متن برنامه ی درس هایی از قرآن کریم حجت الاسلام قرائتی؛ تاريخ پخش :: 1376/3/1
بسم الله الرحمن الرحیم
الهی انطقنی بالهدی و الهمنی التقوی
من برای درسهای کربلا 40 مورد را نوشتهام که در این جلسه به تعدادی از آنها می پردازیم.
مبارزه با طاغوت: انبیاء مهمترین و اولین کاری که بعد از دعوت به خدا داشتند، مبارزه با طاغوت بود. و این مورد جواب کسانی را که ادعا می کنند: « دین از سیاست جداست» را می دهد. قرآن می فرماید «اذْهَبْ إِلى فِرْعَوْنَ إِنَّهُ طَغى» طه/24 موسی برو به سوی فرعون، او طغیان کرده است. او گردن کلفت است. اصلا اولین مأموریت انبیاء بعد از دعوت به توصیه، مبارزه با طاغوت است. یعنی مسلمان وارفته نباید باشد. اصلا علت اینکه در بین کشورهای اسلامی، ایران درخشید، پیروی از خط امام حسین(ع) است. هرکه گفت: یا حسین(ع)، یعنی من انقلابی هستم.
حسین(ع) سر به نی داد، سر به ذلت نداد. و همین هیأتها این را به ما تزریق می کند.
2- احیای سنت پیغمبر(ص): راه و خط پیغمبر داشت کور می شد! پیغمبر دهم هجری از دنیا رفت. ماشینی ساخت به نام اسلام. در غدیر خم هم راننده ماشین را معرفی نمود. فرمود: ماشین اسلام است و رانندهاش هم علی ابن ابیطالب(ع) است. این راننده را بیرون کردند. راننده دیگری نشاندند. و بلد نبود و به دیوار زد. او نیز صاف کاری کرد و به راننده ناشیتر از خودش داد. هر راننده این ماشین را به جایی رساندند تا رسید به یزیدبن معاویه. یزید 60هجری روی کار آمد. یعنی 50 سال مردم پیغمبر(ص) را ندیدند. هرچه از پیغمبر دور می افتادند شباهت به پیغمبر کمتر می شد. حکومت یزید به قدری برفک داشت که دیگر اسلام در آن محو شده بود. 50 سال پیش پیغمبر(ص) از دنیا رفت. در این 50 سال سنت پیغمبر(ص) از هر سا ل کمرنگتر شده است.
اگر کسی نباشد که انقلابی کند، مردم فکر می کنند که دین همین است. مثل خودما. خود ما بقدری از جنگ و مبارزه فاصله گرفته بودیم(ند) که رسید به جایی که در کتابها نوشتند، اگر آخوندی لباس رزمی بپوشند، پشت سر او نمی شود نماز خواند!
آخوند باید تسبیح داشته باشد. امام حسین(ع) می فرمودند: می روم به کربلا تا: اسر بسیرة جدی می خواهم راه پیغمبر(ص) را زنده کنم.
