عملیات والفجر 8 درساعت 22:10 روز بیست ودوم بهمن 1364 آغاز شد. برخی از مهم ترین اهداف این عملیات عبارت بود از: انهدام سکوهای پرتاب موشک، فتح شهر فاو و مسدود کردن راه ورود عراق به خلیج فارس.
مهم ترین ویژگی های این عملیات عبارتند از:
1- انتخاب هوشمندانه و خلاقانه منطقه عملیاتی فاو به حدی بود که تا دو روز پس از عملیات، ارتش عراق تصور نمی کرد که حمله بزرگ سال 1364 ایران از آن منطقه باشد.
2- تاکتیک جدیدی برای فریب هواپیماهای عراق به منظور جلوگیری از حمله به سایت های موشکی مورد استفاده قرار گرفت و از توپ های ضد هوایی نیز به شکل انبوه استفاده شد. به همین دلیل، انهدام هواپیما در عملیات والفجر8، در طول جنگ بی سابقه بود. طبق… معتبر، 45 تا 47 فروند از هواپیماهای عراقی در این عملیات سرنگون شدند و گمان می رود تعداد دیگری نیز آسیب دیدند که توانستند خود را به داخل عراق برسانند.
3- عبور غواصان از اروند رود و شکستن خط را باید اصلی ترین و مهم ترین ویژگی عملیات والفجر 8 دانست.در واقع، عبور از اروندرود با عرض و عمق و شتاب بسیار زیاد این رودخانه که به گفته برخی از کارشناسان به حدود هفتاد کیلومتر در ساعت می رسید، کار بسیار پیچیده و خطیری بود که می بایست با محاسبه دقیق و آگاهی از جوانب امر صورت می گرفت. این مسئله آن اندازه مخاطره انگیز بود که برخی از فرماندهان نظامی کلاسیک، عملیات عبور از اروندرود را ناممکن دانستند و کمترین موفقیتی برای آن قائل نبودند. اما دقت نظر فرماندهان سپاه در دست یابی به اطلاعات لازم، آموزش های خاص برای عبور از اروند رود، انتخاب حساب شده غواص ها، انتخاب مناسب ترین نقطه برای عبور با توجه به عرض رودخانه و توجه کافی به حالت های گوناگون جزر و مد آب و عوامل دیگر، باعث شد شکل جدیدی از عملیات نظامی که در نوع خود در تاریخ نظامی جنگ های معاصر بی سابقه بود، انجام شود و نیروهای خودی با اقتدار کامل، ضمن عبور از اروند رود و شکستن خط، منطقه را تصرف کنند.
در این زمینه، عبدالرشید، فرمانده سپاه سوم عراق چنین می گوید:«ایران در عملیات جاری خود، روش های نظامی نوینی را به کار برده است و برخلاف توقع، در شرایط جوّی سختی که باران های شدید می بارید، با استفاده از مردان قورباغه ای و پیش غراولان رزمی، حمله خود را به موانع آغاز کرد»
رادیو امریکا نیز گفت:«تحلیل گران نظامی غرب معتقدند که ایران برای عبور از شط العرب(اروند رود)، نیاز به تجهیزات کافی داشته است و آن ها متعجب از این موضوعند که چگونه با تجهیزات اندک، توانسته اند از این آب راه عبور کرده و به موانع عراقی ها دست یابند»
منابع:
حسین اردستانی، تجزیه و تحلیل جنگ ایران و عراق،(تنبیه متجاوز)، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ج2، صص169-183.
حسین اردستانی، «توصیف تحلیل عملیات والفجر8»، فصلنامه بررسی های نظامی، س4،ش19، زمستان 1373، ص 176.
محمود درودیان، از خرمشهر تا فاو، تهران، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، 1367، ص 214.