کتاب” هویزه آخرین گامهای اشغالگر” از انتشارات مرکز مطالعات وتحقیقات جنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که یازدهمین جلد از کتابهای “روزشمارجنگ ایران وعراق”است در باره این عملیات می نویسد:
یکشنبه 14 دی 1359 27 صفر 1401 4 ژانویه 1981
عملیات درمحور گیلانغرب وقصرشیرین
امروز عمده ترین خبر نظامی مربوط به محور گیلان غرب ، قصرشیرین بود که در یک عملیات پاکسازی که از ساعت 5 / 3 بامداد آغاز شد ، نیروهای ارتش جمهوری اسلامی با پشتیبانی جنگنده های نیروی هوائی و هلی کوپترهای هوانیروز موفق شدند نیروهای عراقی را از این محور 17 کیلومتر به عقب برانند . در گزارشی که روزنامه جمهوری اسلامی از این عملیات درج کرده ، آمده است : لشکر 81 زرهی کرمانشاهان حمله زمستانی خود را علیه نیروهای دشمن شروع کرده و در نخستین تعرض خود به نیروهای دشمن تلفات و ض ایعات فراوانی به آنان وارد آورد … این تلفات و ضایعات به حدی است که هنوز امکان بررسی آن میسر نیست . ( 1 )
در گزارش روز بعد که در همین روزنامه چاپ شده ، آمده است : جمعاً 10 تانک ، دو هلیکوپتر ، یک آتشبار و تعداد زیادی خودروی حامل مهمات و تانکرهای حامل سوخت دشمن منهدم گردید و 50 سنگر آنها نیر نابود شد ( 2 ) فرماندهی تیپ 2 نیز تعداد تلفات انسانی دشمن را 100 کشته و 300 مجروح ذکر نمود . ( 3 )
رویدادهای دیگر:
همزمان با تحرک عراق در جبهه شمالی ، نیروهای ضدانقلاب نیز تحرکاتی را انجام دادند ، از جمله تعداد قابل توجهی از افراد حزب دمکرات به اطراف پیرانشهر آمده و بلندی های مسلط بر شهر را به محاصره خود درآورده اند . ( 4 ) ستاد مشترک ارتش درباره طیف ضدانقلاب درکردستان گزارش می دهد : در حال حاضر کلیه احزاب در بوکان فعالیت دارند و فراریان ضدانقلاب و عوامل بختیار به حزبهای ( دمکرات کومله و فدایی ) می پیوندند . سرپرست و هماهنگ کننده آنها سرهنگ فراری علیار است … سران حزب کومله ، دمکرات و گروه شیخ جلال حسینی در فاصله 2 کیلومتری رودخانه اطراف ( دهات ) پانوان هر یک بنکه ( واحد رزمی ) دارند و برای حمله به یگانهای خودی ستادی تشکیل د اده اند . مایحتاج و کلیه لوازمات از قبیل سوخت خوراک و بودجه توسط دولت عراق به گروههای غیر قانونی داده می شود … و آنها اسلحه و مهمات را به امضاء شیخ جلال حسیتی و عزالدین حسینی و قاسملو از سازمان امنیت عراق تحویل گرفته اند .
در خصوص مناطق مورد فعالیت گروهه ا نیز آمده است : گروه امداد مجاهدین خلق در سقز و بانه و افراد کومله و دمکرات بصورت ستون پنجم در سنندج و اطراف کامیاران و دهگلان هستند . دمکراتهای مسلح در اطراف دیواندره مستقرند . ( 5 )
درباره پشتیبانی رژیم کویت از عراق ، سپاه اهواز درگزارشی اعلام کرد : 1 ) شبانه روز حدود 70 الی 80 تریلی با سردخانه هایی به طول 12 متر حامل مواد خوراکی از جاده عبدلی به بندر بصره از کویت خارج می گردد . 2 ) شبانه روز حدود 90 الی 100 تانکر سوخت از جاده عبدلی به بندر بصره از کویت خارج می گردد . 3 ) تعداد 4 بیمارستان کویت که مورد شناسایی واقع شده ، مملو از زخمیهای افسران و درجه داران و سربازان عراقی است . ( 6 )
بنی صدر در مقاله ای که خطاب آن صدام بود ، ضمن یادآوری این نکته که تا عراق از سرزمینهای متصرفه عقب ننشیند ، مذاکره با آن کشور تصدیق تجاوز است ، اعلام کرد : آقای صدام حسین ! شما همچون آنها که شما را به این تجاوز برانگیختند ، می دانید که سرنوشتی که در این جنگ تعیین می شود ، سرنوشت یک وجب خاک و تغییر مرز از اینجا به آنجا و از آنجا به اینجا در شن زارها نیست . بلکه سرنوشت انسان است … ما با نیروی شما به عنوان ارتش عراق نمی جنگیم ، بلکه با تجاوز یک دولت ستمگر متکی به روشهای تخریبی ، دروغ ، و نیرنگ ، قتل ، آدمکشی ، شکنجه و … می جنگیم . این جنگ ، جنگی است که در آن بازندۀ اصلی ، دشمنان آزادی ملتهای ما هستند و پیروز دوستی و صمیمیت و صلح و برادری ملتهای ماست . ( 7 )
