سختی باشد. ١٦) « )
یادآوری میشود که پس از طرح پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اخراج اسرائیل از مجمع عمومی سازمان ملل، رسانه های گروهی غربی، در مقابله با آن، مرتبًا تفسیرها و تحلیلهای گوناگونی را مطرح میکنند. امروز هم مفسر صدای امریکا طی تفسیری چنین گفت:
» ایران به تلاشهای خود در زمینه اخراج اسرائیل از مجمع عمومی سازمان ملل متحد افزوده است. این نخستین بار نیست که ایران حق شرکت هیئت نمایندگی اسرائیل را در مجمع عمومی، مورد سؤال قرار داده است. گرچه این بار ایران عهد کرده که مبارزه ای سخت و محکم را آغاز کند، هیئت نمایندگی ایران میگوید ادامه حضور اسرائیل در مجمع عمومی سازمان ملل متحد اکنون به صورت یک مسئله در آمده است و تعداد نمایندگانی که اکنون از نظر ما در این زمینه طرفداری میکنند، نسبت به گذشته پنج برابر شده است. ایران علاوه بر تلاشهای داخلی در سازمان ملل، ظاهراً در تمامی کشورهای جهان علیه اسرائیل دست به مبارزه زده است. منابع دیپلماتیک در سازمان ملل متحد میگویند که مقامات ایرانی، در زمینه اخراج اسرائیل از کنفرانسهایی که در کاراکس، آکرا، مالدیو و چند نقطه دیگر برگزار شد نیز تلاشهایی به عمل آوردند. با این حال انتظار نمیرود اقدام اخیر ایران با موفقیت توأم باشد. دیپلماتهای غربی به طور خصوصی گفتند که در نظر دارند از تلاشهای ایران در مذاکرات هفته آینده مجمع عمومی، جلوگیری به عمل آورند. در عین حال، کارشناسان این سؤال را مطرح کردهاند که آیا مجمع عمومی، قانونًا میتواند در زمینه اخراج کشورهای عضو تصمیم بگیرد؟ طی ١٠ سال گذشته، در زمینه اخراج افریقای جنوبی بحثهای جنجال برانگیزی صورت گرفته که همچنان ادامه دارد. ١٧) « )
همچنین تحلیلگر رادیو اسرائیل طی گزارشی گفت: » حجت الاسلام سید علی خامنه ای رئیس جمهوری اسلامی ایران، امروز در مقام امام جمعه تهران گفت: بعد از حرکت جمهوری اسلامی برای طرد اسرائیل از سازمان ملل، عکس العمل و حرکت انفعالی از طرف امریکا و صهیونیستها و دوستان امریکا آغاز شد. حجت الاسلام خامنه ای با سخنانی که آثار یأس و نارضایی از آن آشکار بود، از کشورهایی سخن میگفت که به قول وی از مبارزه با اسرائیل می هراسند و سر باز میزنند. وی توضیح داد که این کشورها میگویند با اسرائیل مبارزه نظامی ممکن نیست؛ باید با آن مبارزه سیاسی کرد. و در اینجا با لحنی خشمآلود گفت: بفرمایید! این هم مبارزه سیاسی. رئیس جمهوری اسلامی که طی ماههای اخیر، فعالیتهای مشخص گسترده و دامنهداری را برای اخراج اسرائیل از سازمان ملل دنبال کرده است، اظهار داشت: امریکا و بعضی اروپاییها و حتی کشورهایی که انتظار میرفت با اسرائیل به مبارزه بپردازند، نشان میدهند که حتی آنها هم در توطئه به نفع اسرائیل شرکت دارند. ١٨) « )
روزنامه کویتی الوطن از قول یک منبع رسمی فلسطینی مینویسد: به جز اردن و عراق، سایر دول عربی انعقاد شورای ملی فلسطین در خاک خود را نپذیرفته اند. رادیو بی. بی. سی. در این باره گزارش داد: » الوطن گزارش تا حدی تعجب آور دیگری را در باب پذیرفتن انعقاد شورای ملی فلسطین در خاک ایران، چاپ کرده و مینویسد که ایران حاضر شده است در قبال شرایط مشخص نشده ای، تشکیل شورای ملی فلسطین در تهران را بپذیرد. نکته تعجب آور در این پیشنهاد آن است که وحدت ایران و سوریه از یک سو و مخالفت سوریه با یاسر عرفات رهبر سازمان آزادیبخش فلسطین از سوی دیگر، قاعدتًا نمی باید ایران را به طرح پیشنهاد مذکور ترغیب کرده باشد. ١٩) « )
یکصد و یکمین کنفرانس حزب محافظه کار انگلیس که در برایتون در هجدهم مهر برگزار شده بود، امروز پایان یافت. در گزارشی که کارشناسان وزارت امور خارجه تهیه کردهاند، دربارة این مراسم و حواشی آن آمده است: » به دعوت حزب محافظه کار انگلیس، دو تن از برادران سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن نیز در کنفرانس یکصد و یکم حزب محافظهکار ( حزب حاکم انگلیس) شرکت کردند. ریچارد لوس وزیر مشاور در امور خارجی انگلیس، در ملاقات با برادران ایرانی دعوت شده از سفارت جمهوری اسلامی ایران گفت: خوشبختانه روابط اقتصادی هر کشور در دو سال گذشته افزایش چشمگیر داشته است و حتی از زمان قبل از انقلاب نیز بالاتر رفته است.
