رژيم بغداد پس از عمليات بدر و مشاهدة مجدد ناتواني خود و توانايي ايران در به دست گرفتن ابتكار عمل، بيش از پيش دست نياز به سوي حاميان خود دراز ميكند و ياري ميخواهد، در نتيجه بار ديگر با كمكهاي مالي شيوخ منطقه از جمله كويت و عربستان و حمايتهاي تسليحاتي و تبليغاتي جهان غرب، رژيم عراق رمق از دست رفته را باز مييابد و با استفاده از آن كمكها و حمايتها، به تقويت قواي شكست خوردة خود ميپردازد. عراق در تمامي خطوط عملياتي، اقدام به ايجاد ديوارهاي دفاعي ميكند. در منطقه فاو كنارههاي اروندرود، بسياري از آبگيرها و نهرها را ميخشكاند و براي عكسالعمل نيروهاي زرهي خود، جادههايي مناسب ايجاد ميكند. دشمن براي اين منظور حتي از قطع نخلها و نيزارها نيز فروگذار نميكند. در برخي مناطق هم دستگاههاي استراق سمع و رادار رازيت كار ميگذارد.
عراق در ادامه طرحهاي دفاعي خود، تمامي سواحل غربي اروندرود را مينگذري و در خطوط جلوتر از آن، موانع خورشيدي همراه با مينهاي منور كار ميگذارد و آن را در ميان انواع سيمهاي خاردار محصور ميسازد. همچنين براي تسلط بر جادههاي تداركاتي ايران، دكلهاي بلندي در منطقه توسط دشمن نصب ميشود. عراق به موازات تمام اين اقدامات امنيتي، اقدام به پروازهاي شناسايي و فيلمبرداري و عكسبرداري از مناطق مورد نظر ميكند و در اين جهت از ماهوارهها و آواكسهاي غرب نيز بهره ميگيرد.
با مشاهدة اعزامهاي گسترده قواي اسلام به سوي جبهههاي جنوب، دشمن حالت آمادهباش به خود ميگيرد و با تمام وجود چشم به آبهاي هورالهويزه ميدوزد؛ زيرا طبق برآورد كارشناسان غرب و ديگر محاسبات آنها همه چيز حكايت از آن دارد كه منطقه آبستن عمليات گسترده است. ايران اسلامي پس از عمليات بدر، منطقه فاو را به خاطر داشتن ارزشهاي نظامي، سياسي از جمله قطع ارتباط با خليج فارس و همسايگي با كويت و تسلط بر شمال خليج فارس براي عمليات انتخاب ميكند. از ابتداي جنگ در اين منطقه، عملياتي صورت نگرفته است و تنها جوش و خروش اروندرود براي دشمن حجت است كه ايران هرگز نخواهد توانست از آن عبور و به عمق خاك عراق نفوذ كد. اما اين نقطه به دلايلي مانند باتلاقي بودن آن، كه قدرت هرگونه مانوري را از دشمن ميستاند، ساكت بودن منطقه از ابتداي جنگ، عقبه كوتاه و كمعمق بودن هدف و تسلط آتش توپخانه و خمپاره بر آن، فرماندهان را بر آن ميدارد كه پس از طرحهاي مقدماتي، عملياتي را در منتهياليه اروندرود به اجرا بگذارند. جادههايي براي نقل و انتقالات نفرات و ادوات كشيده ميشود. نيروهاي يگان مهندسي ـ رزمي سپاه و وزارت راه و ترابري در زير نگاه نامحرم ماهوارههاي غرب و ديدهباني عراق با تلاش و كوشش فراوان اين مهم را بدون اينكه تحركات آنها غيرعادي جلوه كند، با هوشياري تمام به پايان ميرسانند. براي عبور از اروندرود از تجربة عمليات بدر و خيبر استفاده و پلهايي براي عبور نيروها ساخته و آماده ميشود.
نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران، براي حمايت از رزمندگان اسلام، اقدام به تشكيل پايگاهي به نام رعد ميكند و اين پايگاه علاوه بر اجراي مأموريتهاي تهاجم به نيروي پياده و زرهي دشمن و اقدامات تاكتيكي هوايي و… منطقة عملياتي «والفجر 8» را با 200 قبضه توپ و موشك ضدهوايي مسلح ميكند. هوانيروز هم با تشكيل پايگاه «سليمان خاطر»، در كنار نيروي هوايي براي تدارك و هليبرد رزمندگان و تهاجم به ادوات دشمن آماده ميشود. تمهيدات امينتي فراهم ميآيد و در دسترس رزمندگان قرار ميگيرد. همچنين تعداد زيادي ماشينهاي مخصوص پاككنندة منطقة آلوده به گازهاي شيميايي، در منطقه استقرار مييابند. با نزديك شدن دهة مباركة فجر و سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي، نقل و انتقالات رزمندگان آغاز و آتشبارها و ادوات زرهي به محل مورد نظر عازم ميشوند.