3- زنده کردن امر به معروف و نهی از منکر: هیچکس به معروف، امر نمی کرد، از منکر جلوگیری نمی کرد. به امام حسین گفتند: چرا کربلای می روید؟ فرمود: نمی بینید امر به معروف نمی شود، نمی بینید هرکه هر خلافی می کند کسی داد نمی زند؟ من خودم را فدا می کنم، بلکه مردم به غیرت در بیایند. آن زمان خیلی سوت و کور بود. از سوت و کوری برایتان بگویم: یک روز معاویه تصمیم گرفت نماز جمعه را چهارشنبه بخواند! گفتند: چرا؟ گفت: من کیفم کشیده امروز بخوانم! اعلان کردند و مردم آمدند، معاویه روز چهارشنبه نماز جمعه خواند و کسی جرأت نکرد که اعتراض کند! ؟ اینقدر خفقان! شخصی سوار شتر بود آمد پایتخت شام(شهر معاویه)(شتر ماده را آنها جمل می گویند و شترنر را ابل). شخصی نگاه کرد و گفت: این شتر ماده مال من است! صاحب شتر گفت: چی می گی؟ این شتر من است من مسافر هستم. آن شخص گفت: نه خیر. این شتر من است. بیا پایین. قصه به قاضی کشیده شد. قاضی به صاحب شتر گفت: شاهد بیاور. او گفت: من غریبم و شاهد ندارم. به آن شخص گفت: شاهد بیاور. او نیز چند نفر را از کوچه و خیابان به عنوان شاهد آورد! قاضی گفت: شتر مال اوست. شتر را به آن دزد دادند! آن شخص گفت: برویم پیش معاویه. رفت پیش معاویه و گفت: عجب کشوری! عجب دینی! تو خلیفه پیغمبری؟ ! شتر من را گرفتهاند. معاویه گفت: خودم بررسی می کنم. معاویه هم به نفع آن دزد نظر داد. آن شخص مسافر گفت: بگذارید یک چیز بگویم: همه شما(معاویه و قاضی و دزد و. . .) گفتند: این شتر ماده است! این شتر که من سوار آن بودم نر است! همه تعجب کردند. گفتند: صدایش را در نیاورید. اگر ما به نر گفتیم ماده، کسی حرف نزند! ؟ !
حکومت اسلامی به جایی رسید که چهارشنبه نماز جمعه بخوانند و کسی جرأت نکند حرفی بزند. و به ماده، نر بگویند، کسی جرأت نکند اعتراض کند. اگر امام حسین(ع) قیام نکند چه می شود. بالاخره یک فدایی می خواهد. چون جامعه دو تا مرض دارد: 1- عدم شناخت 2- عدم داشتن اراده 1: مردم نمی فهمند «أَكْثَرُهُمْ لا يَعْقِلُونَ » مائده/103، «أَكْثَرَهُمْ لا يَعْلَمُونَ» انعام/37 زمان امام حسن(ع) مردم شناخت نداشتند. و می گفتند: معاویه خوب است، از اصحاب پیغمبر(ص) است! وقتی صبح میان مردم و معاویه نوشته شد، معاویه رفت بالای منبر و آن را پاره کرد! وقتی پاره کرد، مردم گفتند: معاویه تو از اصحاب پیغمبری؟ ! تو قول داده ای، امضا کرده ای! مردم شناخت پیدا کردند. زمان یزید مردم شناخت داشتند ولی می ترسیدند(عدم اراده) جرأت نداشتند. امام حسین(ع) آمد قطعه قطعه شد و مردم ترسو جرأت پیدا کردند.
امام حسن(ع) به مردم شناخت داد و امام حسین(ع) اراده.
3- خون بر شمشیر پیروز است: این اصلی است که امام خمینی(ره) از آن استفاده نمود و انقلاب پیروز شد. این یکی از اصول کربلا است.
4- نه محاصره اقتصادی نه محاصره نظامی امام حسین(ع) را تسلیم نکرد.
5- «هيهات منا الذلة»(اللهوف، ص97).
6- اتمام حجت: قرآن می فرماید: می دانید برای چه پیغمبر فرستادیم(ما می دانیم که بعضیها گوش به حرف پیغمبر نمی دهند) اما ما پیغمبر فرستادیم تا نگویید: «وَ لَوْ لا أَنْ تُصيبَهُمْ مُصيبَةٌ بِما قَدَّمَتْ أَيْديهِمْ فَيَقُولُوا رَبَّنا لَوْ لا أَرْسَلْتَ إِلَيْنا رَسُولاً فَنَتَّبِعَ آياتِكَ وَ نَكُونَ مِنَ الْمُؤْمِنينَ» قصص/47. تا شما نگویید که: چرا پیغمبر نفرستادید.
