مجموعه كتب «جنگ ايران و عراق از نگاه مطبوعات جهان»، برگرفته از اسناد مطبوعاتي و بريده جرايد خارجي موجود در مركز ملي اسناد دفاع مقدس است كه پيشينه جمعآوري آن به روزهاي آغازين بحران و تشكيل دفتر تبليغات جبهه و جنگ بازميگردد. اين اسناد كه در گذشته تلخيص و ترجمه شده بود با شكلگيري مركز ملي اسناد مورد توجه قرار گرفت كه حاصل اقدامات انجام شده بر روي آن ارائه در قالب مجموعه حاضر است. اين مجموعه با بهرهگيري از نظرات اصلاحي و تكميلي مترجمان توانمند و با تجربه ساماندهي و با محور قرار گرفتن سير تاريخي اخبار و اطلاعات موجود تنظيم شده است.
به گزارش سایت ساجد ، تماسهاي فشرده ميان كشورهاي عربي در مورد جنگ و پيامهاي فوري براي آتش بس
زبان اصلي:عربي.شماره:000101
منبع:الشرق الاوسط /انگلستان/بغداد
٣/٧/١٣٥٩-25-9-1980
مترجم: مهتاب فضلي
منبع خبر
عكسالعملهاي كشورهاي عربي در خصوص جنگ ايران و عراق و تلاش در سطوح مختلف براي جلوگيري از گسترش دامنه جنگ به طوري كه منجر به ايجاد خطري عملي براي منطقه خليج[فارس] گردد، ادامه دارد. از برجستهترين نمونههاي اين ترس اقدام سريع ياسرعرفات رييس سازمان آزادي بخش فلسطين بود كه ديروز وارد بغداد شد.
به نقل از خبرگزاري تونس آفريقا، شاذلي قليبي دبيركل اتحاديه عرب روز گذشته ضمن تماس تلفني با تعدادي از كشورهاي عربي از جمله عراق راههاي پايان دادن به جنگ و متوقف نمودن اوضاع وخامت بار آن را مورد بررسي قرار داد. قليبي برلزوم اتخاذ يك موضع يكپارچه عربي در اين مرحله حساس تاكيد كرد.
خبرگزاري عراق گزارش داد، شاذلي قليبي حمايت اتحاديه عرب از عراق را در راه آزادسازي سرزمينهاي خود مورد تاكيد قرار داده است. اين خبرگزاري توضيح داد، قليبي طي مكالمه تلفني با طارق حماد عبدالله دبير شوراي فرماندهي انقلاب عراق، موضع قومي و عربي صدام حسين را مورد ستايش قرار داده است.
در عمان، ملك حسين پادشاه اردن خواستار يك موضع يكپارچه عربي در حمايت از عراق براي دفاع از هر ذره از خاك آن كشور شد.
نگراني كشورهاي اسلامي
مجموعه كشورهاي اسلامي در سازمان ملل نسبت به تشنج موجود ميان دو عضو سازمان ملل، ايران و عراق كه منجر به بروز يك درگيري مسلحانه گسترده گرديد، اظهار نگراني زيادي كردند. در بيانهاي كه در پي نشست اين گروه به ر ياست آقاشاهي وزير خارجه پاكستان و رييس كنوني كنفرانس اسلامي صادر شد، نسبت به نتايج خطرناك و منفي اين وضعيت و همچنين در زمينه موضوعات اقتصادي اظهار نگراني كردند.
به گزارش خبرگزاري عراق، يمن شمالي پس از اردن و كويت سومين كشور عربي است كه حمايت خود را از عراق در جنگ بر اي حفظ حاكميت كشورش اعلام ميدارد. اين خبرگزاري ميافزايد، سرهنگ علي عبدالله صالح رييس جمهور يمن طي يك گفتگوي تلفني با صدام حسين حمايت همه جانبه كشورش را از مبارزه ملي كه عراق جهت حفظ حاكميت خود به آن وارد شده، اعلام كرد.
الجزاير بيطرف
خبرگزاري الجزاير گزارش داد، محمدبن يحيي، وزير خارجه اين كشور مسأله جنگ ايران و عراق را با سفراي آمريكا و شوروي مورد بحث قرار داد. در تفسيري از خبرگزاري رسمي اين كشور آمده است:” ملت الجزاير همچون ملتهاي عربي واسلامي با اندوهي عميق و نگراني زياد ناظر تحولات خليج[فارس] است. اين تفسير ميافزايد، تنها اسرائيل از اين منازعه سود ميبرد.” به اعتقاد ناظرين، اين اولين تفسير رسمي است كه پس از آغاز جنگ صادر شده است و نشانگر تمايل الجزاير به رعايت بيطرفي در مقابل هر دو كشور برادر است.
استغاثه اوپك
سازمان كشورهاي صادر كننده نفت اوپك ضمن صدور بيانيهاي مطبوعاتي در وين از ايران و عراق خواستار پايان دادن به جنگ شد.
سخنگوي رسمي دبيرخانه سازمان اوپك تصريح كرد:” از اين درگيري مصيبتبار شديدا متاسفيم” و افزود:” اين جنگ به طور كلي با تمام اهداف اين سازمان در تضاد است. ما از ايران و عراق ميخواهيم كه عمليات جنگي را متوقف كنند و قدرتشان را جهت رفاه اقتصادي و اجتماعي ملتشان به كار گيرند”. در ليبي به نقل از خبرگزاري رسمي اين كشور سرهنگ معمر قذافي ضمن ارسال نامههايي به سران كشورهاي عربي خواستار مداخله سريع آنها براي پايان دادن به جنگ و حفظ وحدت اسلامي و فراهم آوردن تمام امكانات براي جنگ بر ضد دشمن شد.