عمليات ام الرصاص:
به منظور فريب دشمن، طرح حملهاي در منطقة ام الرصاص ريخته ميشود و لشكر ويژه شهدا، تيپ 21 امام رضا(ع)، و لشكر 43قدراز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و لشكر 77 خراسان از ارتش جمهوری اسلامی ایران خود را آمادة حمله به منطقة عملياتي ام الرصاص ميكنند و به سمت مواضع دشمن در اين منطقه يورش ميبرند. فرماندهي پايگاه رعد به عهده سرلشكر شهيد عباس بابايي بودو حاج آقا بحريني و برادر سعيد شجاعي (فرمانده و قائم مقام لشكر 43 قدر) ضمن بازديد از منطقه و طراحي عمليات، مورد اصابت تركش خمپاره قرار ميگيرند كه فرمانده لشكر مجروح و قائم مقام ايشان به شهادت ميرسند. با توجه به اينكه فعاليت مهندسي رزمي اين عمليات برعهده اين لشكر قرار داده شده
رزمندگان اسلام شبانه وارد منطقه عملياتي ام الرصاص ميشوند و با فرارسيدن آغاز عمليات، لشكر ويژه شهدا و تيپ 21 امام رضا(ع) به همراه خطشكنهاي مجرب با عبور از موانع ايذايي و تلههاي انفجاري و با سرعت عمل زياد بر سر دشمن فرود ميآيند. بر اثر بالا آمدن آب، شناورهاي سنگين و قايقهاي موتوري از روي موانع خورشيدي عبور ميكنند و نيروها بدون برخورد با تلههاي انفجاري، خود را به سنگرهاي دشمن ميرسانند. در همان لحظات اول، مواضع دشمن محاصره و فتح ميشوند. وقتي كه نيروهاي خطشكن با آتش بيامان خود موانع را يكي پس از ديگري منهدم و از سر راه بر ميدارند، يگان لشكر 43 با شايستگي تمام، كار انتقال مجروحين و تداركات را انجام ميدهد و همزمان اقدام به زدن پل شناور ميكند. نيروهاي عراق با مشاهدة اوضاع، در حالي كه صدايشان از بيسيم شنود ميشود به فرماندهان خود اطلاع ميدهند كه ايران حملة بزرگي را در منطقه تداركات ميبيند و چنانچه نيروي كمكي فرستاده ن شود، ايران ممكن است تا بصره پيشروي كند. دشمن بعثي سراسيمه تعدادي نيرو روانة منطقه ميكند و آنگاه با به بكارگيري آتش خمپاره و توپ و حملات هوايي، تلاش ميكند مانع حملة گسترده ايران در منطقه بشود. بر اثر حملة هوايي و آتش خمپاره و توپ، پل شناور چندين بار هدف قرار ميگيرد و هربار قطعات منهدم شده به سرعت تعويض و ارتباط رزمندگان مجدداً برقرار ميشود. در بعضي از محورها كار به جنگ تن به تن ميرسد كه تعدادي از نيروهاي عراقي كشته و زخمي ميشوند و بقيه، راه فرار را در پيش ميگيرند. ارتش عراق بار ديگر چارة ضعف خود را در استفاده از سلاح شيميايي ميبيند. هنگامي كه دشمن، حسابي درگير و متوجه عمليات گمراهكننده ام الرصاص است، فرماندهان ايراني به تمامي لشكرهاي عمل كننده دستور عقبنشيني ميدهند و نيروها به محلهاي از قبل تعيين شده باز ميگردند.
فرماندهان يگانهاي جديد عراق كه با تاكتيك حساب شدة ايران، حوزه مأموريت خود را ترك كردهاند، به منطقه جديد كشانده ميشوند و به خيال رسيدن به دروازههاي پيروزي، در انتظار روزهاي آينده براي دريافت مدال ميمانند. ناگهان انفجار مهيب و آتش گسترده، منطقه فاو را درهم ميكوبد و عراقيها در مييابند كه فريب خوردهاند. رزمندگان عمل كننده در ام الرصاص، كه از عقبنشيني خود ناخرسند هستند، آتش انفجار پياپي خودي برق چشمانشان را بيشتر ميكند و در ميان حيرت و شگفتي، بوي عمليات گسترده را به مشام جان درمييابند.
در پايان عمليات تاكتيكي امر الرصاص، چند فروند هليكوپتر دشمن تلاش ميكنند با شليك راكت، رزمندگان را هدف قرار دهند كه بدون هيچ نتيجهاي از تلاش بيهوده خود واميمانند و رزمندگان اسلام در اين حمله علاوه بر گمراه كردن بعثيان از عمليات بزرگ والفجر 8 خسارات و تلفات قابل توجهي به دشمن وارد ميآورند.
منبع:کارنامه توصیفی عملیات هشت سال دفاع مقدس/ علی سمیعی/ نمایندگی ولی فقیه درنیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی/تهران/1376