امام حسین(ع) قیام فرمود تا روز قیامت، مردم نگویید: 12 هزار نامه فرستادیم، چرا قبول نکردید(کوفیان) این اتمام حجت برای مردم است. خداوند می داند چه کسی چه کاره است. اما پیغمبر می فرستاد تا کسی بهانه ای نداشته باشد: «قُلْ فَلِلَّهِ الْحُجَّةُ الْبالِغَةُ فَلَوْ شاءَ لَهَداكُمْ أَجْمَعينَ» انعام/149.
7- احیای مکتب شهادت: اصلا دلیل اینکه اسرائیلیها هنوز موفق نشدهاند این است که بچه های لبنان و فلسطین با شهادت آشنا هستند. اسرائیلیها از خون دادن خیلی می ترسند. مسئله شهادت در وجود ماهست. برای اینکه ما روضه شنیدهام از واعظ عزیز که به امام حسین(ع) از پسر 13 ساله(قاسم) پرسیدند: مرگ در نزد تو چگونه است؟ فرمود: از عسل شیرینتر! ما اتوبان تهران- کرج را اتوبان شهید محمد حسین فهمیده نام نهادیم. زیرا او از جان شیرینش در راه اسلام و وطن گذشت. او دنیا را گیج کرد. مکتب شهادت را امام حسین(ع) به ما یاد داد. دنیا خیلی از چیزها را نمی فهمد. مثل: مسئله عرفان، عشق شهادت، . . . چیزهایی که ما داریم دنیا در آنها گیج است.
8- افشاگری: همانطور که غیبت حرام است، در جاهایی آبرو ریزی واجب است. اینکه می گویند: غیبت حرام است، یعنی اینکه: اگر شخصی گناهی مرتکب شد شما حق ندارید او را رسوا کنید و به دیگران بگویید. حالا کی است که گناه
نکرده است. این حرام است. اما یک جاهایی هم افشاگری واجب است. اگر راننده یک اتوبوس مست باشد و چهل نفر نیز مسافر باشند، بگوییم: اشکال ندارد! نباید غیبت کرد! ! اگر کسی اعتراض نکند و نعره نکشد باید یک ساعت دیگر چهل نفر جنازه برداریم. اینجا باید داد بزنیم. راننده مملکت چه کسی خواهد بشود؟ اینجا باید افشاگری نمود. باید آبرو- ریزی کرد. غیبت که همه جا حرام نیست. اگر دیدید یک مسئول مملکتی در یک پست حساسی یک کار خطرناکی می کند و به مسئول بالاترش هم که می گویی، گوش نمی دهد. خود امام(ره) فرمود که: اگر یک وقتی دیدید منکرات زیاد می شود، به بزرگها هم می گویی توجه نمی کنند خودتان اقدام کنید. کربلا به ما یاد داد که گاهی باید افشاگری کنیم.
9- آزمایش: یکی از اصول کربلا مسئله آزمایش است. بعضیها دم از دین می زنند اما وقتی مسئله ای پیش می آید در جا می زنند. با امام حسین(ع) خیلی راه افتاده بودند، وقتی فهمیدند بوی خون می آید ذره ذره در رفتند. فقط 72 نفر باقی ماندند.
