هشتم آذر 1360 سالروز آزادي بستان است، شهري كه با جانفشاني هاي رزمندگان اسلام درعمليات طريق القدس از دست بعثيان خارج شد و برگ زريني به حماسه هاي هشت سال دفاع مقدس افزود. عملياتي كه با شجاعت دلاورمردان؛ ‘فتح الفتوح’ نام گرفت.
با عزل بني صدر از فرماندهي كل قوا، زمينه همكاري لازم براي ارتش و سپاه و نيز طراحي عمليات هاي گسترده فراهم آمد .
فرماندهان اين دو سازمان نظامي طي جلسات متعددي، وضعيت جديد را مورد بررسي قرار داده و مبتني بر آن استراتژي نويني را تعريف كردند كه يكي از اين استراتژي ها باز پس گيري مناطق اشغالي از رژيم بعث عراق بود.
عمليات طريق القدس مقارن ساعت 30 دقيقه بامداد با رمز ‘يا حسين(ع)’ در غرب سوسنگرد و منطقه عمومي بستان از توابع شهرستان دشت آزادگان در غرب خوزستان آغاز شد.
هدف اين عمليات كه به مدت 14 روز بطول انجاميد آزادسازي بستان و تامين مرز و دسترسي به ‘هورالهويزه’ بود كه رزمندگان اسلام با موفقيت به اهداف از پيش تعيين شده دست يافتند و علاوه بر آزدسازي شهر بستان تا نقطه مرزي ‘چذابه’ از وجود متجاوزان بعثي پاكسازي شد.
در اين عمليات كه با همكاري سپاه پاسداران انقلاب اسلامي و ارتش جمهوري اسلامي انجام شد، بيش از 650 كيلومتر مربع از خاك ايران اسلامي از اشغال متجاوزان بعثي آزاد شد و 546 نفر اسير، سه هزار و 500 نفر كشته و هزاران نفر از متجاوزان زخمي شدند.
همچنين 180 دستگاه تانك و نفربر و 250 خودروي نظامي دشمن منهدم و 170 دستگاه تانك و نفربر و 200 خودرو نيز به غنيمت گرفته شد.
در اين عمليات غرورآفرين كه جزو نخستين عملياتهاي بزرگ دوران دفاع مقدس بود، 12 فروند هواپيما و چهار فروند بالگرد دشمن نيز توسط رزمندگان اسلام ساقط شد. همچنين 150 دستگاه مهندسي و 9 قبضه انواع توپ دشمن به غنيمت رزمندگان اسلام درآمد.
آزادسازي 70 روستاي منطقه و پنج پاسگاه مرزي، تصرف و تامين تنگه چذابه، دسترسي به ‘هورالهويزه’، قطع ارتباط بين نيروهاي دشمن در شمال غرب و جنوب غربي خوزستان، از ديگر موفقيتهاي اين عمليات بود.
يكي از اهداف انتخاب اين منطقه براي انجام عمليات ‘طريق القدس’ و آزاد سازي بستان اين بود كه صدام تبليغات فراواني را پس از تصرف اين شهر انجام داده و آن را نشان توانمندي ارتش عراق اعلام كرده بود و با اين كار به نيروهاي بي انگيزه خود روحيه مي داد اما با انجام اين عمليات، دشمن بعثي در اهداف خود ناكام ماند.
از اهداف ديگر اين عمليات، قطع ارتباط نيروهاي دشمن با جبهه هاي مياني و شمال با جنوب در خوزستان بود كه دشمن را مجبور مي ساخت براي تدارك نيروهاي شمال و جنوب خود، ‘هورالعظيم’ را دور بزند كه بشدت از تواناييش مي كاست.
ديگر اينكه، با انهدام نيروهاي دشمن و رسيدن رزمندگان اسلام به مرزهاي بين المللي، تعداد زيادي ازاسراي ايران آزاد مي شدند و اين كار ابهت دشمن تا بن دندان مسلح بعثي را، كه با پشتيباني استكبار جهاني به انواع سلاحها مجهز شده بود، مي شكست.
نيروهاي بعثي كه بيش از يك ماه در انتظار حمله رزمندگان بودند، با شروع باران شديد در شب عمليات، خيالشان آسوده شده بود كه ديگر حمله اي از سوي ايرانيان صورت نخواهد گرفت، ولي برخلاف پيش بيني آنان،رزمندگان غيور اسلام، با شنيدن رمز عمليات، از شمال تپه هاي’الله اكبر’و مناطق’شحيطيه’،’سويداني’ و ‘دهلاويه’هجوم خود را به محورهاي دشمن آغاز كردند و درمنطقه شمالي عمليات – كه دشمن به سبب وجود ريگزار و شرايط نامساعد، هيچگاه تصور حمله از آن نقطه را نمي كرد- با حركتي تحسين برانگيز خطوط دشمن را درهم شكستند و خود را به نقاط عمقي رساندند.
يك ساعت و نيم پس از شروع عمليات، خاكريز اول و توپخانه فعال دشمن به محاصره درآمد و سقوط كرد.
با روشن شدن هوا، نيروي هوايي دشمن، نااميدانه با بمبارانهاي بي هدف، تلاش مي كرد تا نيروي زميني شكست خورده اش را ياري دهد اما تعدادي از هواپيماهاي دشمن با آتشبار ضد هوايي رزممندگان اسلام ساقط شدند.
پل’سابله’، كه ابتدا قرار بود منفجر شود، با عكس العمل موفق رزمندگان به تصرف درآمد و بعدها ‘كليد فتح بستان ‘ناميده شد.
با ادامه هجوم نيروهاي پياده و زرهي، شهر ‘بستان’، در ساعت 10 صبح روز هشتم آذر 1360 و پس از 47 روز كه درتصرف دشمن بود، به تصرف رزمندگان اسلام درآمد و عمليات ‘طريق القدس’ با موفقيت به پيروزي رسيد.
امام خميني(ره) در پاسخ به تلگرام رييس جمهوري و روساي نيروهاي مسلح به مناسبت انجام اين عمليات در پيامي اعلام فرمودند’:آنچه براي اينجانب غرورانگيز و افتخارآفرين است روحيه بزرگ و قلوب سرشار از ايمان و اخلاص و روح شهادت طلبي اين عزيزان است كه سربازان حقيقي ولي الله الاعظم ارواحنا فداه هستند و اين است ‘فتح الفتوح.’
ايشان در پيام خود افزودند’: من به ملت بزرگ ايران و به فرماندهان شجاع قبل از آنكه پيروزي شرافتمندانه و بزرگ خوزستان را تبريك بگويم، وجود چنين رزمندگاني را كه دردو جبهه معنوي و صوري و ظاهر و باطن از امتحان سرافراز بيرون آمده اند، تبريك مي گويم.افتخار بر رزمندگاني كه جبهه هاي نبرد را با مناجات خويش و راز و نياز با محبوب خود عطرآگين نموده اند. فخر و عظمت بر جوانان عزيزي كه در راهي قدم برداشته و پاسداري از مكتبي مي كنند كه شكست ناپذير و سر تا پا پيروزي است و ننگ بر آنان كه در راهي جان خود را هدر مي دهند و عرض و آبروي خود را مي برند كه پيروزي شان شكست و زندگي شان ننگ آفرين است.