از سوی دیگر ، خبرگزاری فرانسه از قول عدنان خیرالله گزارش داد : معاون فرمانده کل قوای عراق اظهار تاسف کرده است که حکومت ( امام ) خمینی جرات لازم برای مقابله با واقعیتهای موجود را ندارد و آرزو کرده که یک کمک خارجی این امر را انجام دهد . به عقیده عدنان خیرالله ، ایر انیان باید بپذیرند که تردید برای آنان به معنی شکست و خرابی بیشتر اوضاع است اکنون که اسطوره سلطۀ ایرانیان درهم شکسته ، بهتر است مقامات ایرانی به شیوه های منطقی روی آورند . ( 8 )
یکی از نمایندگان حزب الدعوه عراق در گفتگویی با خبرنگار خبرگزاری پارس دربار ه وضع داخلی عراق و فعالیت مردم در مخالفت با رژیم حاکم گفت : مخالفت و مبارزه مردم عراق با رژیم صدام بیش از پیش شدت گرفته است . حتی این مخالفت به داخل ارتش به اصطلاح خلقی حزب بعث نفوذ کرده است … در بیشتر شهرهای عراق چون کربلا ، بغداد و نجف و خصوصا بصره ، درگیریهای شدیدی بین مردم و صدامیان درگیر است ، طوری که شبها دائما صدای گلوله شنیده می شود . ( 9 )
در مورد آغاز جنگ بین دو کشور ، مجله امریکایی فارین افرز ضمن تفسیری نوشت :
جنگی که در سپتامبر میان ایران و عراق آغاز شد ، نتیجۀ منطقی نگرانیهای عراق در مورد امنیت آن کشور است که در اثر تضعیف قدرت شاه ایران از اوائل سال 1978 به بعد و سرکار آمدن رژیم انقلابی ایران بیشتر به مخاطره افتاده بود . البته این جنگ اجتناب ناپذیر هم نبود … عراق نمی تواند بدون اتکاء سنگین به حسن نیت و همکاری همسایگان خود ، موقعیت داخل ی اش را تامین کند . عراق هرگاه در داخل احساس ضعف می کند ، برای وارد کردن فشار به این یا آن همسایه اش محدود می شود ، زیرا دیگر حاضر به همکاری با عراق نمی شوند یا ترجیح می دهند در دعوای عراق با همسایه اش بی طرف باشند . ( 10 )
در همین زمینه رادیو دمشق نیز گفت : آنهایی که می خواهند از قومیت عرب دفاع کنند ، باید به میدان نبرد علیه دشمن صهیونیستی بشتابند نه این که مسیر مبارزه را منحرف کنند و جای آمریکا به خونخواهی از انقلاب اسلامی ایران برخیزند ، بویژه شاه اردن که دوش به دوش بوکاسای عراق به همان راهی می رود که سادات رفته است . ( 11 )
منابع و ما خذ :
1 روزنامه اطلاعات ، 16 / 10 / 1359 ، و روزنامه جمهوری اسلامی ، 16 / 10 / 1359 ، خبرگزاری پارس .
2 روزنامه جمهوری اسلامی ، 17 / 10 / 1359 ، خبرگزاری پارس .
3 سند شماره 002563 مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ : گزارش فرماندهی مقر تیپ زرهی ، 18 / 10 / 1359 .
4 سند شماره 047630 مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ : سپاه پیرانشهر ، 14 / 10 / 1359
5 سند شماره 002501 مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ : ستاد مشترک ارتش ، . 1359/ 10/ 14
6 سند شماره 002492 مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ : » بولتن خبری 24 ساعته ” « واحد اطلاعات سپاه خوزستان ، شماره 94 ، . 1359/ 10/ 14
7 روزنامه انقلاب اسلامی ، 14 / 10 / 1359 .
8 خبرگزاری پارس ، » گزارشهای ویژه « ، نشریه 292 ، 1359/ 10/ 15 .
9 روزنامه جمهوری اسلامی ، 14 / 10 / 1359 ، خبرگزاری پارس .
10 ماخذ شماره 8 ، رادیو صدای آمریکا ، مجله فارین افرز چاپ واشنگتن ، . 1359/ 10/ 14
11 روزنامه جمهوری اسلامی ، 1359/ 10/ 14 ، دفتر مرکزی خبر ، رادیو دمشق .