جنگ در كوهستان به مراتب با جنگ در دشت باز متفاوت است . دفاع در كوهستان مستلزم به كارگيري نيروي چند جانبه در امور مختلف است . درارتفاعات استفاده از امكانات و تجهيزات ماشيني و مهندسي مقدور نيست ياحداقلِ كارايي را دارد.
خستگي مفرط جسمي، شرايط سخت آب و هو ايي(روزهاي گرم و ش ب هاي سرد ) نقاط كور فراوان جهت پناه گرفتن عناصركمين دشمن، عدم ديد مناسب ؛ بخصوص اگر ارتفاعات همراه با جنگلباشد، وجود سن گ هاي سخت در هنگام اجراي آتش و گلول ه هاي خمپاره وتوپخانه دشمن، خود تركش مضاعفي است كه گاهي كشنده بوده و مي تواندمثل تركش گلوله ها عمل كند، در حالي كه در مناطق دشت باز و خاكي ،آتش گلوله هاي دشمن اين خاصيت را ندارد.
لازم است فرمانده و مسئول با همه موارد مطرح شده درگير شود و برايهر كدام راه كار مناسب با شرايط ايجاد شده ر ا پيدا نمايد كه بحمدالله رزمندگان اسلام در طول جنگ تحميلي آ ن چنان مردانه با مشكلات و موانع جنگيدند كه تجر بة اندوخته سال هاي دفاع مقدس مي تواند توشه اي گران بهابراي نس لهاي آينده باشد.
استفاده از دواب
اگر چه در ارتش قديم استفاده از حيوان (دواب، قاطر ) مرسوم بوده و به علت كمبود امكانات خودرو يي، لازم بود از دواب استفاده شود و جهت حمل سلاح، آذوقه و تجهيزات مورد بهر ه برداري قرار مي گرفت اما درجداول سازمان يگا ن هاي رزمي پيش بيني محل مناسب جهت نگهداري آنهانشده و بالطبع براي استفاده و خدمت گرفتن آنها لازم است تعدادي كاركنان وظيفه كه مختصر اطلاعاتي از نحو ة نگه داري دواب را داشته باشند به كار گرفته شوند تا بهره وري لازم به دست آيد . چگونگي تهيه عل ف، آب، محل
نگهداري در زمستان و سرماي سرد كردستان خود شرح مفصلي دارد كه دراين مقوله نمي گنجد. البته بايد اذعان داشت كه وجود دواب در ارتفاعات جهت حمل جيره، مواد غذايي، سوختي ، مهمات يا موارد ديگر از ضروريات است؛ به عبارتي بايستي فرمانده گروهان ارتفاعات باشيد تا نياز به حيوان(قاطر) را از نزديك لمس كنيد.
منبع: راز شکست قله سپید،نوشته غلامرضا رمضانی،نشر صریر،تهران،1386