وقتی در مورد عدم محکومیت تجاوز صدام توسط وزیر خارجه انگلیس، گله شد، نامبرده با تعجیل و آشکارا، و نسنجیده و انفعالی گفت: بله، جنگ ( مکث) ما طرحی به ژاپن دادهایم که به دولت شما بدهد. امیدوارم دولت شما آن را بپذیرد. «
در گزارش اضافه شده است: » انفجار بمب در هتل محل اقامت تاچر و شرکت کنندگان در کنفرانس، موجب نگرانی و دستپاچگی مقامات انگلیس و دیپلماتهای شرکت کننده شده است؛ به نحوی که بعضی افراد، از شرکت در جلسات بعدی حزب، – که در آن تاچر قصد سخنرانی داشت – منصرف شدند. تاچر در اولین مصاحبه تلویزیونی خود بعد از انفجار گفت: » ما این گونه اخبار را در مورد سایر کشورها می شنیدیم؛ ولی فکر نمیکردیم که برای خودمان هم اتفاق بیفتد. « شدت نگرانی مقامات، پس از انفجار، آشکار بود. تلویزیون انگلیس نشان داد که وزیر آموزش و پرورش این کشور، تا صبح با زیر شلواری در اطراف هتل دور میزند.
جالبترین قسمت، سخنرانی آقای جفری هاو، وزیر خارجه انگلیس، در ضیافت » دوستان محافظه کار اسرائیل « بوده است. وی سخنان مفصلی درباره روابط انگلیس و اسرائیل ایراد کرد که بعضی جملات مهم آن ذیلا آورده میشود: » من مطمئنم شما همچون من دریافته اید که دستاوردهای عظیم اسرائیل که به نحوی گسترده تحسین شده است، دموکراسی مشخص و چند بعدی و قدرتمندی در این کشور افسانهای بوده است و این تازه مربوط به قبل از انتخابات اخیر است. من در این جا نمیخواهم بریتانیا در مورد سیستم انتخاباتی اسرائیل ادعای اعتبار کند؛ اما میتوانم بگویم بسیاری از مؤسسات اسرائیل، به گونه ای مدلی از بریتانیا هستند.
یهودیان بریتانیایی الاصل، سهم عظیمی در زندگی سیاسی و فرهنگی اسرائیل داشته اند. روابط ما با شبکه فزایندهای از پیوندهای حرفهای و شخصی، غنی شده است. … تجارت نیز در حال افزایش است؛ در جمع، ٦٠٠ میلیون پوند در سال ١٩٨٣ و ٥٠٠ میلیون پوند در هفت ماهه اول ١٩٨٤ . در عین حال، ما بیشترین اهمیت را به ادامه همکاری مابین اسرائیل و جامعه اقتصادی اروپا میدهیم.