10- همه باهم: این هم یکی از درسهای کربلا است. فارس، عرب، ترک، عجم، زن، مرد، بچه، جوان، پیر، سیاه، . . . هم در کربلا حضور داشتند. رمز پیروزی جبهه ما این بود که همان طور که یک بسیجی به جبهه می رفت می دیدیم که آیت الله اشرفی نیز رفته است! آیت الله اشرفی نمی توانست آرپیجی بزند، اما به بسیجیها روحیه می داد. همه با هم بودند. اگر این طور نبود پیروز نمی شدیم. همه کارها را باید با هم انجام دهیم. قرآن یک آیه دارد، می فرماید: من از تو هستم و تو از من: «بَعْضُكُمْ مِنْ بَعْضٍ» آل عمران/195 من یکبار دیدم شخصی استخوانهای کله پاچه را به جوی آب می ریخت. گفتم: آقا این کار را نکن. گفت: مگر شما شهردار هستید؟ ! گفتم: بله در جمهوری اسلامی همه ما شهردار هستیم. این استخوانها جوی آب را مسدود می کنند. و مشکلات به بار می آورند. همه ما از هم هستیم. نهی از منکر که فقط برای گروه خاصی نیست. در همه حرکتها باید با هم باشیم. عده ای از مکه آمدند و پیش امام رفتند. گفتند: آقا در این سفر و کاروان یک آقایی بود، چه نماز شبهایی! چه گریه هایی! چه مناجاتهایی! به به! چه حالی! امام فرمود: کارهایش را چه کسی انجام می داد؟ گفتند: ما! فرمود: کار کردن شما از گریه او ارزشش بیشتر است! از زیر کارها در می رفت، گریه می کرد! ؟ در یک ماجرایی که می خواستند آبگوشت بخورند، پیغمبر(ص) هم فرمود: من هم هیزم جمع می کنم! گفتند: آقا، یا رسول الله! فرمود: آقا نداره. همه باید باهم کار کنیم. و لذا حدیث داریم: با کسی که خرجی تو را می دهد هم سفر نشو. برای اینکه خرجی تو را می دهند تو باید بله قربون گوی آنها شوی. با کسی هم سفر شو که سهمت را بدهی و بله قربان نگویی. مرد باش.
11- منتظر نتیجه فوری نبودن: این خیلی اصل مهمی است. پدر و مادرها لباس شیک برای فرزندانشان می خرند تا آنها کثیف کنند. اما حاضر نیستند که همان پول را به معلم قرآن بدهد و بگوید: قرآن به او یاد بده! این اشخاص امروز را فقط در نظر می گیرند. می گویند: شیطان با یک حرامزاده قرارداد بستند تا جنایت کنند. هرکدام از طرفی رفتند و گفتند: هرکدام بیشتر جنایت کردیم زرنگتریم. حرام زاده از یک سمت و شیطان هم از سمت دیگری رفتند.
موقع غروب به هم رسیدند. حرامزاده گفت: من امروز 75-6 گناه انجام دادهام. چند تا غیبت، چند فحش، چند دزدی و. . . شیطان هم گفت: من امروز هیچ کاری نکردم. فقط یک زن و مرد را به هم رساندم(زنا). من یک حرام زاده مثل تو درست کردهام که هر روز مثل تو گناه کند. منتظر نتیجه فوری نباشید. آخ بچه ما در جبهه شهید شد. بله امروز شما داغ دیدید، اما می دانید که چه شد؟ ! ایران به جایی رسیده که در دنیا حرف اول را می زند. ایران از عزیزترین کشورهای دنیاست. امروز هرکه در دنیا می خواهد انقلاب کند، نسخه اصلی ما هستیم او فتوکپی بر می دارد. یک زمانی ذلیل بودیم و حالا عزیز هستیم. بله شهدا رفتند، خیلی جوان شهید شدند. اما ببینید چه عزتی! امام حسین(ع) شهید شد. زیر سم اسب رفت، خیمه هایش را آتش زدند. فرزندانش را هم اسیر کردند. بله. چه فایده؟ ! ! ! منتظر نتیجه فوری نباشید. زمانی خواهد آمد(حالا) که برای امام حسین(ع) گنبد و بارگاه خواهند ساخت. مردم آرزو خواهند کرد که به کربلا بروند. حدیث داریم: اگر جوانی به دختری رسید و خواست تا او را نگاه کند، فهمید که این نگاه، نگاه آلوده است و نگاه نکرد(برای رضای خدا)، خدا جبران می کند. به حضرت یوسف(ع) گفتند: از کجا به این مقام رسیدی؟ فرمود: «كَذلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنينَ» صافات/110. «إِنَّهُ مَنْ يَتَّقِ وَ يَصْبِرْ فَإِنَّ اللَّهَ لا يُضيعُ أَجْرَ الْمُحْسِنينَ» يوسف/90. زلیخا آرایش کرد، همه درها را خودش بست. به من گفت: آمادهام. من در یک لحظه گفتم: «مَعاذَ اللَّه»: پناه می برم به خدا. هرچه دارم به خاطر همان یک لحظه دارم. امام حسین(ع) فرمود: اگر تکه تکه هم شدید منتظر نتیجه فوری نباشید. خدا رحمت کند شهید مطهری را. یک روز به من گفت: آقای قرائتی به نظر من تو آدم موفقی هستی. دلیل توفیقت را اگر می شود به من بگو. به ایشان گفتم: اگر چیزی هست از خداست. یک زمان من دیدم که همه می روم بالای منبر برای بزرگها. گفتم: پزشک اطفال داریم چرا آخوند اطفال نداشته باشیم؟ ! من آخوند بچهها شدم. در کوچه چند تا بچه جمع کردم و برای آنها قصه گفتم.
اولین جلسه هم 7 تا بچه کوچولو بودند. چهارسال ما به بچهها قصه گفتیم، یک کسی یک ریال پول به من نداد و نه کسی تشکر کرد. هیچی. البته به تعداد آنها افزوده شد. ولی بعدا کار من گل کرد. بعد مرحوم مطهری(ره) این جمله را به من فرمود: حضرت امیر المؤمنین در نهج البلاغه می فرماید: یک کاری که خیر است انجام بده، منتظر نتیجه فوری نباش. رفتم به یکی از استانها. شخصی گفت: آقای قرائتی شما به گردن من حق دارید. گفتم: چه حقی. گفت: 25 سال پیش من شاگرد شما بودم. الان یک تکه زمین می خواهم به نهضت سواد آموزی بدهم. یک تکه زمین به ما داد و ما ساختمان نهضت را ساختیم، آن تکه زمین الان بالای صد میلیون تومان قیمت دارد. البته 25 سال طول کشید. اسم خدا جباراست. جبار یعنی جبران می کند.
12- در مبارزات عبادت(نماز) را فراموش نکنیم: این فرمایش امام حسین(ع) است. گاهی اوقات در عروسیها، عزا داریها، هیأتها، و. . . بعضی مردم فراموش می کنند که نماز بخوانند. امام رضا(ع) داشتند می نوشتند، تاصدای اذان آمد، قلم را رها کردند. امیرالمؤمنین(ع) داشتند قضاوت می کردند. تا صدای اذان را شنیدند بلند شدند(برای نماز). شاه فرار کرد، دوربینها و خبرنگاران رفتند به پاریس خدمت حضرت امام(ره)(مهمترین روز تاریخ). امام پیام دادند.
3 جمله گفته و نگفته، یکمرتبه حاج احمدآقا(ره) فرمود: احمد! ظهر شده؟ .
گفت: آقا ظهر شرعی همین الان است. امام همان طور آمد پایین(بدون خداحافظی و رفتند برای نماز)امام حسین(ع) ظهر عاشورا وسط آن رگبار نماز خواندند. ما گاهی وقتها به خاطر مثلا قلیان نماز را به تأخیر می اندازیم! کافی است که یک مشتری بیاید! خدا رحمت کند شهید مظلوم بهشتی(ره) را. روزهای اول انقلاب بود. از چند تا کشور آمده بودند و با ایشان مصاحبه می کردند. تا صدای اذان مغرب شد، گفت: با اجازه، یک حصیر انداخت و گفت: الله اکبر. هیچ شرایطی: مصاحبه، جنگ، عروسی، عزا، خنده، گریه، امتحان.