ما نقش رهبری کننده را در سازمان ملل و جاهای دیگر، در حمایت از حق اسرائیل در شرکت در این سازمانها در مواقعی که این حق مورد تهدید بوده – داشتهایم و به این روش خود نیز ادامه خواهیم داد. اسرائیل به عنوان یک دموکراسی موفق و پیشرو، همیشه دوستانی حقیقی در حزب محافظه کار داشته است. ٢٠) « )
در حاشیه این کنفرانس، رادیو امریکا گزارش داد: » گروهی از ایرانیان طرفدار حکومت مشروطه سلطنتی، مقیم بریتانیا، ضمن اجتماع در برابر سالن محل برگزاری کنفرانس سالانه حزب محافظه کار انگلستان، قطعنامه ای صادر و متن آن را به رئیس کنفرانس تسلیم داشتند. در این قطعنامه، از دولت محافظه کار انگلستان خواسته شده است که به خاطر حفظ و حمایت از صلح بین المللی، از انجام هرگونه همکاری اقتصادی و سیاسی با رژیم کنونی ایران خودداری ورزد. ٢١) « )
برای هرچه بیشتر مطرح کردن سازمان مجاهدین خلق ( منافقین) و به صورت بهانه ای برای تبلیغ این گروه، امشب رادیو بغداد مصاحبه مسعود رجوی با مجله عراقی الدستور ( چاپ لندن) دربارة جنگ و بنی صدر را [ که متن آن در روزشمار درج شده است]، با کوشش برای تأثیرگزار کردن آن، اینگونه گزارش کرد: » مسعود رجوی تحلیل خود را راجع به جنگ اینچنین بیان میکند:
خمینی در تجهیز نیروی انسانی بسیار بسیار ضعیف و عاجز مانده است. حمله ای که قرار بود در تابستان صورت گیرد، علیرغم تلاشهای مستمر رژیم، به وقوع نپیوست. اجازه بدهید در این رابطه، آخرین اطلاعاتی که به دست آوردهایم را برایتان بگویم. … « رادیو بغداد افزود: » خبرنگار خطاب به برادر مجاهد مسعود رجوی میگوید: آخرین باری که شما را ملاقات کردم، شما را با ابوالحسن بنی صدر دیدم؛ ولی ملاقات اینبار، بعد از اعلام جدایی بین شما میباشد به چه دلیل بنی صدر از شورای ملی مقاومت کنار گذاشته شد؟ برادر مجاهد ما در پاسخ میگوید: بنده به عنوان مسئول شورای ملی مقاومت چیزی ندارم به جز این که شما را به بیانیه ای که در این رابطه انتشار داده ایم متوجه سازم. برادر مجاهد مسعود رجوی بعد از توضیحاتی در این رابطه میگوید:
او خود را تباه کرد. من از این که او اینچنین خود را تباه کرد، ناراحتم و خوشحال نیستم. آنچه که ما را وادار به قطع رابطه کرد این بود که رابطه اش را با خمینی قطع نکرد. به عنوان مسئول مقاومتی که اینچنین شهدایی تقدیم کرده است. نمیتوانم چشمان خود را ببندم و در برابر تمام خونها سکوت اتخاذ کنم و یک چنین شخصی را مراعات کنم. ٢٢) « )
به گزارش کارشناسان امور انگلیس » ریچارد لوس، وزیر ثابت وزارت امور خارجه است. این وزرای ثابت از میان پرسابقه ترین و مجربترین افراد وزارت خارجه، توسط کمیتهای ثابت در نخستوزیری، معرفی و منصوب میشوند و با تعویض حزب حاکم تعویض نمیگردند، بنابراین، نظرشان از وزیر حزبی تخصصی تر و عمیق تر است. گروه دوستان محافظه کار اسرائیل، گروهی بسیار پرقدرت در کابینه و هیئت حاکمه فعلی انگلیس است. ریاست این گروه ناچیز نخست وزیر است که گلدامایر را به عنوان خود انتخاب نموده است. چهار وزیر کابینه ایشان ( ٤ / ١ وزرای کل) نیز یهودی و سه نفرشان عضو این انجمن هستند؛ از جمله لئون بریتون یهودی سرسخت و وزیر کشور انگلیس، که به قول خود تاچر، مسائل اخیر لیبی و انگلیس را که منجر به قطع رابطه این دو کشور شد، وی رهبری میکرده است.
همچنین برای اولین بار در تاریخ انگلیس، وزیر خزانه داری یعنی مهمترین پست اقتصادی انگلیس، یک یهودی به نام مایکل لوسون است. سرکیث جوزف وزیر آموزش و علوم، مهمترین پست آموزشی و ترسیم کننده سیاست و برنامه مجامع دانشگاهی، یهودی و از دوستان نزدیک تاچر است. این مسئله در پارلمان انگلیس و وسایل ارتباط جمعی نیز جاری است و ده درصد نمایندگان مجلس یهودیاند؛ در حالی که جعمیت یهودیان انگلیس کمتر از یک درصد کل انگلیسیها است. رئیس هیئت مدیره بی. بی. سی. نیز که در دنیا مهمترین مؤسسه تبلیغاتی شناخته میشود، آقای موادیانگ و یهودی است.
جمله ریچارد لوس ( که معلوم است با عجله و نسنجیده ایراد نموده) که ما طرح … را به ژاپن دادیم، نشانگر نقش پشت پرده انگلیس در قضایای خلیج فارس و اهمیت این قضایا برای این کشور است. سخنرانی جفری هاو وزیر خارجه انگلیس و ستایشهای اغراقآمیز وی از دموکراسی اسرائیل هم میتواند با آرای منفی این کشور در کمیسیون حقوق بشر علیه جمهوری اسلامی ایران مقایسه شود. ٢٣) « )
منابع و مأخذ :
١ – خبرگزاری جمهوری اسلامی، ” گزارشهای ویژه”، نشریه شمارة ٢٠٨ ، ٢٢ / ٧ / ١٣٦٣ ، ص ص ٥ – ٤ ، منامه خبرگزاری آسوشیتدپرس، ٢١ / ٧ / ١٣٦٣ .
٢ – روزنامة اطلاعات، ٢١ / ٧ / ١٣٦٣ ، ص ١٦ .
٣ – واحد مرکزی خبر صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، ” رادیوهای بیگانه”، ٢٢ / ٧ / ١٣٦٣ ، ص ٣ ، رادیو بی. بی. سی، ٢١ / ٧ / ١٣٦٣ .
٤ – مأخذ شمارة ١ .
٥ – مأخذ شمارة ٢ .
٦ – مأخذ شمارة ١ .
٧ – مأخذ شمارة ١ .
٨ – مأخذ شمارة ١ ، ص ٢٥ ، رادیو بی. بی. سی، ٢١ / ٧ / ١٣٦٣ .
٩ – مأخذ شمارة ١ .
١٠ – مأخذ شمارة ١ ، ص ٢٥ ، رادیو بی. بی. سی، ٢١ / ٧ / ١٣٦٣ .
١١ – سند شمارة ١٥٢٠٩٨ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از قرارگاه نوح نبی ( ع) به فرماندهی کل معاونت عملیات، ٢٠ / ٧ / ١٣٦٣ .
١٢ – روزنامه اطلاعات، ٢١ / ٧ / ١٣٦٣ ، ص ١ .
١٣ – واحد مرکزی خبر صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، ” رادیوهای بیگانه”، ٢١ / ٧ / ١٣٦٣ ، ص ٦ ، رادیو امریکا، ٢٠ / ٧ / ١٣٦٣ .
١٤ – روزنامه اطلاعات، ٢٣ / ٧ / ١٣٦٣ ، ص ١٢ .
١٥ – خبرگزاری جمهوری اسلامی، ” گزارشهای ویژه”، نشریه شمارة ٢٠٧ ، ٢١ / ٧ / ١٣٦٣ ، ص ص ٥ – ٤ ، آنکارا خبرگزاری جمهوری اسلامی، ٢٠ / ٧ / ١٣٦٣ .
١٦ – روزنامه اطلاعات، ٢١ / ٧ / ١٣٦٣ ، ص ٣ .
١٧ – مأخذ شماره ١٣ ، ص ص ٨ – ٧ ، رادیو امریکا، ٢٠ / ٧ / ١٣٦٣ .
١٨ – مأخذ شمارة ١٣ ، ص ١٠ ، رادیو اسرائیل، ٢٠ / ٧ / ١٣٦٣ .
١٩ – مأخذ شمارة ١٥ ، ص ٦ ، رادیو بی. بی. سی، ٢٠ / ٧ / ١٣٦٣ .
٢٠ – سند شماره ٢١٢٠٧١ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: منابع سیاسی خارجی، ١٧ / ٨ / ١٣٦٣ .
٢١ – مأخذ شمارة ١٣ ، ص ٥ ، رادیو امریکا، ٢٠ / ٧ / ١٣٦٣ .
٢٢ – مأخذ شمارة ١٥ ، ص ص ١ تا ٤ ضمیمه، رادیو بغداد، ٢٠ / ٧ / ١٣٦٣ .
٢٣ – مأخذ شمارة ٢٠ .