در یک امتحانی یک دانشجویی سر امتحان متوجه شد که نماز نخوانده است. یک امتحان سرنوشت ساز اگر بنشیند نمازش قضا می شود، اگرهمه نماز بخواند. . . گفت: نماز. رفت به استاد گفت: من وسط امتحان یادم آمدکه نماز نخواندهام، ولو یک سال هم عقب بیفتم من باید نمازم را بخوانم، آنها یک کردند که راست می گوید یا دروغ. دیدند واقعا وضو گرفت و نماز خواند. تمام برنامهها و ساعت امتحان و سؤالات و اصلا همه اساتید به خاطر این دانشجو یک خط ویژه رفتند. که درود به آن دانشجو و درود به آن استاد دانشگاه.
13- نقش زن: از نقش زن در کربلا غافل نشویم. اصولا در همه مبارزات زن نقش داشته است. در کنار ابراهیم(ع) هاجر بوده، کنار پیغمبر(ص) خدیجه بوده، در کنار امیرالمؤمنین(ع) فاطمه زهرا(س) بوده. در کنار امام حسین(ع) زینب کبری بوده. زنها نقش مهمی دارند در طول تاریخ. اصلا خود موسی علیه السلام را چند نفر زن اداره کردند: مادر موسی(ع)، خواهر موسی(ع)، زن فرعون(آسیه)، زن موسی(ع)(دختر شعیب(ع)) اصلا موسی(ع) را زن اداره کرد. عیسی(ع) که اصلا پدر نداشت. هرچه بود مادرش بود.
14- در همه شرایط از خدا راضی بودن: این هم از درسهای کربلاست. امام حسین(ع) یک زمان روی دوش پیغمبر(ص) بود، یک زمان هم زیر سم اسب. هم روی دوش پیغمبر(ص) فرمود: خدا راضیام. هم زیر سم اسب فرمود: رضا برضاک؟ . این خیلی مهم است. الان اگر به یک مدیر کل گفتیم که شما معاون شو، می کند! ؟ ! باید مصداق این آیه شریفه شویم: «لِكَيْلا تَأْسَوْا عَلى ما فاتَكُمْ وَ لا تَفْرَحُوا بِما آتاكُمْ وَ اللَّهُ لا يُحِبُّ كُلَّ مُخْتالٍ فَخُورٍ» حديد/23.
این فیلم زمانی پخش می شود که در آستانه انتخابات ریاست جمهوری هستیم. در قرآن برای عزل و نصب 12-10 آیه داریم. ملاکهای قرآنی را برای شما می گویم: 1- علم(علم کاربردی اطلاعات) 2- تقوا معنای تقوا یعنی نفوذ ناپذیری و مصونیت. 3- صلابت و عزت 4- در مقابل تهدیدها نترسیدن 5- مسئله سابقه انقلابی. 6- مسئله ایمان
(دین و دلسوزی). 7- به کسی رأی دهید که افتخار می کند ایرانی و مسلمان است. 8- تسلیم رهبر بودن. 9- نسبت به قانون اسلام نق نزنند. 10- کفار مأیوس باشند. 11- کسی رئیس جمهور شد که به رهبر مجلس، دولت و مردم بخورد. گلابی و اسفنج به هم پیوند نمی- خورند. 12- البته حالا حالاها کار داریم تا رئیس جمهوری مثل آقای هاشمی داشته باشیم. آقای هاشمی نسخه خوبی بودند. باید دید کدامیک از کاندیداها غالبش به غالب آقای هاشمی می خورد! ؟ ایشان خط خوبی داشتند. آقای هاشمی در سازندگی عالی، در مدیریت عالی، در سیاست عالی، درصلابت عالی، نسبت به رهبر یک اما، اگر و. . . نگفتند. برادر و کنار رهبر مرید رهبر با اینکه 6-5 سال هم از ایشان بزرگتر هستند(از لحاظ سنی).
والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته