مستند مرزهای شیشه ای با هدف تبیین واقعیات موجود در فضای مجازی با رویکردی مستند- تحلیلی از ۲۲ تیرماه سالجاری در شبکه خبر سیما در حال پخش است. بررسی سیر تاریخی جنگ نرم در اعصار گوناگون، خطرات ناشی از هجوم نرم در فضای مجازی، وظایف خانواده، دانشگاه و حوزه های علمیه در رویارویی نرم در فضای مجازی، ردپای صهیونیزم در فضای مجازی، هزینههای اجتماعی جنگ نرم، جوانان و جنگ نرم، باورهای دینی و جنگ سایبری و دیگر موضوعات مرتبط در این برنامه مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
امروزه برای فتح کشورها، دیگر نیازی به بمباران و لشکر کشی و حمله به مراکز حیاتی نیست، یک مودم و یک PC کافیست!
این جمله ای است که امروزه بسیاری از سیاستمداران و تئوریسین های غربی بر آن تأکید دارند و جنگ سایبری در ادامه پروژه های جنگ نرم کشورهای استعاری در بسیاری از کشورها که استقلالشان منافع آنها را به خطر انداخته، با جدیت در حال پیگیری است و دشمنان به دلیل ویژگی خاص این نوع جنگ، جمعیت هدف جوان، شکاف نسلی و متأسفانه عدم اطلاع بسیاری از مسئولان در کشورها از جمله کشورمان از فضای مجازی و خطرات آن به سرعت در حال پیشبرد اهداف خود هستند. به طور حتم آشناسازی عموم و به طور خاص مسئولان و تصمیم گیران کشور از اتفاقاتی در حوزه اینترنت و فضای سایبری در حال رخ دادن است و خطرات هولناکی که می تواند اثرات غیر قابل جبرانی بر پیکره جامعه و خانواده ها داشته باشد، از جمله وظایف رسانه ملی است.
شاید بتوان بهترین تعبیر در مورد جنگ سایبری را با تشبیه کردن این جنگ به مونواکسید کربن فرهنگی مطرح نمود. حمله ای که نه شکل واضح و مشخصی دارد و نه اینکه به راحتی قابل تشخیص و پیگیری است. در این بین رسانه های داخلی و مسئول وظیفه دارند با معرفی فضای کلی حاکم بر جنگ سایبری، ابزارهایی را در اختیار مخاطبان خود قرار دهند که همچون حسگری قوی در لحظه، به شناسایی این مونواکسیدهای پراکنده در فضای مجازی اقدام نمایند و قبل از اینکه فضای کلی جامعه از اثرات این حمله و جنگ دچار مسمومیت شدید گردد، دستی جنبانده! و حرکتی عاجل در راستای تغییر وضعیت موجود نمایند.
بررسی سیر تاریخی جنگ نرم در اعصار گوناگون، خطرات ناشی از هجوم نرم در فضای مجازی، وظایف خانواده، دانشگاه و حوزه های علمیه در رویارویی نرم در فضای مجازی، ردپای صهیونیزم در فضای مجازی، هزینههای اجتماعی جنگ نرم، جوانان و جنگ نرم، باورهای دینی و جنگ سایبری، شیوه های معمول در جنگ سایبری، سربازان جنگ سایبری، امنیت داخلی و جنگ سایبری، قبح شکنی در فضای مجازی، ضعف قانونی در پیگیری تخلفات سایبری، ارتش سایبری، شیوههای تولید محتوای فارسی در جهت بی اعتقاد نمودن جوانان، ارتش سایبری و ضروت وجود آن و دیگر موضوعات در این برنامه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
دانلود قسمت اول با حجم ۱۹ مگابایت
دانلود قسمت دوم با حجم ۳۰ مگابایت
دانلود قسمت سوم با حجم ۳۰ مگابایت
دانلود قسمت چهارم با حجم ۳۰ مگابایت
دانلود قسمت پنجم با حجم ۳۰ مگابایت
دانلود قسمت ششم با حجم ۳۱ مگابایت
دانلود قسمت هفتم با حجم ۳۰ مگابایت
دانلود قسمت هشتم با حجم ۳۴ مگابایت
دانلود قسمت نهم با حجم ۳۴ مگابایت
دانلود قسمت دهم با حجم ۳۴ مگابایت
دانلود قسمت یازدهم با حجم ۳۴ مگابایت
دانلود قسمت دوازدهم با حجم ۳۳ مگابایت
دانلود قسمت سیزدهم با حجم ۳۳ مگابایت
دانلود قسمت چهاردهم با حجم ۳۳ مگابایت
دانلود قسمت پانزدهم با حجم ۴۴ مگابایت
دانلود قسمت شانزدهم با حجم ۴۸ مگابایت
دانلود قسمت هفدهم با حجم ۴۷ مگابایت
دانلود قسمت هجدهم با حجم ۴۷ مگابایت
دانلود قسمت نوزدهم با حجم ۴۷ مگابایت
دانلود قسمت بیستم با حجم ۲۱ مگابایت
دانلود قسمت بیست و یکم با حجم ۴۷ مگابایت
دانلود قسمت بیست و دوم با حجم ۳۴ مگابایت
دانلود قسمت بیست و سوم با حجم ۲۰ مگابایت
دانلود قسمت بیست و چهارم با حجم ۷ مگابایت
دانلود قسمت بیست و پنجم با حجم ۷ مگابایت
دانلود قسمت بیست و ششم با حجم ۷ مگابایت
————————————————-
————————————————-
————————————————-
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشهای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۱) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود: آنچه که با عنوان “soft war” یا جنگ نرم مطرح می شود در ادبیات غرب بیشتر به قدرت نرم یا “soft power” شناخته شده است که زیربنای فکری آن، اولین بار توسط “جوزف نای” به شکلی علمی مطرح شد. آگاهی به گذشته جنگ نرم نشان می دهد کهدر طول تاریخ بشر، از همان ابتدا که جنگ سخت آغاز شد، عملیات روانی یا جنگ نرم نیز بوده است تا از شورش هایی که در مناطق تسخیر شده به وجود می آمده، جلوگیری شود. در یک جمله و برای مقایسه میان جنگ نرم و جنگ سخت باید گفت که، مبنای قدرت سخت یا جنگ سخت بر “اجبار” و مبنای قدرت نرم بر “اقناع“استوار است. اقناع ملتها و تلقین باورهایی خارج از هنجارهای دینی و اجتماعی از آن جمله است. مهم ترین حوزه تأثیرگذاری قدرت نرم بر جریان مقابل، حوزه رسانه است؛ بهره گیری از رسانه ها و امکاناتی که فرد را قادر می سازد تا برای تأثیرگذاری بر طرف مقابل، به اِعمال قدرت بپردازد. البته در هر عصری متناسب با رسانه های آن روزگار این عملیات شکل جدیدی به خود می گیرد که امروز فضای مجازی و ابزاری با نام اینترنت اثرگذارترین آنها به شمار می رود. تعدد تاکتیک ها و ابزارها در جنگ نرم در فضای سایبری از جمله ویژگی های منحصر به فرد این فضا به شمار میرود و سهل الوصول بودن این ابزارها کار دفاع و حمله را به موضوعی خاص و کاملا علمی تبدیل نموده که شناسایی این تاکتیکها به انتخاب بهترین شیوه های مقابله کمک خواهد کرد. جنگ روانی نیز از ابزارهای جنگ نرم به شمار میرود. در کتابی که توسط نیروی دریایی آمریکا منتشر شده، در زیر عنوان جنگ روانی آمده است: «وظیفه عمده جنگ روانی، تحمیل اراده ما بر اراده دشمن است، به منظور حاکم شدن بر اعمال آنان از راههایی غیر از راههای نظامی و وسایلی غیر از وسایل اقتصادی.». “سان تزو” در کتاب هنر جنگ می نویسد: «می شود جنگید، اما مهمترین کار این است که شما در یک نبرد بدون جنگ، پیروزی را به دست بیاورید!» چیزی که او مد نظر قرار داده، همان عملیات روانی و جنگ نرم است: «باید به استراتژیهای رقیب و روحیه او حمله کرد؛ به گونه ای که آنها بپذیرند که شکست خواهند خورد. اگر کسی در ذهنش بپذیرد که شکست می خورد، حتماً در دنیای واقع نیز شکست خواهد خورد، زیرا آنچه فرد را به مقاومت تشویق می کند، روحیه است.»
از جمله مهم ترین روشهایی که در عملیات جنگ نرم برای تأثیر بر ذهن مخاطب به خصوص در کشوری مانند ایران مورد استفاده قرار می گیرد می توان تیتروار به مواردی چون: فریب و دستکاری در منطق مخاطب، تردیدافکنی، جایگزینی منابع و دروغ پردازی، طراحی ادبیات مناسب و الگوسازی از سبک زندگی غربی، اشاره کرد.
اولین اقدامی که در مقابله با هرگونه عملیات نرم در فضای سایبری و هر فضای رسانه ای دیگر باید انجام داد، “آگاهی بخشی“ است تا هم مهاجمین متوجه شوند که متوجه اعمالشان هستیم و هم ملت خودمان این آمادگی را دریابند. زمانی که از طریق آگاهیدهی“مصونسازی“ ایجاد شود، گام بزرگی برداشته شده است. البته در پیچیدگی این کار شکی نیست. تلاشهای در این زمینه در میان مدت و طولانی مدت اثر گذار خواهد بود.
—————————————————–
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۲) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود: ماهیت زور یا اعمال اقتدار در جنگ نرم با ماهیت آن در جنگ سخت متفاوت است. زور یعنی ایجاد تغییر در رفتار دیگران، بر خلاف میل آن ها. در جنگ نرم همین اتفاق رخ می دهد و ممکن است خلاف میل فرد باشد اما فرد خودش آن را چندان احساس نمی کند. ویژگی های منحصر به فرد فضای سایبری و به عبارتی مبهم بودن این فضا در بسیاری مواقع کار دفاع و مقابله را با مشکلات و موانعی روبرو کرده است که گاه موجب کندی عمل و در نتیجه عدم واکنش مناسب به رفتارهای مهاجمین شده است. شناخت دقیق تر سایبر و فضای سایبری به اتخاذ تدابیر مناسب کمک خواهد کرد. در دورانی که اینترنت در عمل تمامی مرزها را درنوردیده و افراد را در تعاملی به وسعت گستره زمین قرار داده است، طبعاً روند اطلاع رسانی به صورت مثبت یا شاید هم منفی شتاب بیشتری به خود می گیرد. امروزه شبکه اینترنت به عنوان دروازه جهان اطلاعات شناخته شده که دریچه ای را برای ورود کاربران به دنیای انواع دانستنی ها می گشاید، اما همین ویژگی خاص سبب ایجاد شرایطی در زمینه تولید محتوا در فضای سایبر شده که تقریباً هیچکس مالک محتوایی که تولید کرده نیست و به محض تولید و انتشار اولین نسخه از آن، باید شاهد تیراژ میلیونی تکثیر غیرمجاز آن در دنیای سایبر بود. از لحاظ روان شناسی، انسان همانند یک سیستم است که مجموعه ای درون داد و مجموعه ای برون داد دارد. اگر بتوان درون داد و اطلاعاتی که به ذهن مخاطب وارد می شود را به نوعی کنترل کرد، تا حدودی می توان رفتار بیرونی او را هم تحت کنترل درآورد. در نبرد نرم، همین کار صورت میگیرد. اطلاعات مورد نیازی که ظاهراً مفید است، به فرد داده میشود اما این اطلاعات ممکن است “درست”، “گزینش شده” یا “اشتباه” باشد. نهایتاً رفتاری که از فرد منتج می شود، رفتاری است که ارائه دهنده اطلاعات مایل است صورت پذیرد.
برای کاهش زیانهای ناشی از استفاده از فضای مجازی و سوق دادن کاربران به سمت محتوای کنترل شده و مفید، به نظر می رسد که نهادهای مسئول و مراکز قانونگذاری باید نسبت به این موضوع حساسیت بیشتری داشته باشند، که البته لازمه وجود این حساسیت آگاهی و شناخت از جزئیات این فضاست.
در زمینه تولید محتوا چه در فضای مجازی و چه فضای رسانه ای باید رفتارهای مهاجمین با دقت مورد نظارت قرار گیرد تا ضمن خنثی سازی رفتارهای آنها به تولید محتوای جایگزین متناسب با ذائقه داخلی و در محدوده هنجارهای اجتماعی و دینی اقدام نمود. اگر جنگ در فضای سایبری را به مسابقه فوتبال تشبیه کنیم، به نظر می رسد که هم اکنون نیمه اول این بازی در حال اتمام است و بازیکنان تاکتیکهای شخصی را به کار گرفته اند و اکنون نوبت مربیان و کادر فنی است که با تحلیل این فضا و تعیین نقاط قوت و ضعف به ارائه راهکارهای عملیاتی با توجه به شناخت دقیق از رفتارهای رقیب بپردازند. البته با این تفاوت که در میان دو نیمه باید به فرهنگ سازی، بستر سازی و سازمان دهی نیروها و در بعضی موارد تغییر در ترکیب کادر فنی نیز بپردازیم.
توجه به تولید محتوا و سازماندهی فضای اینترنت برای به حداقل رساندن آسیبهای ناشی از این فضا، تقویت نهادهای فرهنگی برای حضور جدی تر، هوشیارانه و متناسب با اقتضائات زمان و بر اساس نیازهای مخاطبین مختلف و تلاش در جهت جلب اعتماد حداکثری مخاطبان برای کاهش مراجعه و البته به حداقل رساندن اعتماد به سایت ها و وبلاگ هایی که محتوا و اخبار انحرافی، کذب و جهت دار ارائه میدهند، از اهم وظایفی است که در این فضا باید مورد توجه قرار گیرد.
—————————————————–
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن)اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۳) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود: اینترنت، فضاى آزادى است که هر فردى با کمترین هزینه، مى تواند افکار و اندیشه هایش را با استفاده از آن، در معرض دید مخاطبان قرار دهد. نگاهی به وضعیت تولید محتوا در کشورهای توسعه یافته نشان می دهد که امروزه بیش از۶۰ درصد از مردم در کشورهای غربی به نوعی در تولید محتوا در فضای مجازی مشارکت دارند. بسترسازی برای کاربران داخل و خارج از کشور برای حضور فعال در تولید محتوا و همچنین ارائه آموزشهای لازم در بستر وب برای کاربران داخلی از طریق فرآیندسازی و جلب اعتماد و در نهایت جلب مشارکت از جمله راهکارهایی است که جریانهای معاند برای نقش آفرینی بیشتر ایرانیان در فضای مجازی در راستای اهداف خود به کار می گیرند.
اگر در رسانه های دیداری و شنیداری تخصص و تجربه مهمترین رکن در تولید برنامه و محتوا به شمار می رود، اما فضای مجازی این انحصار را از بین برده و امروزه شاهد هستیم که اغلب افرادی که تحت عناوین و اهداف مختلف چه در راستای تخریب فرهنگی و ترویج فساد در این فضا و چه افرادی که در مقابل این جریانها حضور دارند، اغلب دارای سنین پایین و از نسل پس از انقلاب می باشند؛ امری که ورود به این حوزه را با ویژگی ها و ظرافتهای خاصی روبرو کرده است.
از جمله موارد و موضوعاتی که در مفاهیم تولید شده در اینترنت و با هدف تضعیف کشورمان مورد بهره برداری قرار می گیرد، ایجاد شک و تردید در مورد داشته های خود و کم ارزش و بی ارزش جلوه دادن آنها و در طرف مقابل ایجاد و تعریف ارزشهای نوین منطبق بر ارزشهای غربی با هدف به فراموشی سپردن و کم رنگ کردن جایگاه ارزشهای دینی و ملی است که هوشمندی جوانان و خانواده ها به دفع اثرات این حرکات و هجمه ها، کمک خواهد نمود.
از جمله ویژگی های تولید محتوا در فضای اینترنت قایل به فرد بودن آن و امکان شکل گیری محتواهای به شدت تأثیر گذار بدون نیاز به کار تیمی و صرفاً بر اساس عمل یک فرد و یا افرادی محدود بدون نیاز به سرمایه گذاری است که در هر دو بخش منفی و مثبت می توانند به تولید موضوعات مختلف بپردازند.
اینترنت ابزاری در اختیار بشر امروز است که باید با نگاهی مثبت به این فضا در عین شناسایی نقاط آسیب پذیر و آسیب رسان آن در جهت تقویت جنبه های مثبت حرکت نمود و تولید محتوای کنترل شده در جهت برآورده کردن نیازهای کاربران داخلی و همچنین تولید محتوا در جهت جذب کاربران از کشورهای به اصطلاح مهاجم در این فضا باید مد نظر قرار گیرد. این امر می تواند ضمن کاهش آسیب های وارده بر مخاطبان داخلی، موجبات تحلیل انرژی طرف مهاجم به واسطه سرگرم نمودن آنها برای دفع اثرات ناشی از استقبال مردم خود، از مفاهیم اخلاقی و دینی ارائه شده و آشکار ساختن چهره واقعی آنها در نزد مردمانشان را فراهم آورد.
—————————————————–
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۴) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
امروز مطبوعات، خبرگزاری ها و به طور کامل وسایل ارتباط جمعی، تاثیر بسزایی در آگاهی مردم دارند و می توانند نظری را به راحتی ابقا، القا و یا محو سازند، حتی توانایی مشروعیت بخشیدن به عملی نادرست یا تخریب عملی مطلوب به آسانی از آن ها برمی آید.
فضای مجازی، فرصتی جدید برای حضور رسانه ها به وجود آورده که بتوانند در این فضا با هدایت مخاطبین خودشان در جهت منافع از پیش تعریف شده حرکت کنند.
امپریالیسم ارتباطی با بهره گیری از تکنولوژی های جدید ارتباطی، با قدرت پوشش دهی بالای خود موجب گسترش سیطره خود بر سراسر جهان شد و باعث شکل گیری نوع جدیدی از امپریالیسم شد که به آن امپریالیسم ارتباطی یا همان امپریالیسم رسانه ای میگویند.
امپریالیسم رسانه ای را بی تردید باید شکل مدرنی از امپریالیسم قلمداد کرد که شاکله ها و بنیان های آن در دهه ۱۹۵۰، مشخصا در آلمان غربی و پشت دروازه های کمونیسم در بحبوحه جنگ سرد از سوی ایالات متحده بنا شد.
امریکا با افراشتن آنتن های متعدد رادیویی و تلویزیونی در شهر برلین، در قلب میهن سرخ کمونیستی رسوخ می کرد، بدون این که نیازی به مداخله نظامی داشته باشد و این پیشروی تا آنجا ادامه یافت که پس از گذشت ۲ دهه، در اواخر دهه ۷۰ میلادی، در مسکو نیز می شد شعبه هایی از رستورانها و فروشگاههای آمریکایی را به راحتی پیدا کرد که مشتریان در آنجا با ولع به مصرف محصولات آمریکایی مشغولند.
کشورهای سلطه گر با در دست داشتن تکنولوژی های نوین ارتباطی، صاحب قدرت غیرقابل انکار جهانی هستند. این قدرت های مرموز می توانند روند رویدادها را تسریع و حتی وارونه و تحریف نمایند و اذهان عمومی جهان را به نفع خود همراه کنند.
امروزه با همه گیر شدن اینترنت در سراسر جهان شکل جدیدی از رفتارهای غرب در این فضا شکل گرفته است و انحصارطلبی کشورهای توسعه یافته و استفاده از این فضا برای تسلط کامل فکری بر اذهان به عینه قابل مشاهده است؛ موضوعی که می تواند به شکل گیری نوعی جدید از امپریالیسم با نام امپریالیسم سایبری منتهی شود.
با وجودی که برای حضور و نفوذ رسانه ای در جوامع و فرهنگ های مختلف علاوه بر تسلط بر شیوه های رفتاری مردم در آن جوامع، سخت افزار و تجهیزات مخابراتی و رسانه ای نیز مورد نیاز می باشد، اما فضای مجازی و اینترنت فرصتی بی بدیل را به وجود آورده است که در بستر وب و فضای اینترنت که صاحبان قدرتهای رسانه ای ایجاد کننده آن بوده اند، بتوان هم سطح با آنها و در جهت تأمین منافع ملی و البته در جهت مخالفت با دروغ پردازی ها و جریان سازی های نادرست آنها اقدام نمود؛ موضوعی که تأخیر در آن می تواند فرصت استثنایی موجود را به تهدیدی جدی برای ما تبدیل نماید.
تعیین و تشخیص نیازهای اطلاعاتی افراد و خانواده ها در جوامع غربی و تلاش در جهت خلق و ایجاد مفاهیم جدید مبتنی بر آموزه های دینی و اخلاقی در این حوزه با هدف هدایت مخاطب خارجی می تواند به عنوان جریانی در مقابل جریان سلطه گر و انحصارطلب در فضای مجازی تبدیل شود. چرا که یکی از مهمترین عواملی که قدرت نفوذ رسانه های غربی در بستر وب را تضمین می کند، استقبال مخاطب از مفاهیم ارائه شده آنها است و هر چقدر که این علاقه مندی و استقبال دستخوش تغییرات گردد، به نوعی در جهت مخالف اهداف آنها بوده و می تواند قدرت و حضور موثر ما را به نمایش بگذارد.
به هر صورت در دنیای امروز یک واقعیت رسانه ای وجود دارد و آن جنگذهنیت ها برای تغییر عینیت هاست و این اساس جنگ رسانه ای امروز است. این مسیر تاریخی ادامه خواهد داشت و رسانه ها در واقع به ابزارهای تصویرسازی تبدیل شده اند و راه بقا در این فضا چیزی نیست جز سعی و تلاش برای ارتقای سواد رسانه ای و نوع و میزان مصرف رسانه ای. درست مثل یک شخص که در غذای خود مراقب چربی و شیرینی و غیره هست، باید مردم در یک جامعه نیز بتوانند سفره و رژیم رسانه ای خود را هم درست انتخاب کنند و البته هرچقدر در چرخش و گردش پیام ها و اطلاعات فضای سهل تری وجود داشته باشد، امکان تأثیرگذاری بیرونی بر مخاطب داخلی به شدت پایین می آید.
—————————————————–
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۵) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
زمانی که سخن از تبعات منفی استفاده از اینترنت به میان می آید، بسیاری بر این تصورند که این پیامدهای منفی، محدود به همان اموری است که به کارگیری ناصحیح برنامههای ماهوارهای در پی دارد؛ پیامدهایی مانند انحرافات اخلاقی و یا عقیدتی. ولی به نظر می رسد که این یک قیاس عجولانه باشد.
دامنه تأثیرات منفی تعامل نامطلوب اینترنت بسیار گسترده تر از تبعات بهره گیری نادرست از برنامه های ماهواره ای است. همچنین دامنه تأثیرگذاری این فضا طیف گسترده ای از افراد در سنین مختلف، فارغ از سطح تحصیلات، طبقه اجتماعی و اعتقادات خانوادگی را در بر می گیرد. اما در این میان، شرایط روحی اشخاص، وضعیت خانوادگی و محیط زندگی افراد از جمله مواردی هستند که بر اثرپذیری منفی افراد در فضای مجازی تأثیرگذار خواهند بود.
همزمان با دسترسی گسترده افراد به اینترنت، شاهد نوع جدیدی از اعتیاد یعنی “اعتیاد اینترنتی” نیز هستیم که مسئله خاص عصر اطلاعات و ارتباطات به شمار می رود. همانند تمامی انواع دیگر اعتیاد، اعتیاد به اینترنت نیز با علائمی همراه است همچون، اضطراب، افسردگی، کج خلقی، بیقراری، تفکرهای وسواسی و یا خیالبافی راجع به اینترنت.
از طرفی، در عین حال که روابط این افراد، به ویژه کودکان و نوجوانان، در جهان مجازی افزایش مییابد، در مقابل از دامنه روابط آنان در جهان واقعی کاسته میشود. ضمن آنکه، احتمال لطمه دیدن عملکرد آموزش نیز وجود دارد.
اینترنت یک ویژگی منحصر به فرد و بسیار مهم دارد که میتواند در تضعیف کیفیت رفتار اجتماعی افراد یک جامعه مؤثر باشد و آن این است که به افراد امکان میدهد که با “هویت پنهان” دهها و صدها نوع کاری که در گذشته جز با اطلاع یافتن فرد یا افرادی ممکن نبود، در خفای کامل انجام دهند. فضایی که هویت فرد را پنهان میکند، زمینه بروز بی پرده شخصیت افراد را فراهم می کند.
در گذشته اگر تنها “گناه فردی” می توانست در خلوت انجام شود، امروزه خطا و گناه و خیانت اجتماعی را هم می توان در خلوت انجام داد. در گذشته وقتی تمسخری بود، تمسخر کننده هم معلوم بود. امروزه تمسخر می تواند وجود داشته باشد اما تمسخر کننده ناپیدا باشد. تعبیر “گناه اجتماعی مخفیانه” که در گذشته، خودِ متناقض شمرده می شد، امروز دیگر چنین نیست و این از جمله ویژگی هایی است که فضای مجازی ایجاد کرده است.
ویژگی های فضای مجازی، سرعت عمل، ناشناس ماندن و سیال بودن است که کاربر در این فضا ظاهراً احساس امنیت می کند و در این فضا تفاوت های جنسیتی، قومی، نژادی و مذهبی دیگر مهم نیست و فرصت های جدیدی را نیز برای نمایش شخصیت در اختیار کاربران قرار می دهد.
در واقع اینترنت نه تنها قادر است تا دگرگونی بنیادی را در ساختار هویت و شخصیت فردی ایجاد کند بلکه هم زمان می تواند عامل عمدهای دراحیا و اشاعه هویت گروههای حاشیه ای جامعه، تفکرات مطرود، غیراخلاقی و خارج از هنجارهای اجتماعی و مسایلی از این دست گردد.
—————————————————–
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۶) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
“چت” یا همان “گپ زدن” یکی از کارکردهای ارتباطی فضای سایبر است و یکی از پایه ای ترین نیازهای بشر یعنی “برقراری ارتباط” را ممکن ساخته است. چت به معنی گپ خودمانی است نه گفت و گوی رسمی و در نهایت صمیمی شدن و راحت صحبت کردن معنایی است که از آن برداشت می شود.
چت کردن برای خود قواعد نانوشته ای دارد که کاربران با آنها آشنا می شوند و به آنها عمل می کنند. حتی مختصرسازی کلمات، نوعی از فرهنگ چت به شمار می رود که با ادبیات و شیوه های رفتاری خاص، کاربران خاص خود را ایجاد کرده است.
از جمله ویژگی های اساسی چت، اتکاء ارتباط بر نوشتار است و این نوشتار اجازه تفکر بیشتر و مکث کردن می دهد. در چت، نوشته را آن طور که خود دوست داریم می خوانیم و این باعث کج فهمی هایی می شود که گاه بسیار خطرناک است.
نتایج یک پژوهش میدانی نشان می دهد که درصد زیادی از جوانان ایرانی از ورود به چت روم استقبال می کنند. با توجه به اینکه اینترنت تبدیل به یکی از سرگرمیهای اصلی نوجوانان و جوانان شده و هیچ کنترلی بر روی افراد و موضوعات مطرح شده در چت روم ها وجود ندارد، بنابراین افراد حاضر در اتاقهای گفت و گو براساس سلیقه و فکر خود اقدام به گفت و گو کرده و در بسیاری از موارد افراد با مشخصات، جنسیت، نام، شغل و دیگر ویژگی های کذب به این کار اقدام می کنند.
در برخی مواقع متأسفانه شاهد هستیم که این فضا در عین ایجاد اعتیاد برای کاربران خود و تغییرات اساسی در رفتار آنها زمینه های انحراف و حضور در سایت های مختلف ضد دینی و ضد اخلاقی را فراهم می سازد.
بر اساس اطلاعات موجود برخی اشخاص معاند با مبانی دین اسلام و نظام اسلامی، از اشخاص حاضر در چت روم ها یارگیری نموده و در بسیاری از موارد ادامه گفت و گوها در فضای مجازی را به حضور در سایتهای منحرف دیگر هدایت می کنند که به دنبال آن پایه بسیاری از روابط منفی و ضد اخلاقی نهاده می شود.
وجود برخی کمبودهای شخصیتی در دنیای واقعی باعث شده است که برخی افراد نداشته های خود را در فضای مجازی دنبال کنند و چنانچه نشانه هایی از برآورده شدن این نیازها در فضای اتاق های گفت و گو را پیدا نمایند، میتوان گفت که این تازه شروع گرفتاریها و مشکلات پیش روی یک چنین افرادی است که گاه تا سرحد اعتیاد به اینترنت و وابستگی شدید به اتاق های گفت و گو پیش می رود.
ضعف مهارتهای اجتماعی در برقراری ارتباط از سوی خانواده و نهادهای آموزشی، محدودیتهای اجتماعی در گفت و گوهای حضوری، انزوا طلبی و نیازهای عاطفی، نوجوانان و جوانان را به اتاق های گفت و گو می کشاند. همچنین علت گرایش افراد به استفاده اعتیادآور از اینترنت، تمایل آنها به دوریگزیدن از مشکلاتی است که در زندگی شخصی با آنها مواجهند. به عبارتی، افراد برای اینکه از مشکلات زندگی فرار کنند، به اینترنت روی می آورند.
از جمله مسائل قابل نقدی که باید مورد توجه قرار گیرد، مراجعه کاربران داخلی به برخی سایتهای انحرافی فارسی زبان و خارجی است. به طوری که یکی از سایتهای فارسی زبان که به ارائه مفاهیم و تصاویر انحرافی، ضد دینی و ضد اخلاقی می پرداخته، در طول زمان فعالیت خود بیش از سه و نیم میلیون بازدید کننده داشته است که این موضوع نیازمند رفتارشناسی جامعه در رویارویی با چنین فضاهایی است. ریشه یک چنین رفتارهایی را در ضعف آموزشهای لازم و عدم آشنایی به سواد رسانه ای می توان جستجو کرد؛ موضوعی که ریشه مراجعه غیر ضروری افراد به اتاقهای گفت و گو را باید در آن جستجو کرد.
به نظر می رسد با توجه به اینکه نیاز به گفت و گوی آنلاین در فضای مجازی به عنوان یکی از لازمه های بشر امروز مطرح است، باید موضوع ایجاد فضاهای سالم گفت و گو که امروزه تحت عنوان اتاقهای گفت و گوی دینی و یا حوزه های تخصصی و علمی دیگر مطرح است، مد نظر قرار گیرد و با توسعه و گسترش این فضاها به کاهش آسیبهای ناشی از این فضا کمک شود.
به نظر می رسد سازمانهای متولی امر جوانان و نهادهای فرهنگی برای مقابله با آسیبهای ناشی از اتاقهای گفت و گوی بدون کنترل می توانند اقدام به راه اندازی تالارهای گفت و گوی مجازی نموده و با طرح موضوعات روز و جوان پسند این نیاز جوانان و دیگر مخاطبین این فضا را پوشش دهند؛ امری که به سالم سازی هر چه بیشتر فضای مجازی و کاهش اثرات منفی اتاقهای گفت و گوی عمومی منتهی خواهد شد.
—————————————————–
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۷) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
در مباحث آسیب شناختى، نهاد خانواده یکى از محورهاى مهم بررسى آسیب هاى ناشى از تحولات خانواده است؛ تحولاتى که خود منشأ بروز دگرگونى هایى عمیق و اساسى در نوع روابط و ارزش هاى خانوادگى مى باشند. بسیارى از این تحولات و دگرگونى ها از بیرون، بر خانواده تحمیل مى شود.
از زمانى که اینترنت وارد فضاى زندگى انسان شده تا به امروز، على رغم تمام محاسن و مزایاى آن، یکسرى دغدغه و نگرانى بر خانواده ها تحمیل نموده است. مسأله ای که در تمام جوامع موضوعیت داشته و محدود به جامعه و یا اقلیتی خاص نمی شود.
به دلیل ویژگی های خاص فضای مجازی و نو بودن این پدیده، بسیاری از والدین فرصت، امکان و یا توان کافی برای شناخت دقیق این فضا و کاربردهای آن را به دست نیاورده اند و عدم آشنایی مناسب آنها با این فضا و در مقابل، استفاده روزمره نوجوانان، جوانان و حتی کودکان از این فضا باعث شده است که یک فضای محرمانه و خصوصی در داخل خانه برای فرزندان ایجاد شود و آنها بدون دغدغه و بدون احساس وجود ناظر بیرونی به سایتهای مختلف در این فضا دسترسی یافته و بعضاً به دلیل ویژگی های سنی و شخصیتی و کنجکاوی های خود متأثر از فضاهای ناسالم موجود در اینترنت گردند.
فضای مجازی با وجود دارا بودن پیچیدگی های خاص، در عین حال برای کاربران خود در تمام سنین کاربردهای ویژه ای را ایجاد نموده است که از یک کودک چند ماهه تا مسن ترین افراد می توانند به عنوان مخاطبان و کاربران این فضا باشند.
افراد در دنیاى مجازى به خاطر نبود نشانه هاى فیزیکى، قدرى گمنام و به طرز محسوسى کنترل ناپذیرند. این فضا خانواده را با سبک هاى مختلف و متعدد زندگى، هویت هاى جدید و فرهنگ هاى متغیر، روبه رو مىسازد. در دنیاى مجازى که اینترنت به وجود مى آورد، جایگاه خانواده و حدود آن روشن و مشخص نیست و این از جمله بخشهایی است که نیاز به آسیب شناسی دارد.
وجود و ارائه نرم افزارهای کنترل فرزندان کم سن و سال در جوامع پیشرفته نشان از اهمیت و توجه والدین به موضوع حضور فرزندان در فضای مجازی دارد. ارائه نرم افزار فیلترینگ خانگی در کشورمان طی سالهای اخیر و استقبال بالای والدین از این نرم افزار نشان از وجود نگرش مثبت و درک درست از آسیبهای موجود در این فضا و ضرورت کنترل فرزندان به خصوص در سنین نوجوانی دارد.
ارزش ها و اصول اخلاقى حاکم بر خانواده در فضاى مجازى تعریف و تبیین متفاوتى با دنیاى واقعى دارد. در واقع اینترنت فرهنگ مخصوص به خود را ایجاد مى کند. افراد وابسته به اینترنت وقت کمترى از زندگى شان را به مردم اختصاص مى دهند و در عوض بیشتر اوقات شان را در انزوا وقف کامپیوتر مى کنند. اینترنت نقش گفتگو در این افراد را کم رنگ تر کرده و زنگ خطر جدى را براى ارتباطات انسانى به صدا در آورده است.
شاید بتوان در مقابل واژه اعتیاد اینترنتی، عبارت احتیاط اینترنتی را به عنوان یک ضرورت در دنیای امروز مطرح نمود که می تواند به عنوان مقدمه ای برای کاهش آسیبهای ناشی از این فضا که در نهایت می تواند به اعتیاد و انحراف اینترنتی منجر گردد، مطرح باشد.
خانواده ها در استفاده فرزندان از اینترنت باید آنان را آگاه کنندکه اَسرار، محتوا و تصاویر شخصی خانواده، مختص خانواده است و مصرف عمومی ندارد. فرزندان باید بیاموزند که تمامی محتوا و مطالب اینترنت قابل اعتماد نیست و مورد استفاده عمومی ندارد.
فرزندان باید آگاه شوند که حریم شخصی و حریم خانوادگی حرمت دارد و فاش نمودن اطلاعات شاخص خانواده به صورت غیرمحتاطانه می تواند لطماتی جدّی به زندگی خانوادگی بزند.
همچنین از نظر فنی باید فرزندان را توجیه کرد که ورود به سایت های ناشناخته امکان ویروسی شدن نرم افزارهای کامپیوتر و یا حتی صدمه خوردن سخت افزارها و زیان اقتصادی را نیز در پی دارد.
با برشمردن برخی از مسایل مرتبط با خانواده و اینترنت، گام اول،آگاهی والدین از چگونگی مصرف اطلاعات اینترنت است و این آگاهی روند بهره مندی از اینترنت را بهبود خواهد بخشید.
—————————————————–
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۸) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
بیان آسیب های ناشی از فضای مجازی به معنای نادیده گرفتن فواید موجود در این فضا نیست، بلکه آشناسازی مخاطبین با خطرات موجود در این فضا، به عنوان مقدمه ای برای استفاده سالم از فضای مجازی به شمار می رود.
شاید از جمله ویژگی های منحصر به فرد فضای مجازی و به طور مشخص دنیای اینترنت را بتوان گستردگی و در دسترس بودن آن عنوان کرد که به عنوان ابزاری رسانه ای در جهان، امکانی را برای صاحبان رسانه ها ایجاد کرده است که با بهره گیری از آن به دنبال تأثیرگذاری بر ذهن مخاطبان باشند کهمتناسب با اهداف مد نظر در مورد مسائل سیاسی، فرهنگی و دیگر حوزه ها به تولید و ارائه اخبار و محتوای مد نظر بپردازند.
شاید بسیاری بر این باور باشند که گرایش های مذهبی در خانواده ها به تنهایی بدون نیاز به آگاهی والدین در مورد کاربردهای فضای مجازی بتواند به عنوان ابزار کنترلی مناسب فرزندان در این فضا کارساز باشد، اما تجربیات موجود نشان می دهد به دلیل ویژگی های خاص این فضا هیچ شخصی از انحرافات موجود در فضای مجازی مصون نبوده و این امر توجه ویژه والدین را نیازمند است.
خانواده بنیادى ترین نهاد اجتماعى است که سلامت یا بیمارى آن مى تواند تأثیرات عمیق و همه جانبه اى بر ابعاد گوناگون حیات اجتماعى و امنیت اخلاقی جامعه داشته باشد. فضاى مجازى در حقیقت نوعى فرا فضا و فضاى ذهنى است.
دنیاى مجازى، دنیایى است که همه جا هست اما در واقع در هیچ کجا وجود ندارد. تکیه بیش از حد به استفاده از اینترنت، می تواند منشأ ایجاد اختلالاتى نظیر اعتیاد اینترنتى، افزایش اضطراب، منفى کارى، پنهانکارى، اختلال در فعالیت هاى زندگى، جدایى از جامعه، طلاق، شکست هاى تحصیلى و مشکلات مالى شود.
ایجاد ارتباطات آزاد میان افراد و نمایش بدون محدودیت تصاویر مستهجن به هر قصد و نیتی، موجب ایجاد تغییرات روحی و شخصیتی در افراد شده و چنانچه افراد بدون چشم انداز مشخصی وارد این فضا شوند، احتمال آشفتگی آنها و استفاده از محتوای انحرافی بیش از حالت حضور هدفمند در این فضا قابل تصور است.
وجود برخی کمبودهای شخصیتی و دامن زدن به این نواقص و یافتن ما به ازای خارجی آن در فضای مجازی، یکی از آسیب های جدی در این فضا به شمار می رود و کم توجهی خانواده ها و خود افراد به این موارد می تواند موجب ایجاد مشکلات اساسی شود.
آگاهی و شناخت دقیق زوایای مختلف فضای مجازی این امکان را به وجود می آورد که اعمال مدیریت همه جانبه، به صورتی باشد که اقدامات پاک سازی و سالم سازی این فضا همزمان باآموزش همه جانبه افراد در سنین مختلف انجام گیرد.
همچنین آشناسازی خانواده ها به صورت شفاف با واقعیت های فضای مجازی میتواند به کاهش بروز ناهنجاری های اجتماعی متأثر از این فضا کمک کند.
—————————————————–
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۹) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
فرهنگ سازی، سنگ بنای هر تغییری در جامعه است و به عنوان یک ضرورت غیر قابل انکار مطرح می باشد. اما به راستی واژه کلی فرهنگ سازی به چه معنی است؟ و در حوزه استفاده از فضای مجازی چه مصادیقی می تواند داشته باشد؟
شناخت افکار عمومی نقش بسیار زیادی در فرایند فرهنگ سازی خواهد داشت به این دلیل که فرهنگ و رفتار یک جامعه ناشی از نوع تفکر و اندیشه حاکم بر اذهان مردم آن جامعه است و تغییر و اصلاح فرهنگ یک جامعه با تغییر و اصلاح فکر و اندیشه مردم آن جامعه ممکن می شود.
شاید موضوعی که بتواند بیشترین اثرگذاری را بر رفتار مخاطبان فضای مجازی داشته باشد، آموزش آداب استفاده از اینترنت است. به عبارتی به جای توصیه در مورد عدم مراجعه به محیطهای ناسالم در فضای مجازی باید اطلاع رسانی در مورد فضاهای سالم و آموزش شیوه های بهره مندی از این فضاها مد نظر قرار گیرد.
جوان بودن ساختار جمعیت کشور، فرصتی است بی بدیل برای تسریع در مسیر پیشرفت و توسعه کشور. البته در کنار برنامه ریزی برای موضوعات علمی و آموزشی، مسئله اوقات فراغت و تفریح به عنوان یکی از نیازهای این نسل به شمار می رود که چنانچه زمان بالایی از اوقات فراغت در فضای مجازی سپری گردد، احتمال آسیب پذیری افراد نیز بالا می رود، چرا که این فضا به دلیل مجازی بودنش امکان برآورده کردن تمام نیازهای واقعی مخاطبان خود را ندارد.
با وجودی که آزادی استفاده از اینترنت به ظاهر خطراتی برای مخاطبان خود ندارد، اما چنانچه کاربران اینترنت بهآموزه های فرهنگی مسلح و مسلط نبوده و نیازسنجی مناسب در مورد توقعات خود از این فضا را انجام نداده باشند و به صورت بی هدف در دنیای مجازی حضور یابند، همین نقطه، نقطه شروع مشکلاتی است که از آن تحت عنوان آسیب و معضل فضای مجازی یاد می شود.
از جمله مسائل مهمی که باید مد نظر قرار گیرد، توجه به تولید مفاهیم و موضوعاتی است که به عنوان نیازهای اصلی بشر مطرح می باشد و عدم پاسخگویی صریح و بیان این مسائل در فضاهای سالم و تخصصی باعث سوق پیدا کردن افراد به فضاهایی می شود که شاید اصلا به عنوان هدف مطرح نبوده است؛ از این رو یکی از الزامات کاهش آسیبهای ناشی از این فضا، ایجاد بسترهای لازم برای این کار می باشد.
توانایی درک تخلفات در فضای مجازی و مصادیق مجرمانه چه از نظر قانونی و چه از نظر شرعی، از جمله مشکلاتی است که منجر به آسیب پذیری افراد از این فضا می گردد. به عبارتی با وجودی که بسیاری از افراد هر اقدامی مخالف با هنجارهای دینی و اجتماعی را تحت عنوان گناه می دانند و اغلب به همین دلیل از ارتکاب آن سرباز می زنند، اما مشخص نبودن مصادیق به صورت مشخص برای بسیاری از افراد و البته عدم توانایی در تمیز دادن مفاهیم مختلف در این فضا برای برخی افراد، باعث گردیده است که افرادی ناخواسته به نوعی به دام انحرافات در این فضا بیافتند.
حضور در سایتهای مختلف بدون توجه به محتوای آنها، ایجاد هر نوع سایت و وبلاگ، ارسال هر نوع ایمیلی بدون توجه به محتوا و صحت و سقم آن، تماشای تصاویر خصوصی از افراد و تکثیر آن و مواردی از این دست، از مسائلی هستند که امروزه به دلایل مختلف به عنوان یک معضل در فضای مجازی مطرح می باشد. این موضوع ریشه در کم کاری و غفلت نهادهای فرهنگ ساز در طول سالهای حضور اینترنت در کشورمان دارد.
تمام نهادهای مسئول باید با درک شرایط موجود و تحلیل وضعیت فرهنگ بهره گیری از دنیای اینترنت، موضوع فرهنگ سازی و ترویج آداب استفاده از اینترنت را به عنوان یکی از مهمترین مسائل که جامعه ما به آن مبتلا است، مد نظر قرار دهند و با چشم اندازی مشخص به وظایف خود در این حوزه عمل نمایند و در این مسیر باید هدف، بسترسازی برای استفاده از این فضا، آگاه سازی و اطلاع رسانی صریح و نمایش ابعاد گوناگون و واقعیات فضای مجازی باشد.
—————————————————–
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۱۰) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
اینترنت پر سرعت از جمله فناوری های نوینی است که فرصت جدیدی را پیش روی مخاطبان فضای مجازی ایجاد نموده است و با توجه به غیر قابل انکار بودن فواید و کاربری های شگفت انگیز اینترنت در تمام جوامع، توسعه اینترنت پرسرعت در کشور ضمن ایجاد فرصتهای بی شمار در بخشهای گوناگون، می تواند شکل جدیدی از آسیبها را در برابر مخاطبان این فضا ایجاد نماید.
به طور حتم ضریب نفوذ اینترنت پرسرعت یکی از شاخص های اصلی توسعه هر کشور در حوزه فناوری اطلاعات به شمار می آید و طبق شاخص های مدنظر اتحادیه جهانی مخابرات، ضریب نفوذ اینترنت کشورها از این پس برمبنای میزان دسترسی اینترنت باند پهن کاربران سنجیده می شود.
هم اکنون کمتر از دو میلیون پورت پرسرعت در کشور نصب شده که حدود یک سوم آن به بهره برداری رسیده است و با این وجود به نظر می رسد ضریب نفوذ اینترنت در کشور کمتر از ۵ درصد باشد. این امر بیانگر ضرورت انکار ناپذیر توسعه این فناوری در کشور است.
بهره گیری از تکنیک و یا علم آینده نگاری امروزه به عنوان یکی از ابزارهای مناسب برای تبیین برنامههای آینده مطرح می باشد که در این میانلحاظ کردن فرصتها و تهدیدها در کنار هم موجب دستیابی به بهترین نتیجه می شود. کشورهایی که در زمینه آینده نگاری اقدامات مؤثری انجام داده اند همواره نسبت به سایر کشورها پیشروتر و موفق تر بوده اند. به نظر می رسد در زمینه توسعه اینترنت پرسرعت نیز این اقدام باید به صورت علمی و با در نظر گرفتن تمام جوانب امر صورت پذیرد.
سایتهای انحرافی از مجموع سایتهای موجود در دنیای مجازی سهم ناچیزی را به خود اختصاص داده اند ولی می توانند بیشترین اثر تخریبی را بر ذهن مخاطبان خود داشته باشند.
یکی از راهکارهای کاهش این آسیبها آموزش و هدایت مناسب کاربران به سمت فضاهایی است متناسب با نیازهای روز جامعه که تبلیغ فضاهای مناسب و تلاش در جهت سوق دادن فعالیتهای سنتی به سمت این فضا با هدف نمایش ابعاد گوناگون کاربردهای مثبت این فضا به طور حتم موثر واقع خواهد شد.
بهره گیری از اینترنت پرسرعت دسترسی به خدمات چند رسانه ای در بستر وب را تسهیل می کند. نبود و یا کمبود محتوای جذاب چند رسانه ای متناسب با هنجارهای دینی و اجتماعی کشورمان در فضای اینترنت، باعث شده است که برخی افراد با این استناد، همگانی کردن دسترسی به اینترنت پر سرعت را خالی از آسیب های جدی اجتماعی ندانند. با وجود این حقیقت، به طور حتم گسترش دسترسی به این امکان باید صورت پذیرد، در عین حال تولید محتوای چند رسانه ای و دیگر فضاهای دیگر نیز با شدت بیشتری گسترش یابند.
اینترنت پرسرعت فرصتهای مناسبی را برای توسعه بخشهای گوناگون علمی، زیرساختهای اداری و اقتصادی، توسعه فرهنگی، گسترش دانش و امکان دسترسی مناسب و همگانی به اطلاعات بی شمار را با سرعت بالا و بدون وقفه ایجاد می نماید که به عنوان فضاهای ایجابی می تواند مورد توجه واقع شود.
—————————————————–
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۱۱) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
بازی های رایانه ای یکی از سرگرمی های کودکان، نوجوانان، جوانان و حتی بزرگسالان در عصر جدید است. این بازی های مهیج و پرجاذبه ساعت ها کودکان و نوجوانان را در مقابل صفحه نمایشگر قرار می دهد و آنها را از دنیای واقعیات به عالم تخیلات فرو می برد.
بازی های رایانه ای از جمله رسانه هایی هستند که می توانند به عنوان ابزاری اثرگذار در مسیر تغییر رفتار و نگرش کاربران خود عمل کنند. در این میان بازی هایی با رویکردی کاملا سیاسی در جهت برآورده کردن اهداف برنامه ریزان و طراحان آن تولید می شوند کهبه دنبال القاء بسیاری از موضوعات کذب در قالب حقایقی غیر قابل کتمان هستند.
تاریخچه بازی های رایانه ای به اوایل دهه ۶۰ میلادی برمی گردد و بازی آتاری برای بسیاری یادآور خاطرات دوران کودکی و نوجوانی است.
با پیشرفت علوم رایانه تولید بازی های رایانه ای نیز دچار تغییرات عمده ای شده اند که این موضوع امروزه کارکردهای گوناگونی نیز به همراه داشته است. بازی های رایانه ای به عنوان ابزاری برای آموزش، انتقال و یا تحمیل فرهنگ ها تبدیل شده و هرقدر این فرهنگ ها متناسب با هنجارهای یک کشور باشد به عنوان ابزاری مناسب مد نظر قرار می گیرد و اگر برخلاف آن باشد می تواند ابزاری در جهت تهاجم فرهنگی باشد.
بر اساس تحقیقات صورت گرفته استفاده از بازی های مفید برای فرزندان بالای ۶ سال در خانواده ها توصیه می شود، اما باید به این نکته اشاره کرد که عدم توجه دقیق به محتوای این بازی ها می تواند منجر به تغییرات رفتاری عمیق در فرزندان شده و سبک و سیاق زندگی غربی به عنوان یک واقعیت و حقیقت در ذهن کاربر نهادینه شود. همچنین ملاحظه صحنه های خشن و تصاویر مستهجن در بسیاری از این بازی ها اثرات سوئی بر روح و رفتار کاربران خواهد داشت.
بازی های آنلاین از جمله انواع بازی هایی هستند که به دلیل وجود رقیب واقعی در فضای مجازی و حضور افراد مختلف در سراسر جهان جذابیت خاص و ویژه ای برای مخاطبان خود دارند که در برخی موارد شاهد هستیم استمرار چنین بازی هایی باعث وارد آمدن آسیبهای جدی بر افراد شده است.
استفاده از بازی های فکری یکی از راههای رشد خلاقیت و نوآوری بچهها به شمار می رود. نرم افزارهای آموزشی میتوانند نقش مهمی در این زمینه داشته باشند. از جمله نقاط قوت و قابلیتهای بالای بازی های رایانه ای، ایجاد کردن چالش ذهنی، افزایش حس کنجکاوی و خیال پردازی، توسعه خلاقیت در کودک و افزایش قدرت تصمیم گیری است. تخلیه هیجانی و افزایش حس خیرخواهانه نیز از مزایای دیگر استفاده از بازی های مفید رایانه ای است.
تحقیقات به عمل آمده نشان میدهد که اکثر والدین یعنی ۹۰ درصد آنها از این مطلب که فرزندانشان چه بازی رایانه ای خریداری می کنند بی خبرند. این در حالی است که در کشور ما بیشتر این بازی ها هم وارداتی و به صورت قاچاق بوده که از مبادی غیر رسمی و بدون نظارتهای لازم وارد کشور شده است. آگاه کردن والدین از خطرات بازی های خشن، غیراخلاقی و غیر فرهنگی از جمله اقدامات لازمی است که در این راستا می توان انجام داد. همچنین آگاه کردن والدین از این که حتماً از رده بندی سنی بازی ها آگاه شوند، بسیار ضروری است.
همراهی والدین در انجام بازی های رایانه ای با کودکان می تواند موجب ایجاد گفتگو در مورد معایب و محاسن بازی ها و تبادل نظر با آنها شود. این روش به عنوان روشی علمی برای کاهش آسیبهای ناشی از بازی های رایانه ای خشن و غیر اخلاقی شناخته شده است.
تلاش در جهت تولید بازی های رایانه ای بومی با لحاظ کردن آداب ایرانی و اسلامی و هنجارهای کشورمان و حمایت از بخشهای فعال در این حوزهباید مد نظر قرار گیرد. تولید بازی هایی با هدف آموزش شیوه های زندگی، ارزش کسب و کار و تولید و موارد اخلاقی از این دست از جمله مواردی هستند که لحاظ کردن آنها در طراحی بازی ها دستیابی به تأثیرات مثبت بازی های رایانه ای را محقق خواهد ساخت.
—————————————————–
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۱۲) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
امروزه صنعت بازی های رایانه ای به صنعتی با گردش بالای مالی تبدیل شده و این مطلب نشانگر میزان بالای علاقه مندی کاربران به استفاده از این بازیهاست. به راستی، حجم عظیم سرمایه گذاری ها در این صنعت آیا صرفا جهت تولید محصولاتی برای سرگرمی افراد است و یا اهداف دیگری در پس بسیاری از بازیهای مطرح نهفته است؟
بر اساس گزارشهای موجود از سال ۲۰۰۵ میلادی به بعد در اغلب سالها درآمد حاصل از فروش بازی های رایانه ای بیش از درآمد فروش فیلمهای هالیوودی بوده است. در سال ۲۰۰۷ میلادی گردش مالی این صنعت ۴۲ میلیارد دلار اعلام شده است. با توجه به گسترش مخاطبان این بازی ها در جهان، نظریه پردازان غربی به خصوص آمریکایی ها به فکر بهره برداری سیاسی از این ابزار نوظهور برآمده اند و در زمان حاضر شاهد هستیم که بسیاری از بازی ها، مروج تفکرات سیاسی و فرهنگی دنیای غرب شده اند.
بازی های رایانه ای از محصولات صرفا سرگرمی فاصله گرفته و به ابزاری در اختیار بشر تبدیل شده اند تا متناسب با اهداف خود به ترویج عقایدشان در سطوح مختلف بپردازند. اهداف استکبار جهانی برای توجیه رفتارهای خود در جهان از طریق بازیها، از این جمله است.
اهمیت توجه و ارزیابی بازیهای رایانه ای را از آنجایی می توان مورد ارزیابی قرار داد که با نگاهی ساده بر بازیهای مطرح و پرطرفدار موجود در بازار داخلی و جهانی و مسائل و موضوعات مطرح در این بازیها مشاهده می کنیم که در بسیاری موارد به طور مشخص و واضح کشورهای اسلامی و به صورت خاص کشور ایران به عنوان حامی و طرفدار تروریست مطرح می شود و آمریکا و نیروهای غربی به عنوان مصلح جهان برای از بین بردن این افراد باید وارد میدان شوند.
از جمله بازی هایی که در آنها به طور مشخص اسلام و ایران به عنوان جریان منفور مطرح می شوند، می توان به بازی دلتا فرس (delta force) اشاره کرد که در آن کاربر باید برای مقابله با تروریست ها به جزیره خارک در ایران بیاید. در ورژن بعدی این بازی تروریستها در استان خوزستان حضور دارند.
در بازی جنگ ژنرالها یا generals هم کاربر در نقش سربازان آمریکایی مأموریت مبارزه با تروریست ها در نقاط مختلف جهان همچون عراق، برای مبارزه با بعثیان و افغانستان برای مبارزه با گروه القاعده برعهده دارد.
از موضوعاتی که در پس تمام بازی های رایانه ای با رویکرد سیاسی، قابل شناسایی است میتوان به این موارد اشاره کرد:
ـ تجاوزهای آمریکا به کشورهای دیگر، از روی اهداف خیرخواهانه و انسان دوستانه است.
ـ آمریکا نماد صلح و دوستی است و هر جنگ و تجاوزی از سوی آن، در راستای صلح جهانی صورت می گیرد.
ـ مخالفان آمریکا عناصری شرور و محورهای شرارت و سپاه اهریمن هستند.
ـ آمریکا با اهداف خیرخواهانه برای نجات انسان های دربند از دست بدخواهان و عناصر ضد انسان تلاش می کند و انواع خطرها را به جان می خرد.
– ترویج این تفکر که یک آمریکایی قهرمان است.
با توجه به واقعیات موجود دیگر نمی توان به بازی های رایانه ای تنها به عنوان ابزار جذاب برای تفریح و سرگرمی کودکان نگاه کرد؛ بلکه باید به آنها از دید دشمنان تفکر اسلامی نگریست و در مقابل با تولید جانشین مناسب برای اینگونه بازی ها، با توجه به عمق منابع ملّی و مذهبی به مبارزه با این تجاوز پرداخت.
—————————————————–
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۱۳) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
بازی های رایانه ای به ابزار رسانه ای بسیار تأثیرگذاری تبدیل شده اند که به دلیل ویژگی های خاص آن امروزه برای فرهنگ سازی و تغییر رفتارها در جوامع گوناگون تبدیل شده است. این ابزار رسانه ای فرصتی نوین در اختیار نیروهای نظامی در کشورهای غربی و مشخصا آمریکا قرار داده است تا طی دو دهه اخیر از آن به عنوان عاملی برای توجیه رفتارهای نظامی خود در سراسر جهان استفاده کرده و از این رو اذهان جامعه جهانی را برای پذیرش جنایات خود آماده سازد.
به یقین دیگر نمی توان بازی های رایانه ای را تنها وسیله ای برای وقت گذرانی کاربران دانست. بازی رایانه ای، فقط یک تفریح بی خطر نیست؛ بلکه رسانه ای برای بیان و نهادینه سازی برخی پیام هاست. البته این پیام رسانی به صورت آشکار صورت نمی گیرد، بلکه در جهتی به دور از اهداف ظاهری و ابتدایی، از آن استفاده می شود. توجه و اطلاع رسانی در مورد بازی های رایانه ای از آن جهت اهمیت مضاعفی می یابد که اهداف سیاسی و پشت پرده بازی های رایانه ای و اثرات عمیقی که در کاربر ایجاد می شود از دید اغلب مردم ناشناخته است.
بازی های رایانه ای به عنوان رسانه ای تاثیرگذار، در همه ابعاد جنگ نرم اعم از سیاسی، فرهنگی و دینی به صورت گسترده وارد شده اند. در بعد سیاسی، بسیاری از بازی های رایانه ای که مدیریت جنگ روانی در این زمینه را بر عهده داشته اند تنها بر یک نکته تکیه می کنند و آن توجیه جنگ هایی است که در حال حاضر و یا در آینده نزدیک آمریکا بر کشورهای دیگر تحمیل خواهد کرد.
بخشی از بازی های رایانه ای که با هدف قهرمان پروری و توجیه تجاوزات نظامی به دیگر کشورهاست، متوجه کشورهای اسلامی و عمدتاً ایران و کشورهای همسایه ایران که تحت تأثیر فرهنگ اسلام انقلابی ایران هستند، می شود تا ضمن معرفی این قدرت معنوی جدید به عنوان نماد تروریسم، آمریکا به عنوان نجات دهنده جهانیان از شرارت تروریست ها مطرح شود؛ یعنی افکار عمومی جهان باید باور کنند که لشکرکشی به گوشه گوشه جهان در راستای نجات ملت هاست و آمریکا همان منجی عالم است.
بازی های رایانه ای خشن، کودکان را به عنوان عامل خشونت درگیر می کنند. آنها در این بازی ها به همه نوع فعالیت خشونت بار و یا غیراخلاقی دست می زنند و بعد ممکن است آنچه را که در بازی ها می آموزند، در دنیای واقعی هم به اجرا درآورند. چه بسا مشاهده صحنه های خشونت و خون و خونریزی در دنیای واقعی هم دیگر آنها را تحت تأثیر قرار ندهد. این در حالی است که این بازی ها غالباً کودکان و نوجوانان را معتاد هم می کند. کسانی که به این بازی ها می پردازند، ممکن است در هنگام بازی گذشت زمان را احساس نکنند. حتی برخی از آنها به این بازی ها نیاز روانی پیدا می کنند و می خواهند که دائم به این بازی ها بپردازند. ضمن این که این افراد خصلت هایگوشه گیری و درونگرایی پیدا می کنند.
با دقت در محتوای اغلب بازی های رایانه ای می توان به حقیقت این موضوع دست یافت که تفکر منحرف سحر و جادو با تفکر اصیل تکیه بر ماورای معنوی و امر توکل بر خدا در تضاد و تقابل است. این بازی ها برخی واکنش های فکری و اخلاقی را در بین جوانان ما ایجاد می کند که اولین آنها تمایل آنها به اموری مانند سحر و موضوعات وهم آلودی مانند جادو است؛ موضوعی که در قرآن و بسیاری از منابع دینی ما امری طردشده و منفور است، اما به این نکته هم باید توجه کرد که از زمانی که ترویج اینگونه مسائل در هالیوود از چند سال پیش آغاز شد، ضدیت با تفکرات دینی نیز در تمام این فیلمها مشهود بود اما در عصر جدید رسانه این موج خرافهپرستی و وهم گرایی به عرصه بازی های رایانه ای نفوذ پیدا کرده است.
بازی های رایانه ای به ابزار آموزشی، با دامنه وسیعی از آموزشها تبدیل شده اند به نحوی که از آموزشهای درسی و سبک و سیاق زندگی گرفته تا آموزش شیوه های تیراندازی و مبارزات مسلحانه و غیر مسلحانه در این بازیها آموزش داده می شود که این موضوع اهمیت و جایگاه نظارت دقیق بر تولید بازیها در داخل کشور و ورود آنها به داخل را نمایانتر می کند.
بر اساس پژوهش صورت گرفته، کاربران رایانه های شخصی ۱۸ درصد از زمان استفاده از رایانه را صرف بازی می کنند و در عین بازی های رایانه ای بعد از گشت و گذار در اینترنت و کار با پست الکترونیک، سومین علاقه در بین برنامه های رایانه ای است.
متوسط سنی افراد برای بازی های رایانه ای در کشورهای امریکایی و اروپایی بالای۳۰سال گزارش شده است، این در حالی است که گروه هدف این بازی ها در ایران بین ۱۶ تا ۱۸ سال هستند. به همین لحاظ و حساس بودن شرایط جوانان در این سنین انتظار می رود توجهی ویژه از سوی مسئولان برای رده بندی سنی بازی ها و همچنین دقت و حساسیت بیشتر خانواده ها روی این مسئله صورت پذیرد.
—————————————————–
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۱۴) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
عدم امکان کنترل تمام ورودیها در فضای مجازی باعث شده است که هر گروه و دسته ای با هر نوع طرز تفکر و اعتقادی به ارائه ذهنیات خود به صورت بی هدف و یا هدفمند و سازمان یافته در این فضا بپردازند. این موضوع باعث ایجاد مشکلات فراوانی به خصوص در مورد مسائل فرهنگی و اخلاقی برای افراد جامعه شده است.
شاید به تصور برخی، تعمیم دادن زندگی و رفتارها در فضای مجازی به زندگی حقیقی فقط یک حدس و گمان و ناشی از بدبینی باشد، اما شنیدن تجربیات افرادی که به عنوان قربانیان، آسیب دیدگان و بعضاً خرابکاران فضای مجازی هستند، به طور حتم به درک واقعیات مهم و مستندتری از این فضا کمک خواهد کرد.
فراگیر شدن رسانه ها در آغاز قرن بیست و یکم و موضوع جدّى نقش اینترنت در شکل دهى به فرهنگ، هویت، باورها و ارزش هاى اجتماعى، اهمیت توجه به این مسئله را افزایش داده است. در جامعه امروز، گرایش به اینترنت و استفاده از آن چنان رایج شده است که بیشتر خانواده ها، رایانه شخصى دارند و اعضاى خانواده، بخش زیادى از وقت خود را در استفاده از اینترنت سپرى مى کنند.
اینترنت در میان همه گروه هاى اجتماعى اعم از زن و مرد، پیر و جوان با هر گرایش و اعتقادی از جذابیت خاصى برخوردار است. گسترش اینترنت، مانند هر نوآورى دیگرى به ایجاد دگرگونى هایى در جنبه هاى مختلف زندگى انجامیده و استفاده از آن، امرى اجتناب ناپذیر شده است؛ به گونه اى که بدون آن زندگى براى کسانى که بدان خوگرفته اند، دشوار مى شود.
تغییر رفتار در جوامع مختلف با بهره گیری از فضای مجازی به طور جدی توسط حکومتهای استعماری مد نظر قرار گرفته است. قبح شکنی در مورد موضوعات اخلاقی و دینی در فضای مجازی از طریق هرزه نگاری و سایتهای مستهجن از شیوه های رفتاری برای تأثیرگذاری بر جوامع گوناگون به خصوص کشورهای اسلامی است.
بسیارى از کاربران اینترنتى اطلاع دقیقی از اینکه این رسانه چه نوع شیوه زندگى را معرفى مى کند و داراى کدامین ارزش هاى اجتماعى است ندارند، اما باید به این مسئله توجه داشت که اینترنت ضمن تأثیرگذاری در جنبه های فردی و اجتماعی به ابزاری مهم در راستای فرهنگ سازی و آموزش نیز تبدیل شده کهاز هر دو حیث مثبت و منفی قابل بررسی است. تأثیرگذاری بر ذهن مخاطب و القاء برخی مسائل غیر واقع برای دستیابی به اهداف سیاسی نیز از جمله مسائلی است که در سایه تأثیرگذاری بر فضای ذهنی جامعه از طریق جریانهای خاص مورد توجه قرار میگیرد.
یکى از کارکردهاى منفى رسانه ها، سلطه فرهنگى است. سلطه فرهنگى عبارت است از مبادله یک جانبه عناصر و پدیده هاى فرهنگی برای تأثیرگذاری بر جمیت مخاطب. بر اساس این نظریه، رسانه هاى گروهى از جمله اینترنت، از سیاست دقیقى پیروى مى کنند که قدرت هاى سیاسى و اقتصادى تدوین کرده اند و به نظر می رسد که نفوذ و گسترش اینترنت در چارچوب هاى بیرون از نهادهاى علمى و پژوهشى، از مهم ترین عوامل تهدید کننده بهداشت روانى جامعه به شمار مى آید.
ا مروزه روش هاى ارتباطى با دیگران از طریق اینترنت افزایش یافته است. پست الکترونیک، پیام هاى کوتاه، چتروم ها، وب گاه ها و بازى ها، روش هایى براى گسترش و حفظ روابط اجتماعى شده اند. روزانه بیش از چهارصد میلیون نفر در سراسر دنیا از اینترنت استفاده مى کنند و یکى از کاربردهاى اصلى اینترنت، برقرارى ارتباط اجتماعى با دیگران است. اما بسیارى از گزارش ها نشان مى دهند شیوه هاى گوناگون ارتباط از طریق اینترنت، در پایین ترین سطح قرار مى گیرند. شاید عیب اصلى ارتباط هاى اینترنتى آن است که ارتباط در فضاى مجازى، اساسا بر متن استوار است و بنابراین، از نشانه هاى بصرى و شنیدارى در تعامل هاى رو در رو بى بهره است.
بسیارى از روان شناسان این نگرانى را دارند که آسانى ارتباط هاى اینترنتى، چهبسا افراد را به این سمت سوق دهد تا زمان بیشترى را به تنهایى بگذرانند؛ به صورت آنلاین با غریبه ها صحبت کنند و ارتباط سطحى برقرار سازند و این کارها را به قیمت از دست دادن گفت و گوهاى رو در رو و ارتباط هاى فامیلى و دوستانه انجام دهند. بنابر برخى پژوهش هاى صورت گرفته، ارتباط هاى اجتماعى از طریق اینترنت، ضعیف تر از ارتباط هاى واقعى است و در درازمدت، به انزواى اجتماعى فرد مى انجامد.
یکى از پى آمدهاى منفى اینترنت، اشاعه فحشا، بىبندوبارى اخلاقى و تحریک جنسى است. اینترنت به دلیل داشتن سه ویژگى قابلیت دسترسى آسان به آن، توانایى داشتن همگان در پرداخت بهاى آن و ناشناس ماندن کاربران آن به یکى از مهم ترین منابع اشاعه هرزه نگارى تبدیل شده است.
آگاهی بخشی در سطح عمومی جامعه در مورد واقعیات فضای مجازی و ایجاد اطمینان در کاربران نسبت به اطلاعات و اخبار فضاهای رسمی می تواند در سطح گسترده ای به سالم سازی فضای مجازی و کاهش تأثیر پذیری منفی از این فضا کمک کند.
—————————————————–
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۱۵) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
امروزه هرزه نگاری بخش قابل توجهی از دنیای اینترنت را تسخیر کرده و کاربران بسیاری به شکل های مختلفی در تولید و استفاده از آن درگیر می باشند.
بررسی و تحلیل شیوه های نوین تهاجم به اعتقادات و باورهای دینی و سنتی که با هدف تخریب و تغییر اصول فرهنگی کشورها صورت می گیرد، می تواند ما را در اتخاذ تدابیر عالمانه برای مقابله و البته تهاجم متقابل کمک کند.
اعتقادات و باورهای دینی و مذهبی از جمله عواملی هستند که به عنوان موانعی اساسی در مقابل بهره گیری افراد از محتوای انحرافی در فضای مجازی عمل می کنند، اما عدم آشنایی و اطلاع دقیق والدین به عنوان نسلی که اغلب با اینترنت بیگانه هستند، موجب ایجاد مشکلات و نابسامانی های عدیده ای در رفتار نوجوانان و جوانان در فضای خانوادگی و جامعه شده است.
گرچه دستیابی آسان به انواع اطلاعات از مزایای فضای سایبری است، اما معایبی نیز دارد. از جمله این که طرح و نشر انواع شبهات در آن، موجب تزلزل در باورهای کاربران کم اطلاع می شود. فضای سایبر چاقویی دو لبه است که می توانیم از آن به سود خود مدد بگیریم، اما هجمه و تنوع و گسترش فرهنگ مهاجم غربی، به حدی است که در شرایط فعلی کوشش های مدافعان فرهنگی مسلمان را بسیار کم اثر می نماید؛ خاصه این که مدیریت اصلی اطلاعات نیز در دست غرب و غربیان است.
البته بهترین راه حل تنها انفعالی عمل کردن و اکتفا کردن به پاسخ گویی به شبهات نیست؛ بلکه این پاسخ گویی باید همراه با تهاجم متقابل نیز باشد؛ به این معنا که باورهای فرهنگ مهاجم را نیز با سؤالاتی که در مورد باورها و نگرش هایشان وجود دارد، مورد هدف قرار دهیم و هیمنه ظاهری آنان را در نگاه ناظر داخلی و خارجی بشکنیم.
تأثیرات منفی مواجهه با هرزه نگاری ناخواسته، که تعداد آنها هم کم نیست را نباید کم اهمیت دانست. نتیجه چنین موقعیتی برای نوجوان، تحریکات جنسی و جست و جوهای آگاهانه بعدی به دنبال این نوع سایت هاست. بسیاری از مشکلات اخلاقی با کنجکاوی شروع می شود و بعد در مسیرهای دیگری ادامه پیدا می کند.
حفظ حرمت قوانین اجتماعی و رعایت آموزه های اخلاقی، از ریشه ای ترین اصول هر فرهنگی است. بدیهی است با گسترش اباحه گری در فضای سایبر، نهایتاً این روند در میزان خودداری افراد جامعه از ارتکاب اعمال غیر اخلاقی و ناهنجار در فضای جامعه نیز تأثیر خواهد گذاشت. منشأ برخی از اعمال خلاف اخلاق در سطح جامعه، مباح شدن آن در فضای سایبر است.
عمده محصولات فرهنگی اعم از فیلم، عکس، متن، بازی های رایانه و اینترنتی از سوی غرب و گاه شرق، تولید و در فضای سایبر تبلیغ و توزیع می شوند. بدین سان یکی از خطرات ناشی از فضای سایبر متوجه کشورهایی است که دارای فرهنگ های متضاد با فرهنگ حاکم بر فضای سایبر هستند. به ویژه کاربران مسلمان، که عمدتاً با وجود برخورداری از فرهنگی غنی، از استفاده از محصولات قوی فرهنگی متناسب با فرهنگ خود محروم اند.
برخى از پایگاه هاى اینترنت، صحنه هاى جنسى را در عریان ترین، صریح ترین و غیراخلاقى ترین وجه ممکن به نمایش مى گذارند. در گذشته، براى دست یابى به مجله هاى هرزه نگارى و یافتن مسائل غیراخلاقی، افراد مى بایست به مکان هاى ناسالم و نکبت بار مراجعه مى کردند، ولى امروزه با وجود اینترنت، دسترسى به این موارد بسیار آسان شده است و هرساله بر حجم این گونه هرزهنگارى ها افزوده مى شود. این امکان وجود دارد که کودکان به واسطه دیدن مطالب و تصویرهاى مستهجن، رفتارهاى سکسى از خود بروز دهند. در مورد بزرگسالان نیز، هرزه نگارى اینترنتى مى تواند به بروز رفتارهاى جنسى نامعقول و یا گاهى اعتیاد جنسى بیانجامد.
از جمله آثار مخرب فضای سایبر، به وجود آمدن انحرافات جنسی و اختلالات جنسی است. اینترنت به دلیل رویکرد آزاداندیشی در روابط جنسی از سوی گردانندگان اصلی آن و نگرش تجاری نسبت به مسائل جنسی، موجب پدید آمدن پدیده شومی به نام هرزه نگاری و هنر پلید شهوانی و رواج سرسام آور آن شد. این پدیده مرزهای اخلاقی را در هم می شکند و تهدیدی برای فرهنگ ها به خصوص فرهنگ های دینی همچون فرهنگ اسلامی است.
برای کاهش مراجعه افراد به سایتهای مستهجن بحث آگاهی اهمیت فوق العادهای دارد. آگاهی بخشیدن به خانواده ها به خصوص در یک فضای جدید و مجازی و مبتنی بر ویژگی ها و قابلیت های اینترنت می تواند بسیار مهم باشد. اندیشمندان از این آگاهی تعبیر به سواد رسانه ای می کنند که همانند سواد خواندن و سواد نوشتن از اهمیت بالایی برخوردار است.
تولید محتوای فارسی از قبیل فیلمهای خانگی، داستانهای غیر اخلاقی، ترویج روابط غیر متعارف و استفاده از این مفاهیم توسط کاربران ایرانی که متأسفانه و بر اساس بررسی های صورت گرفته میزان آنها هم کم نیستند، نشان دهنده تأثیر پذیری بخشی از افراد جامعه از این فضا بوده و توجه همه جانبه برنامه ریزان فرهنگی را مطالبه می نماید.
مراجعه و استفاده از محتوای سایتهای انحرافی باعث می شود تا استفاده کننده از محتوای انحرافی، از نظر روحی و معنوی دچار سردرگمی، انحراف شخصیتی و در نهایت پوچی شود. اصولاً چنین افرادی ضمن اینکه از نظر اجتماعی به عنوان یک معضل و سربار برای جامعه مطرح می باشند به دلیل از دست دادن قوه تحلیل خود، میزان پذیرش آنها برای دستاویز قرار گرفتن استعمارگران در راستای عملیاتی ساختن اهداف خود نیز افزایش می یابد.
—————————————————–
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۱۶) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
اختلاف نگرش و سلیقه ها بین نسل قدیم و جدید همواره در اعصار گوناگون مطرح بوده و با ورود و تأثیرگذاری رسانه ها بر افکار عمومی این شکاف شتاب بیشتری گرفته است. در عصر حاضر با ظهور فناوری اینترنت و عدم آشنایی بسیاری از والدین با این دنیای مجازی این اختلاف نگرشها و باورها تبدیل به شکاف بین نسلها شده و این مسئله به عنوان یکی از نقاط آسیب پذیر جوامع گوناگون مطرح است.
عدم توجه دقیق والدین به حضور فرزندانشان در فضای مجازیدر بسیاری از موارد باعث شده است جوانان مورد هجوم سایتها با محتوای انحرافی قرار گرفته و استفاده از این سایتها به یک عادت بدون ایجاد حساسیت برای آنها فارغ از تعلقات دینی و مذهبی تبدیل شود.
با وجود اهمیت موضوع شکاف بین نسلی به نظر می رسد در شرایط حاضر با آموزش والدین و اطلاع رسانی صریح به آنها میتوان از این مسئله نه به عنوان یک تهدید که به عنوان فرصت استفاده کرده و شکاف بین نسلها را به اتصال بین نسلها تبدیل نمود. آموزش از طریق رسانههای گوناگون به خصوص خود فضای مجازی مهمترین و اساسی ترین راهکار برای تحقق این هدف است.
رسانه ها به عنوان یکی از نهادهای اجتماعی، وظیفه انتقال میراث فرهنگی و اجتماعی و ارزش های جوامع را برعهده دارند. در عصر کنونی با توجه به نقش بارز آنها در جامعه و اطلاع رسانی پیرامون موضوعات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی رسانه ها سعی دارند الگوهای نوینی را به جوامع وارد کنند تا جایگزین فرهنگ ها و ارزش ها و الگوهای سنتی شوند.
در این رهگذر رسانه های جدید به خصوص اینترنت به عنوان عاملان تغییر و تحول در ارزش ها و هنجارها مطرح هستند، به طوری که سنت ها را به مبارزه می طلبند و به صورت یک عامل مؤثر در دگرگونی نگرش ها و رفتارهای نسل جدید عمل می کنند. همین امر منجر به شکاف نسلی و عدم انتقال کامل تجربیات نسل گذشته به نسل فعلی شده است.
کمبود و در بسیاری موارد عدم وجود محتوای مناسب و متناسب با نیازهای مخاطبان به خصوص جوانان باعث جذب آنان به فرهنگها و محتواهای فرهنگی دیگر می شود که اگر انحراف شدید اخلاقی را هم به همراه نداشته باشد، تغییرات اساسی در فرهنگ و نگرش های آنها را می تواند به دنبال داشته باشد. جهان سرمایه داری با سرمایه گذاری بر روی جاذبه های گرافیکی و ویژگی های بصریِ بسته های فرهنگی خود در بستر شبکه های اینترنتی به دنبال جذب مخاطبان حداکثری به این فضاها است.
فرهنگ جدید، محل اختلاف بین نسلها و حتی متضاد با فرهنگ مسلط بزرگسالان است. دنیای جدید خالق ارزش ها و هنجارهایی بوده است که اساساً تضاد بین نسل ها نشان از قبول همین ارزش های نو از سوی نسل جدید دارد، که در نهایت نیز به تضاد رفتاری ختم می شود. تجربیات موجود قربانیان فضای مجازی نمونه های مستندی از این رفتارها را نشان می دهد.
عدم اختصاص فرصت کافی برای همراهی با فرزندان در فضای اینترنت و تربیت صحیح آنها، موجب جذب جوانان به فضاهایی خارج از فضای خانه شده و فضای مجازی به دلیل سهل الوصول بودن آن به عنوان یکی از محل های مراجعه جوانان و نوجوانی که دارای کمبودهای عاطفی هستند، تبدیل شده است.
یکی از دلایل اصلی در ایجاد سبک های جدید زندگی، روحیه فردی شدن به عنوان ارزش و ایدئولوژی است. فردگرایی جایگاه مهم تری را برای جوانان ایجاد کرده است. آنها برای خود تصمیم می گیرند، آزادی عمل و استقلال دارند و ترجیح می دهند آزمایش و خطا را بیشتر تجربه کنند. از طرفی نیز الگوها و مدل هایی که قبلا بیشتر می توانست نقش راهنما و مدل را برای آنها ایفا کند، کمتر در دسترس است یا تأثیر تعیین کننده کمتری دارد.
معیار دیگر مؤثردر سبک زندگی جوانان، تنوع و تکثر رسانه هایی است که ارزش های جوانان از آنها متأثر می شود. فضای مجازی و فرهنگ رسانه ای به عنوان گروه های مرجع بر ارزش های جوانان تأثیر می گذارد. رسانه ها بهصورت مستقیم عاملی هستند که افق ها و اولویت های متفاوتی را در معرض دید جوانان قرار می دهند. همچنین به واسطه تنوع در گروه های مرجع، ایده کمتر متکی بودن جوان ها به مدل های قبلی می تواند قابل طرح باشد.
—————————————————–
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۱۷) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
با نگاهی به عصر استعمار قدیم شاهد هستیم که در گذشته نه چندان دور کشورهای استعمارگر برای بهره کشی از دیگر کشورها با روشهای سخت و خشن به استثمار نوع بشر در سراسر جهان می پرداختند. اما امروزه استعمار نو با بهره گیری از شیوه های جنگ روانی و با تسلط فرهنگی بر جوامع اهداف خود را دنبال می کند.
تلاش در جهت تضعیف روحیه ملی کشورها و معرفی غرب به عنوان قدرت برتر و غالب جهانی و القاء این مطلب که جایگاه موجود این کشورها قابل دستیابی نبوده و مواردی از این دست، با هدف ایجاد یأس در جمعیت مخاطب در کشورهای هدف از جمله شیوه های رفتاری غرب در فضای مجازی با بهره گیری از شبکه گسترده خبرسازی، خبررسانی و سازماندهی شبکه های اجتماعی است.
در دهه های اخیر در کنار روش های قدیمی مبارزات سیاسی – اجتماعی بدون خشونت، شکل های جدیدی از این فعالیت ها در سراسر جهان در حال شکل گیری است؛ از روش های مبارزاتی زیبایی شناختی گرفته تا مبارزات بدون خشونت الکترونیکی. روش های مفهومی و زیبایی شناسانه بیشتر در آثار هنری، مانند شعر، داستان، تئاتر، کاریکاتور، فیلم و موسیقی نمود پیدا می کنند و روش های بدون مرکز نمونه مهم آن مبارزات الکترونیکی و ارتباطی بر پایه اینترنت و مخابرات است.
قدرت نرم یکی از مباحث به نسبت جدید در علم سیاست و روابط بین الملل است که تلاش دارد مفهوم معنوی تری از قدرت را که غالبا با وجه سخت آن تصور می شود، نمایش دهد. در قدرت نرم، شیوه تأثیرگذاری بسیار خاص بوده و بدون آنکه از اجبار یا تطمیع استفاده شود، از جذب و اقناع بهره برده می شود. درحقیقت در این شیوه از اثرگذاری، شخص یا واحد مقابل ناخودآگاه یا خودآگاه اما به هرحال از روی رضایت، کاری را انجام می دهد که از سوی قدرت تأثیرگذار از وی خواسته می شود.
ایران به دلیل ویژگیهای خاص رهبران و ساختار فرهنگی خود که به نوعی در تضاد با اهداف امپریالیستی آنهاست، به عنوان یکی از اهداف هجمه های فرهنگی در فضای سایبری قرار دارد.
نشانه های آشکار جنگ سایبری آمریکا علیه ایران را می توان در لغو ممنوعیت صدور خدمات برنامه های رایانه ای مربوط به اینترنت به کشور ایران جستجو کرد.
براساس مجوز ویژه صادر شده، صدور خدمات ارتباطی برپایه فناوری های اینترنتی از جمله پست الکترونیک، انتقال پیام، چت و شبکه های ارتباطی توسط شرکت های آمریکایی به ایران تسهیل می شود. این اقدام دولت آمریکا درپی طرح لوایح دوقلوی “تقویت دیجیتال ایران” و “همراهی با مردم ایران” در مجلس نمایندگان آمریکا بود که در سال ۸۸ مورد بررسی قرار گرفته و آن را به تصویب رساند.
در لایحه تقویت دیجیتال ایران آمده بود که تحریم های فعلی که آمریکا علیه ایران اعمال می کند، به طور ناخواسته سبب شده که دسترسی ایرانیان به اینترنت و سایر خدمات ارتباطاتی محدود شود، بر این اساس حامیان لایحه از دولت آمریکا خواسته اند تا از صادرات همه خدمات نرم افزاری و ارتباطاتی که می تواند مانع نظارت دولت ایران بر سایت های اینترنتی و خدمات ارتباطی شود، حمایت کند.
در این لایحه خواستار این شده که دولت آمریکا همه شرکت ها، سازمان ها و افرادی که مانع نظارت دولت ایران بر خدمات فناوری می شوند را تشویق کند. هدف همه این موارد، تسهیل استفاده از خدمات ارتباطی و اینترنتی برای سازماندهی تظاهرات و راهپیمایی ها از سوی مخالفان دولت ایران است.
اظهارات وزیر اسبق خارجه آمریکا در سیاست کلان ایالات متحده در مقابل جمهوری اسلامی ایران نیز استراتژی فضای سایبر و تاثیرگذاری اش بر ایران را مطرح کرده و عنوان می کند،باید در عمق فضای سایبر در قبال ایران به گونه ای عمل شود که مردم زمانی متوجه این تهدید می شوند که کار از کار گذشته باشد.
در عصر کنونی ارتباطات، بسیاری از کشورها با تمام توان در حال جذب افکار عمومی جهانی بهسوی ترجیحات خود هستند. بسیاری از کشورها با صرف مبالغی کلان و در کنار آن با هوشمندی و زیرکی، تلاش دارند تا جذابیت های فرهنگ، هنر، گردشگری، علم و تاریخ خود را در نگاه دیگران به نمایش گذاشته، از آن در نگاه اول برای بهبود وجهه عمومی کشور خود و در هدفی اساسی تر، برای پیشبرد اهداف سیاستخارجی و امنیتی خود بهره جویند.
یکی از موارد مشهود مقابله و هجوم سایبری آمریکا با ملت ایران در محیط اینترنت بحث فیلترینگ و ضدفیلترینگ است. از زمانی که ایران تصمیم گرفت سیاست فیلتر کردن سایت های غیرمجاز یا حاوی مطالب ضد اخلاقی و ضد امنیت ملی را اجرا کند، آمریکا برای مقابله با این سیاست و ایجاد دسترسی کاربران ایرانی به این سایت ها اقدام به اتخاذ سیاست های خاصی در این زمینه کرد.
حمایت آمریکا از سایتهایی که تحت عنوان شبکه های اجتماعی فعالیت می کنند، به خصوص در دوران قبل و بعد از انتخابات ۸۸، که نمونه بارز آن دستور توقف روند بازسازی سایت توئیتر در جریان ناآرامی های پس از انتخابات بود، از جمله حمایتهایی است که آمریکا از سایتهایی که جنبه سرویس دهی عمومی در فضای مجازی دارند به انجام رسانده است.این نوع از حمایتها شکل جدیدی از حمایتهای مستقیم آمریکا علیه نظام جمهوری اسلامی در فضای مجازی به حساب می آید.
توزیع روزانه نرم افزارهای ضد فیلترینگ و ضدپراکسی در سایتهای خبری فارسی زبان مهم آمریکایی و کشورهای غربی و آموزش نحوه عبور از موانع مجازی از جمله دیگر اقداماتی است که توسط دول استعماری با دو هدف کم رنگ نمودن اعمال محدودیتها در فضای مجازی و از سوی دیگر در اختیار قرار دادن رایگان نرم افزارهای فیلترشکن صورت می پذیرد.
آشناسازی نسل جوان و نوجوان با الگوهای دوران دفاع مقدس و از طرفی ترسیم شرایط موجود و نشان دادن این مطلب که امروز هم همان جنگ در شکلی دیگر ادامه دارد، تحت عنوان جنگ سایبری، به طور حتم کمک خواهد کرد تا با احیاء روحیه و تفکرات انقلابی در میان نسل جدید بتوانیم اقدامات مقابله ای مناسب در مقابل مهاجمین را انجام دهیم.
تمام اقدامات صورت گرفته از سوی غرب علیه کشورمان در فضای مجازی نشان از انجام اقدامات برنامه ریزی شده و سازمان یافته برای اعمال تغییرات در کشور دارد که مقابله با این جریانها باید از طریق خود فضای مجازی و با سلاحی از جنس سلاح مهاجمین ولی با بردی بیشتر و تأثیری قویتر انجام شود.
—————————————————–
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۱۸) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
فضای سایبری بعد از زمین، دریا، هوا و فضا به میدان پنجم جنگ افروزی تبدیل شده است. تهدیدات سایبری و شکل گیری ارتش های سایبری در جهان امروز نگرانی های فراوانی را درباره وقوع جنگ جهانی سایبری ایجاد کرده است.
از جمله ویژگی های جنگ سایبری،کمهزینه و موثر بودن و در عین حال سرعت عمل انجام آن است. این تهدید در نوع خود پیچیده، چندوجهی و بالقوه خطرناک است. جوامع مدرن امروزه بیش از پیش وابسته به سیستم های رایانه ای متصل به اینترنت هستند و این باعث می شود که اقتصاد و اجتماع آنها بیشتر در معرض خطر قرار گیرد. اگر نیروگاه ها، پالایشگاه ها، بانک ها و سیستم های کنترل ترافیک هوایی یک کشور مختل شوند، جان مردم در معرض خطرات جدی قرار می گیرد، اما می توان با وضع برخی قوانین در فضای سایبری، درست مثل فضای واقعی تا حدی این شرایط را کنترل کرد.
در صورت وقوع یک جنگ سایبری و تخریب شبکه های کنترل هوشمند تحت فضای وب و با فروپاشی شبکه های رایانه ای، ممکن است کارخانجات صنعتی و شیمیایی نابود و ماهواره ها از کنترل خارج شوند. شبکه های مالی دچار نقصان می شوند. این مساله، زنگ خطر را نزد بسیاری از کارشناسان به صدا درآورده است.
بیشتر کارشناسان معتقدند نفوذ در یک شبکه دیجیتالی، کاری ساده است، به خصوص برای کسانی که اراده، ابزار و زمان کافی برای آن را داشته باشند. حکومت ها این مساله را به خوبی می دانند، زیرا بسیاری از آنها، حامی و تربیت کننده جاسوسان اینترنتی هستند. جاسوسان اغلب با نفوذ در یک سیستم رایانه ای اقدام به جمع آوری اطلاعات می کنند. نفوذ در شبکه های دیجیتالی برای اخلال در آنها نیز از جمله دیگر اقداماتی است که ذیل جنگ سایبری امکان وقوع دارد.
این جمله نماینده آمریکا در اتحادیه جهانی مخابرات که “اینترنت حق نیست، بلکه سرویسی است که ما به دیگران می دهیم و هر وقت بخواهیم آن را قطع خواهیم کرد” و همچنین خبری تحت عنوان “کلید قطع اینترنت در دست رئیس جمهور آمریکا”، از موضوعاتی هستند که نشان از قدرت طلبی و به نوعی قدرت نمایی آمریکا و ادعای تسلط کامل بر فضای مجازی دنیا دارد. این موضوع اهمیت یافتن راهکارهایی برای کاهش وابستگی به پهنای باند ارائه شده از سوی شرکتهای آمریکایی را گوشزد می کند.
یکی از شیوه ها و ابزارهای جنگ سایبری، حمله هکرها به سایت های تاثیرگذار در یک کشور می باشد. حمله به سایت های تاثیرگذار و تعطیلی رسانه های اصلی و ایجاد مانع بر سر راه اطلاع رسانی سریع و به موقع و همچنین اخلال در شبکه های خدمات رسانی و نهادهای مالی از مهمترین جوانب حملات سایبری به شمار می رود.
جایگزین کردن سایتهای هک شده با سایتهای جعلی و درج مطالب خلاف و دروغ در این سایتها نیز از دیگر شگردهای حملات سایبری است که می تواند به عنوان یک تهدید مد نظر باشد.
“ریچارد کلارک”، کارمند سابق کاخ سفید و مسؤول ضد تروریسم و امنیت سایبری، در کتاب جدید خود یک فروپاشی فاجعه بار در ۱۵ دقیقه را به تصویر کشیده است. باگ های کامپیوتری باعث به هم خوردن سیستم های ایمیل نظامی می شوند، پالایشگاه ها و خطوط انتقال نفت منفجر می شوند، سیستم های کنترل ترافیک هوایی دچار فروپاشی می شوند، قطارهای مترو از خط خارج شده و اطلاعات مالی مغشوش میشوند، شبکه برق در شرق آمریکا قطع و ماهواره ها از مدار چرخش خود خارج می شوند. با کمیاب شدن غذا و اتمام پول، جامعه به زودی از هم می پاشد. بدتر از همه، هویت مهاجمان ممکن است یک راز باقی بماند. شاید این گفته ها امروز غیر واقع به نظر برسد، اما حقیقتی است که با توجه به وابستگی شدید جوامع به اینترنت در آینده ای نزدیک امکان وقوع آن غیر ممکن نمی نماید.
اما جهان همان قدر که نیازمند کنترل تسلیحات سایبری است، همان قدر نیز نیازمندبازدارندگی سایبری هست. آمریکا تا همین اواخر از امضاء پیمان های تسلیحاتی در فضای سایبری خودداری می کرد، زیرا نگران بود این پیمان ها عملا به مجموعه ای از قوانین سختگیرانه اینترنتی تبدیل شوند و سلطه شرکت های اینترنتی آمریکایی را بر جهان نابود کنند. آمریکا همچنین نگران حذف آزادی شبکه ای است که در واقع زیربنای چنین فناوریهایی است. برخی نیز معتقدند آمریکا نگران است که با امضاء این توافق ها عملا تلاش کارشناسان برای حفظ برتری جاسوسی و جنگ افزاری سایبری این کشور با شکست مواجه شود.
اینترنت از طریق چند تکه کردن داده ها و ارسال آنها از مسیرهای مختلف می تواند جلوی از دست رفتن بخش های بزرگی از شبکه را بگیرد. با این وجود، قسمتهایی از زیرساخت دیجیتال جهانی خیلی شکننده تر است. بیش از نُه دهم ترافیک اینترنت از طریق کابل های فیبر نوری زیر دریا عبور می کند، و این کابلها در چند نقطه از جمله اطراف نیویورک، دریای سرخ یا تنگه لوزون در فیلیپین، به طرز خطرناکی با همدیگر مجتمع می شوند.
ترافیک اینترنت تنها با ۱۳خوشه که بالقوه آسیب پذیر هستند، هدایت می شود. خطرهای دیگری هم در راه هستند. مناطقی از آفریقا که تحت کنترل ضعیف حکومت ها قرار دارند، در حال وصل شدن به کابل های فیبر نوری هستند که این کار احتمالاً مأمن جدیدی برای مجرمان سایبری به وجود خواهد آورد، این در حالی است که گسترش اینترنتِ همراه نیز ابزار حمله جدیدی را به ارمغان خواهد آورد.
در ابتدا اینترنت با هدف ایجاد دسترسی آسان به اطلاعات و اطمینان نوع بشر طراحی شد، نه امنیت. با این حال، با متصل کردن دنیا به یکدیگر، هیچ مرز مشخص و امنی باقی نمانده است و این از جمله استثنائات جنگ سایبری به شمار می رود. در فضای سایبری گذرنامه لازم نیست در حالیکه پلیس ها مرزهای ملی را محدود می کنند، مجرمان در فضای مجازی آزادانه حضور دارند. دیگر دولت های متخاصم آن سوی اقیانوس نیستند، بلکه درست در پشت دیوارها و مرزهای شیشه ای قرار دارند. افراد شرور می توانند هویت و مکان خود را پنهان کنند، خود را فردی دیگر جا بزنند و با دغلکاری مسیر خود را به ساختمان هایی که ثروت دیجیتال عصر الکترونیک؛ یعنی پول، اطلاعات شخصی و دارایی های فکری، در آنها نگه داری می شود باز کنند.
یک پاسخ به تهدیدات پیچیده تحت عنوان حملات سایبری، تشکیل ارتش سایبری است. برخی کشورها مدعی داشتن ارتش های سایبری بزرگ در جهان هستند. روسیه و کره شمالی اعلام کرده اند که سرگرم تلاش برای تشکیل این ارتش هستند. آمریکا نیز ستاد جدیدی با عنوان فرماندهی سایبری ایجاد کرده که گفته می شود هدف از آن دفاع از شبکه های رایانه ای در برابر این نوع از تهدیدات دشمنان است. ناتو نیز سرگرم رایزنی برای گسترش توان دفاعی خود در برابر حملات سایبری است. خوشبختانه کشورمان طی چند سال اخیر با سازماندهی نیروهای سایبری خود اکنون به اعتراف کشورهای غربی صاحب یکی از ۵ نیروی برتر سایبری در جهان می باشد که نقطه امید و قوتی برای کشورمان در رویارویی های سایبری به شمار می رود.
—————————————————–
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۱۹) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
سیطره تفکر صهیونیزم بر فضای رسانه ای جهان و سینما و اغلب خبرگزاری ها بر کسی پوشیده نیست و امروزه سعی دارد حضور خودش در این فضا را در دو بخش“توجیه نمودن تفکرات غلط خود و تثبیت پایه های رژیم منحوس صهیونیستی” از یک طرف و “حملات فیزیکی و محتوایی به پایگاه های مد نظر در کشورهای اسلامی” به تثبیت برساند.
صهیونیزم جهانی که سلطه آشکار و پنهان بین المللی را در سر می پرورانند، همواره در تلاشند با انواع و اقسام ابزارهای اقتصادی، فرهنگی و سیاسی به اهداف از پیش تعیین شده و سازمان یافته خود دست یابند. تنها چیزی که برای صهیونیزم از اهمیت بالایی برخوردار است، نائل آمدن به اهداف خود با هر ابزار و ترفندی است و از آن جا که می دانند بدون تغییر در باورهای فرهنگی، ملی و معنوی دیگر جوامع، دستیابی به این اهداف امکان ندارد در تکاپو هستند تا با تغییر باورها و ارزشهای انسانی، همچنین تخریب اعتقادات مذهبی ملت ها به این مهم دست یابند. در واقع تمامی این امور جز با بهره گیری از ابزارهای رسانه ای که در سلطه صهیونیزم قرار گرفته اند، میسر نمی شود.
تداوم فشارهای نظامی و تحریم های علیه ایران از سوی نظام سلطه در طول سه دهه اخیر نتوانسته است آنها را به اهداف خود برساند و از این رو توجه و تمرکز خود را بر روی شیوه های نرم قرار داده اند و در ادامه سیطره خود بر رسانه های دیداری و تولیدات سینمایی، از فضای مجازی به عنوان رسانه ای تأثیرگذار در جهت پیشبرد اهداف خود استفاده می کنند.
در این میان بنگاه صهیونیزم جهانی به عنوان دشمن شماره یک جهان اسلام، کشور ایران را در صدر حملات خود در این فضا قرار داده و با برنامه ریزی صحیح و با صرف هزینه های سنگین سعی در ایجاد تغییرات در فضای فرهنگی و اجتماعی کشور دارد.
حمایتهای مالی مستقیم و غیر مستقیم از جریانهای گوناگون در راه اندازی و مدیریت سایتهای اینترنتی در فضای مجازی از جمله اقداماتی است که شبکه اختاپوسی صهیونیزم در سراسر جهان برای ترویج افکار خود و در جهت قبح شکنی و اباحه گری به انجام می رساند که کشورهای اسلامی به خصوص ایران به عنوان اصلی ترین هدف این حملات مطرح می باشد.
حضور صهیونیزم جهانی در فضای سایبری حضوری کاملا سازمان یافته و برنامه ریزی شده است و برنامه ریزان این تفکر با رصد این فضا و یافتن خلأها، ضعفها و نقاط آسیب پذیر، در این محل ها حضور یافته و در صدد دستیابی به اهداف خود هستند.
دخالت یهودیان در صنعت هرزه نگاری در ایالات متحده، دارای تاریخ و پیشینه طولانی است به نحوی که بسیاری از دلالان و معامله گران هنر و ادبیات شهوانی در تجارت کتاب بین سالهای ۱۸۹۰تا۱۹۴۰ یهودیان مهاجری دارای ریشه و اصل و نسب آلمانی بودند. همچنین یهودیان صهیونیست از دهه ۶۰ میلادی به عنوان اصلی ترین فعالان صنعت پورنوگرافی در سینما و امروزه در فضای مجازی مطرح هستند که تمام آنها با هدف مقابله و مبارزه با ادیان الهی و با دست آویز قرار دادن آزادی انسان ها به این کار شنیع اشتغال دارند.
تشخیص نقاط آسیب پذیر در جوامع گوناگون به خصوص ایران و تمرکز حملات خود بر روی همین نقطه ضعفها از جمله علل موفقیت نسبی دشمنان در برخی موارد است. ترویج و توسعه سایتهای مبتذل و مستهجن و حمایت از تولیدکنندگان محتوای انحرافی به زبان فارسی از جمله اقداماتی است که با هدف تخریب بنیانهای فرهنگی- اسلامی و بی هویت نمودن افراد به خصوص جوانان صورت می گیرد.
“هاگانا” پروژه صهیونیستی جهت ترویج فساد و بی بندوباری و راه اندازی پایگاه های مستهجن در فضای مجازی و محو کلیه آثار اسلامی در اینترنت است. هاگانا نام یک سازمان شبه نظامی تشکیل شده از سوی شهرک نشینان صهیونیست بود که در سال ۱۹۲۱ تشکیل شد که در آن زمان به طور سری و با هدف تهاجم به زمین و کارگران و سربازان بود. این پروژه بعد از ۶۰ سال از توقف آن یعنی در سال ۱۹۴۸ میلادی، از دو سال قبل در آمریکا فعالیت خود را آغاز نموده و هدف اصلی خود را شناسایی وب سایتهای اسلامی، تلاش برای تعطیلی آنها از طریق اعمال فشار بر میزبان ها و انجام حملات هکری علیه سایت های اسلامی قرار داده است. حمایت از ایجاد سایتهای ضد اخلاقی و سیاسی علیه حکومتهای اسلامی و پشتیبیانی فنی و مالی از این سایتها از دیگر اقدامات هاگانا به شمار می رود.
سوء استفاده از موتورهای جستجوی اینترنتی معروف برای دستکاری نتایج حاصل از جستجوی کلمات، مبنی بر حذف نتایجی که بر خلاف اهداف صهیونیزم است و همچنین بهره گیری از شبکه های اجتماعی و وبگاه های مشارکتی برای ترویج اطلاعات کذب و جعل تاریخی در مورد رژیم صهیونیستی و تخریب چهره اسلام از دیگر اقدامات آنها در فضای مجازی است.
—————————————————–
—————————————————–
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۲۰) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
در جهان معاصر و با وجود فن آوری های نوین ارتباطی، همچون اینترنت موضوع جریان آزاد اطلاعات و حقوق بشر به عنوان دست آویزی برای سران استعمار از جمله آمریکا برای دستیابی به اهداف مد نظر خود در جوامع گوناگون با شیوه های نرم تبدیل شده است. در این میانشبکههای اجتماعی به عنوان ابزاری در اختیار صاحبان این شبکه ها برای ورود به فاز جدیدی از حملات نرم می باشند.
شبکه اجتماعی، فضایی است که در دنیای مجازی، برای ارتباط میان افراد مختلف با سطوح مختلف دسترسی، همانند فضاهای واقعی، به وجود آمده است. ایجاد ارتباطات جمعی و میان فردی، تشکیل اجتماعات مجازی، اطلاع رسانی، تبادل اطلاعات و نظرات از شناخته شده ترین کارکردهای این فضاها به شمار می رود.
شبکه های اجتماعی نیز همانند خود فضای مجازی دارای کارکردهای مثبت و منفی می باشد و آنگاه که این شبکه ها در خدمت اطلاع رسانی صریح در مسیر مقاصد انسانی و ترویج ویژگی های مثبت انسانی به کار گرفته شود به عنوان فرصتی برای ساماندهی نیروهای انسانی در سطح منطقه ای، ملی و حتی بین المللی مد نظر قرار می گیرد، اما متأسفانه به دلیل اینکه تمام شبکه های اجتماعی مطرح دنیا با پشتوانه مالی و فکری غرب و اغلب به وسیله جریان فکری صهیونیزم ایجاد شده اند و البته با توجه به مصادیق فراوان موجود در مورد دخالت مستقیم این شبکهها در ساماندهی جنبشهای اجتماعی در جوامع گوناگون، این مورد می تواند به عنوان آسیب شبکه های اجتماعی مد نظر قرار گیرد.
از آنجا که خبر رسانی از نوع شایعه و غوغا سالارانه اگر ابتدا از یک بنگاه خبری بزرگ صورت بگیرد، پس از معلوم شدن عدم صحت آن، سبب تخریب شدید وجهه آن خبرگزاری می شود، استفاده از شخصیت های حقیقی ساختگی بر روی شبکه های اجتماعی تا حدود زیادی از هزینه شایعه پراکنی برای بنگاه های خبری می کاهد. همچنین بسیاری از شبکه های خبری همچون بیبیسی، سی ان ان، فاکس نیوز و العربیه با اجرای سیاست “اسب تروا” و دوباره بسته بندی کردن مطالب جعلی شان در پوشش افراد حقیقی بر روی سایت های ارتباطات اجتماعی اقدام به ارتباط گیری با مخاطبان قبلی خود میکنند.
امروزه در دنیای سیاست، تفاوتهایی اساسی در ابزارهای ارتباطی به وجود آمده است که این تفاوت ها، مناسبات اجتماعی را تا حد زیادی دچار دگرگونی کرده است. این دگرگونی در مناسبات اجتماعی، نهادهای اجتماعی را نیز هم از حیث کارکرد و هم از نظر ماهیت دستخوش تغییرات جدی کرده و یا حداقل بازنگری در کلیات آنها را به دنبال داشته است. تغییرات در سطح جامعه مدنی و فضای عمومی، تغییر در کارکرد تشکیل اجتماعات و طرح مطالبات جدید نیز از نتایج گریزناپذیر شبکه های اجتماعی به شمار می روند.
توزیع گسترده نرم افزارهای عبور از فیلترینگ یا آنتی پراکسی که مشخصاً برای کاربران ایرانی و به زبان فارسی طراحی شده اند از اقداماتی است که از سوی کشورهای غربی با شعار حمایت از جریان آزاد اطلاعات در اختیار کاربران داخلی قرار می گیرد. به عبارتی در نظر آنها دسترسی آزاد به سایتهای مستهجن، ضد اخلاقی و سایتهای خبری غربی با اخبار کذب و غیر واقع، به عنوان مصادیق دسترسی آزاد به اطلاعات مد نظر می باشد.
ایجاد پایبندی در کاربران به واسطه شبکه های اجتماعی از طریق اعتباربخشی به آنها و کمک گرفتن از آنها در ترویج موارد کذب که اغلب منشأ واحدی دارند از جمله شیوه های دشمنان نظام برای جذب کاربران و استفاده از آنها به عنوان مزدوران و به عبارتی بهتر جاسوسان سایبری در داخل کشور است.
حمایتهای صورت گرفته از شبکه های اجتماعی فارسی زبان و توسعه زبان فارسی در شبکه های اجتماعی موجود از جمله اقداماتی است که دولت آمریکا در راستای پیشبرد اهداف خود به شیوه تهاجم نرم مد نظر قرار داده که در تلاش است از شهروندان کشورهای گوناگون به عنوان جاسوسان غیر رسمی اما سازمان یافته استفاده کرده و از آنها بدون آنکه خود متوجه باشند در راستای دستیابی به اطلاعات مورد نظر استفاده نماید.
وارونه جلوه دادن حقایق موجود و در عین حال معرفی تروریستها و افرادی که با گروهک منافقین ارتباط عمیق و سازمان یافته ای دارند تحت عنوان فعالان حقوق بشر، از جمله اقداماتی است که رسانه های غربی در فضای مجازی به دنبال آن هستند که در این میان متأسفانه افرادی هر چند کم وجود دارند که با باور کردن ادعاهای دروغ شبکه های خبری و اخبار منتشر شده در شبکه های اجتماعی در راستای اهداف تجاوزکارانه غرب اقداماتی را انجام می دهند.
—————————————————–
—————————————————–
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۲۱) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
به نظر می رسد همانگونه که موضوع امنیت در فضای مجازی و اینترنت اهمیت بسیاری دارد، بحث درباره اینترنت و اثرات آن بر امنیت به خصوص امنیت فرهنگی و سیاسی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.
آسیب های ناشی از فضای مجازی را می توان در بخشهای فردی و اجتماعی و ملی و داخلی تقسیم بندی کرد و بر این اساس در برنامه ریزی خود مد نظر قرار داد؛ به عبارت بهتر برخی اقدامات در فضای مجازی می تواند مصداق عینی اقدام علیه امنیت باشد که اطلاع رسانی درست در مورد مصادیق آن از الزامات کاهش فعالیت های مجرمانه در این فضا به شمار می رود.
اختصاص بودجه ۱۵۰ میلیون دلاری برای طرح “ابر قارچی دیجیتال“ که از سوی آژانس امنیت ملی آمریکا برای کنترل تبادل اطلاعات در اینترنت طراحی شده است نشان از اهمیت بالای موضوع امنیت در فضای مجازی دارد.
بر اساس این طرح دولت می تواند تمام شبکه های فدرال، ارتباط از راه دور و زیرساخت های حمل و نقل را کنترل کند، چراکه به گفته طراحان “بی دقتی نسبت به کوچک ترین سیگنال در هر نقطه از کشور منجر به یک ضرر جبران ناپذیر خواهد شد.”
امنیت شبکه های سایبری و کلیه سیستم های رایانه ای در هر کشوری از اهمیت زیادی برخوردار است. تقویت زیرساخت های سایبری همچنین جایگاه ویژه ای در پدافند غیر عامل دارد.اتخاذ تدابیر امنیتی در زمینه فناوری های رایانه ای و سایبرنتیک مهم ترین اقدام برای پیشگیری از آسیب های احتمالی در برابر هر گونه اقدامات تروریسم سایبری می باشد.
جلوگیری از سوق یافتن کاربران داخلی به خبرگزاریهای خارجی و اعتماد به تمام اخبار آنها از جمله اقداماتی است که در سایه اطلاع رسانی صریح و نقادانه داخلی و مشارکت دادن مردم در مباحث و موضوعات و عدم ایجاد ابهام در ذهن خوانندگان و مراجعان به سایتهای خبری و غیر خبری داخل کشور مؤثر خواهد بود.
ایجاد بی بند و باری در جامعه و هجوم به باورهای دینی و اعتقادی که منجر به آسیب رساندن به امنیت اخلاقی جامعه می شود از جمله مصادیق اقدام علیه امنیت اخلاقی جامعه است که مقابله با آن یک ضرورت غیر قابل انکار است.
تولید محتوا در فضای مجازی از جمله مهمترین اقداماتی است که برای مقابله با هجمه فرهنگی در فضای مجازی باید مد نظر قرار گیرد که در این راستا ازرفتارشناسی کاربران داخلی در فضای مجازی به عنوان ابتدایی ترین اقدام گرفته تا دخالت دادن افراد در تولید محتوا باید مورد توجه باشد.
قبول این واقعیت که جنگ نرم در فضای مجازی همانند جنگ واقعی نظامی تبعاتی دارد و تلفات مالی و انسانی از خصوصیات هر نبردی است، به واقع نگری بیشتر در این راستا منجر خواهد شد.
لازمه وجود امنیت در فضای واقعی وجود نیروهایی آموزش دیده برای مقابله با هر تهدیدی است که بر این امنیت تأثیر می گذارد. در فضای مجازی نیز امروزه برخی کشورهای جهان با سازماندهی نیروهای فنی و تخصصی خود در حوزه سایبرنتیک به دنبال امن سازی این فضا و مقابله با هر نوع تهدیدی هستند که بر امنیت ملی جوامع سایه افکنده است.
——————————————-–———
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۲۲) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
نبود آگاهی عمومی و حتی اطلاع بسیاری از مسئولین در مورد جوانب مختلف جنگ نرم در فضای مجازی از جمله مشکلاتی است که موضوع مبارزه و مقابله نرم در این فضا را با تعلل روبرو کرده و از طرف دیگر این عدم اطلاع باعث نبود حساسیت در میان والدین و مسئولان شده که مطالبه عمومی در مورد مقابله با هجمه سایبری وجود نداشته باشد. این موضوع باعث ایجاد فرصت و بستر مناسب برای پیشبرد اهداف دشمنان شده است.
گسترش اینترنت زمینه ای را به وجود آورد که طیف وسیعی از اطلاعات بدون هیچگونه محدودیتی و فراتر از مرزهای جغرافیایی در سراسر جهان منتشر شود و به نحو چشمگیری به یک رسانه ارتباطی و اطلاعاتی تبدیل شود. ضمن اینکه مخاطبان و کاربران اینترنت هم به همان اندازه افزایش مداومی داشته اند. خصوصیت و ویژگی اینترنت و سهولت انتشار مطالب و اطلاعات وعلاوه بر آن راحتی دستیابی به انواع مختلف اطلاعات در وب اعم از متن، صوت و تصویر و داده های گرافیکی متنوع، به اندازه ای شدت یافته است که در برخی موارد اطلاعات حاوی مطالب مخرب و زیانباری نیز در وب منتشر می شود که زمینه سوء استفاده های مختلف را فراهم آورده است.
هرزه نگاری های جنسی به خصوص در زمینه سوء استفاده از کودکان، ترویج خشونت و فساد، خرید و فروش مواد مخدر و زیانبار، اشاعه اطلاعات خصوصی افراد و سازمانها، استفاده از اطلاعات وب در جهت اهداف تروریستی وموارد مشابه، ضرورت کنترل محتوای وب را ناگزیرساخته است، ولی این کنترل و نظارت بر انتشار اطلاعات در جوامع مختلف و بر حسب خط مشی های سیاسی و فرهنگی هر جامعه ای نمودهای متفاوتی داشته است.
برخی افراد بر این باورند که پرداختن به برخی مصادیق مجرمانه فضای سایبری و اشاره مستندوار به آن در فضای رسانه های عمومی می تواند نقش آموزش غیرمستقیم را ایفا کند، بدون اینکه به اثرات مثبت این نوع اطلاع رسانی توجه داشته باشند. اصولا سکوت در این زمینه می تواند به عنوان راهکاری اثر بخش مورد توجه قرار گیرد یا اینکه باید با ساخت برنامه هایی با بهره گیری از نظرات کارشناسان امر سعی شود ضمن دقت نظر در عدم ارائه اطلاعات جزئی، به حمایت معنوی از دستگاههای امنیتی از طریق اقناع افکار عمومی در جامعه در مورد جوانب گوناگون این هجمه بپردازیم؟
در برخی جوامع غربی تاکید بیشتر بر عدم سوء استفاده از اطلاعات خصوصی افراد و جلوگیری از انتشار تصاویر جنسی کودکان و ممانعت از دسترسی سازمانهای تروریستی به اطلاعات خاص و مهم است اما کنترل محتوای اینترنت در جوامع شرقی و مذهبی فراتر از موارد فوق است و نظارت شدید بر اشاعه افکار و عقاید سیاسی در شبکه جهانی را نیز شامل می شود. به طور مثال در کشور چین که مقام اول را در جهان از نظر تعداد کاربران اینترنت داراست، نظارت گسترده ای بر محتوای اطلاعات سیاسی صورت می گیرد و کنترل جدی بر عقاید و اندیشه های متضاد با حکومت کمونیستی چین در وب حاکم است و به این منظور “پلیس اینترنت” در این کشور نیز با این هدف شکل گرفته است.
با امکانات و گزینههای فراوانی که رسانه های عمومی از جمله اینترنت در اختیار جوانان می گذارند، آنان دائما با محرک های جدید و انواع مختلف رفتار آشنا می شوند. این فضا هویت نامشخص و دائما متحولی را می آفریند به ویژه برای نسلی که در مقایسه با نسل قبل با محرک های فراوانی مواجه است. هم چنین از طریق رسانه های جمعی، افراد خط مفروض میان فضای عمومی و خصوصی را تجدید سازمان می کنند و این امکانی است که جوانان فعالانه از آن استفاده می کنند.
یکی از جنبه های اینترنت،ورود بی هویت در آن است. نوجوانان در صحنه اینترنت برای ایفای هر نقشی فرصت پیدا می کنند. البته خصیصه مثبتی در این کار هست؛ مجالی که برای بروز و ظهور نوجوانان پیدا می شود. اینترنت فضای آزاد گلخانهای را ایجاد می کند که معلمان و مراجع قدرت به آن دسترسی ندارند و بر آن تاثیر نمی گذارند.
امکان خصوصی بودن نکته ای است که کاربران جوان اینترنت بر آن تاکید دارند، اینترنت به نظر این جوانان، جانشین فضای عمومی می شود و درباره کنترل و کاربرد این رسانه جدید دارای اطلاعات می شوند. این فضای جدید که عمدتا از سوی کاربران ساخته می شود، احساس مشارکت بیشتری به نوجوانان می دهد. رابطه بین نسل جوان و بزرگسال در فضای شبکه ای محو می شود.
اقناع افکار عمومی در مقوله جنگ سایبری از جمله نیازمندیها برای موفقیت در این مبارزه مقدس است. از آنجایی که به دلیل تأثیر گذاری رسانه های غرب و آمریکا بر افکار عمومی داخل و خارج کشور، آنها دستگیر کردن برخی مدیران و گردانندگان سایتها بدون پرداختن به جزئیات جرائم اینترنتی آنها، این موضوع را به منزله مبارزه نظام با آزادی بیان مطرح و تلقین می کند.
——————————————-–———
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۲۳) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
امروزه هک به عنوان یکی از جلوه های ناامنی در فضای سایبری مطرح بوده و به هکرها عنوان خلافکاران اینترنتی اطلاق می شود. توانایی بالای هکرها در آسیب رساندن به سایتهای گوناگون و دستیابی به اطلاعات با سطوح مختلف اهمیت، از جمله کارهایی است که امروزه هکرها در فضای مجازی قادر به انجام آن هستند.
در گذشته اخبار بسیار زیادی درباره هک شدن سایت های مختلف شنیده می شد که در آن یک مهاجم با استفاده از روش های بعضاً ابتدایی صفحه اول یک سایت را دستکاری می کرد. هدف عمده این دسته از مهاجمان شهرت و اعتبار بود که از این طریق در صدد جذب آن بودند. در آن زمان یکی از اموری که باعث می شد اینگونه هکرها در کار خود جدی تر شوند، اطلاع رسانی سایت های خبری درباره آنها بود و همین موضوع باعث برافروخته تر شدن آتش شهرت طلبی آنها می شد و آنها را در اهداف خود جدی تر می کرد.
امروزه هک به ابزاری برای قدرت نمایی حکومتها و در جهت حملات سایبری تبدیل شده است. ویروسهای جاسوس با هدف دزدی هوشمند اطلاعات در زمینه اقتصادی و صنعتی و همچنین ویروسهایی که به صورت مشخص برای تخریب شبکه های کنترلی در صنایع گوناگون مورد سوء استفاده حکومتهای استعماری قرار گرفته است از آن جمله اند.
پروژه شکست خورده کرم رایانه ای استاکس نت که با حمایت مستقیم سیستمهای اطلاعاتی آمریکا، انگلیس و اسرائیل با هدف تحت تأثیر قرار دادن نیروگاه هسته ای در کشور تولید شده بود، از جمله مصادیق مشخص حملات سایبری علیه کشورهای دیگر است.
هکرها در سراسر جهان با هدف قدرت نمایی فنی و تخصصی در فضای مجازی به دنبال نفوذ به شبکه های مختلف اینترنتی می باشند و خبرهایی که هر روزه در مورد هک شدن سایتهای مهم در سطح جهانی می شنویم به همین موضوع برمی گردد، اما به راستی با وجود اینکه بر اساس قوانین بین المللی هرگونه تخلف اینترنتی جرم محسوب می شود و پیگرد قانونی دارد، چرا برخی افراد حتی در داخل کشور اقدام به چنین کارهایی می کنند؟
اطلاع رسانی درست و شفاف در مورد مصادیق مجرمانه در فضای مجازی و معرفی این موضوع که حمله به سایتهای گوناگون و اعمال تغییرات و درج هرگونه نوشته در سایتهای شخصی و سازمانی به عنوان تخلف برشمرده می شود، از جمله مسائلی است که می تواند بهانه نبود اطلاع رسانی گسترده در سطح عمومی جامعه در این مورد را به حداقل برساند و باید تلاش شود عموم مردم جامعه تخلفات در این فضا را همانند تخلف در فضای حقیقی بدون نیاز به توضیح و تذکری خاص درک کنند که لازمه آن وارد کردن فضای مجازی به زندگی روزمره مردم از طرق گوناگون فرهنگی است.
در سال ۲۰۰۶ میلادی اجرای طرح “بیثبات سازی ایران” از سوی سازمان سیا تهیه و با اختصاص بودجه چهارصد میلیون دلاری کنگره آمریکا، با دستور بوش ابلاغ و عملیاتی شد. راه اندازی نوع جدیدی از “جنگ اطلاعاتی” موسوم به جنگ “سایبری” در دستور کار دولت آمریکا قرارگرفت که با استفاده از عوامل گروهک های ضد انقلاب از جمله منافقین، سلطنت طلبان و برخی گروهک های دیگر، مورد توجه آمریکایی ها قرار گرفت. در این راستا تاسیس شبکه موسوم به ایران پراکسی از جمله مهم ترین اقداماتی بود که در این سال با بودجه ای بالغ بر ۵۰ میلیون دلار به دست سازمان سیا و تحت پوشش دفتر IBB وزارت امور خارجه آمریکا فعال شد.
شاید از جمله مهمترین وخطرناکترین بخشهای هک مربوط به مواردی شود که مستقیماً با امنیت اعضای خانواده و اطلاعات شخصی آنها مرتبط می شود. سرقت اطلاعات شخصی شامل عکسها و فیلمها و دیگر اطلاعات افراد، از جمله اهداف هکرها در فضای مجازی است که اطلاع رسانی و آموزش کاربران این فضا از جمله راهکارهای کاهش آسیبهای ناشی از این نوع حملات در فضای مجازی است.
در جهت ارتقاء امنیت رایانه های شخصی و البته سازمانی این توصیه ها می تواند کارساز باشد:
* رایانه خود را به یک نرم افزار امنیتی پیشرفته با حداکثر امکانات حفاظتی مجهز کنید؛ این نرم افزار باید از جدیدترین فناوری های حفاظتی برای پیشگیری از نفوذ برخوردار بوده و فایل ضد ویروس آن به روز باشد.
* به صورت دوره ای رایانه خود را برای کشف و پاکسازی ویروس های احتمالی اسکن کنید. برخی از ویروس ها، به هر دلیلی می توانند از لایه های حفاظتی رایانه شما عبور کرده باشند. برای پاکسازی این نوع ویروس ها، اسکن دستی رایانه ها بهصورت دوره ای ضروری است.
* علاوه بر نرم افزارهای ضد ویروس، سیستم های عامل و برنامه های کاربردی مهم خود را نیز به روز نگه دارید. همچنین دانلود و نصب اصلاحیه های مهم نرم افزاری و به روزرسانی خودکار سیستم های عامل، راهکارهای مناسبی محسوب می شوند.
——————————————-–———
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۲۴) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
امروزه از جمله اهداف خرابکاری های اینترنتی سرقت حسابهای مشتریان بانکها و نفوذ در شبکههای بانکی است. سرقت اطلاعات مشتریان، دستکاری اطلاعات حسابها و از این دست از جمله تهدیداتی است که بانکها و مشتریان آنها را تهدید میکند.
با توجه به اینکه هر روزه خبرهایی از دستگیری دزدان اینترنتی که اقدام به سرقت از بانکهای مهم و مطرح جهانی کردهاند می شنویم، این نوع تهدیدات از جایگاه مهمی در امنیت مالی مشتریان دارد. در این قسمت از برنامه موضوع امنیت و خدمات تحت فضای مجازی رو مورد بررسی قرار خواهیم داد.
کلاهبرداریهای مالی از جمله مصادیق مجرمانه در فضای مجازی به شمار میرود. بهخصوص با رواج خرید و فروشهای بر خط این خطر بیشتر میشود. ارسال ایمیلهای ساختگی از سوی هکرها تحت عنوان بانک شما به افراد گوناگون و درخواست تکمیل فرم ارسال شده و مواردی از این دست از جمله شیوهای دزدان اینترنتی در دنیای امروز هست که با توجه به رشد بهرهمندی از خدمات مالی تحت شبکه در کشورمان لزوم آگاه سازی مردم در این زمینه ها مشهودتر است.
اینترنت زندگی همه ما را بهنحو مطلوبی دگرگون کرده و این تحول البته در حوزه پول و اعتبار، مورد اقبال عمومی واقع شده است. افزایش سرعت خدمات بانکی، کارآمدی مؤسسات مالی اعتباری، صرفهجویی در زمان و حتی کاهش ترافیک شهری، کمترین مزایای استفاده از “اینترنت بانک” است که کمابیش توجه کاربران ایرانی را نیز بهخود جلب کرده است. وجود خلافکاران و دزدان اینترنتی در این فضا به عنوان یکی از جوانب امنیتی مطرح است که باید از سوی ارائه دهندگان خدمات مالی و البته استفاده کنندگان از این خدمات مد نظر قرار گیرد.
این روزها، خرابکاران و تبهکاران اینترنتی، بهدنبال فتح پایگاههای مهم اطلاعاتی و نفوذ در مراکز نظامی و دولتی، تنها با هدف کسب شهرت و خودنمایی در برابر همکاران خود نیستند. آنها اکنون یک انگیزه قویتری تحت عنوان پول دارند؛ سرقت مستقیم پول و یا هر نوع فعالیت خرابکارانهای که به کسب درآمدهای کلان منجر شود، اکنون به محور فعالیتهای مجرمانه در اینترنت تبدیل شده است.
استفاده از فیلتر شکن ها و همچنین ارائه خدماتی تحت عنوان شبکه خصوصی مجازی یا همان ویپیان به عنوان یکی از مهمترین تلهها برای به دام افتادن در فضای مجازی است. بیشتر و اغلب سرورهایی که اشتراک VPN را در اختیار کاربران قرار میدهند، نه تنها تمامی اطلاعات رد و بدل شده را بررسی و کنترل میکنند، بلکه به همین وسیله با پورتهای باز رایانه کاربر به اطلاعات درون رایانه وی دسترسی پیدا کرده و امکان کپیبرداری و یا دیدن اطلاعات داخلی رایانه کاربر برای سرورهای خارجی میسر میشود.
متأسفانه هر قدر تعداد کدهای مخرب رایانهای و ویروسهای سارق اطلاعات افزایش مییابد، توجه امنیتی کاربران اینترنت نیز کاهش مییابد. مهمترین این دلایل، احساس کاذب امنیتی است که بهعلت اطمینان از عدموجود ویروس یا نقصهای امنیتی در رایانههای شخصی و خانگی است. کاربران خانگی، کلمه ویروس را مترادف با اختلال، ناهماهنگی، تخریب و یا کندی عملکرد در رایانهها میدانند و احتمال نمیدهند که بسیاری از بدافزارها دارای عملکرد کاملاً نامحسوس و پنهان هستند.
بانکها و مؤسسات مالی اعتباری، به مشتریان خود خدمات امن ارائه میکنند. البته در مواردی نادر، خرابکارهای حرفهای با حمله به پایگاههای اطلاعاتی مؤسسات مالی، موفق شدهاند تا علاوه بر سرقت مستقیم پول، اطلاعات ارزشمند و حساس مشتریان آنها را نیز به سرقت ببرند، نظیر آنچه در سال ۲۰۰۸ میلادی برای بانک سوئدی نوردآ (Nordea ) اتفاق افتاد و کلاهبرداران اینترنتی در حدود ۱٫۲ میلیون دلار از صاحبان حساب در این بانک ربودند. بر اساس گزارشی که از سوی یک شرکت کارشناس امنیت وب مطرح شد، کلاهبرداری بانکی آنلاین در سه ماهه سوم سال ۲۰۰۹ بیش از ۱۲۰ میلیون دلار به بانکها و مشتریان آنها خسارت وارد کرده است.
اغلب مجرمان اینترنتی ترجیح میدهند بهعلت سطح بالای امنیت و مدیریت ریسک در مراکز مالی، به مشتریان یا دریافتکنندگان خدمات بانکی حمله کنند؛ بنابراین اگر مشتریان رایانه خود را به یک محیط امن برای دریافت خدمات مالی تبدیل کنند، تهدید عمدهای متوجه آنها و اطلاعاتشان نخواهد بود. کاربران خدمات اینترنتی باید بدانند که امنیت اطلاعات هم در طرف خدماتدهنده و هم در طرف خدماتگیرنده، باید بهطور کامل تأمین باشد و صرف ارائه خدمات امن از طرف بانک، امنیت اطلاعات مالی اعتباری کاربر یا خدمات گیرنده را تضمین نمیکند و محیط عملیاتی او نیز باید کاملاً حفاظتشده و عاری از تهدیدهای رایانهای باشد.
مهمترین نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که همانقدر که در دنیای واقع مراقب اطلاعات مالی، کارتهای اعتباری و وجوه نقد یا غیرنقد خود هستیم، در فضای اینترنت نیز باید تمام جوانب و ملزومات امنیتی را رعایت کرد. احتمال سرقت شماره کارت اعتباری و اطلاعات مالی از طریق اینترنت، از احتمال سرقت اطلاعات کارت اعتباری، به همراه رمز عبور مربوط به آن و یا دستهای پول نقد که حتی در کیفدستی قرار داده شده است، کمتر نیست.
هماکنون ویروسهای سارق اطلاعات مالی، بیش از دوسوم کدهای مخرب پراکنده در اینترنت را بهخود اختصاص دادهاند. این بدافزارها اغلب بهدنبال ایجاد اختلال در فرایندهای عملیاتی رایانه کاربران نیستند و هیچ وقت از حضور و فعالیت مخرب آنها آگاه نمیگردیم. به بیانی دیگر چون این ویروسها نشانه خاصی ندارند و عملکردهای سیستم را تحتتأثیر قرار نمیدهند، توجه کاربر را به هیچ وجه جلب نمیکنند. وظایف اصلی آنها، جمعآوری اطلاعات محرمانه و ارسال رونوشتی از آنها به خرابکاران و مجرمان اینترنتی است. بسیاری از آنها فعالیتهای مالی اعتباری کاربران را رصد میکنند، برخی دیگر رایانه ها را در برابر سایر تهدیدهای خطرناک آسیب پذیر میکنند و بعضی دیگر نیز، میتوانند رایانهها را بهطور کامل در اختیار گروههای تبهکاری قرار دهند، بهنحوی که از آنها در تخریب وسیع و یا سرقت گسترده اطلاعات استفاده شود.
برای ایجاد امنیت بیشتر به نظر میرسد که کاربران نباید از هر فروشگاهی خرید آنلاین داشته باشند؛ حتی اگر آنها را به صفحه پرداخت اینترنتی مربوط به بانک هدایت کنند. باید قبل از خریدهای اینترنتی از میزان شهرت، قانونی بودن، سطح اعتبار و قابلیت ارائه خدمات امن از سوی مراکز فروشگاهی اطمینان حاصل کرد. هیچ فایل یا نرمافزار نامطمئنی را دانلود و روی سیستم اجرا نکرد. همچنین دانلود فایلها و نرمافزارهای کاربردی به ظاهر امن از پایگاههای نامشخص و بینام و نشان اینترنتی، به هیچ وجه توصیه نمیشود. درنهایت، هیچگاه اطلاعات حساس و بسیار محرمانه را نباید از طریق نامههای الکترونیک ارسال نکنید. بر خلاف تصور عموم، نامههای الکترونیک از لحاظ امنیتی بسیار آسیبپذیرند. هرزنامهها و یا پیغامهای مشکوک با فرستندههای ناشناس را به هیچ وجه نباید جدی گرفت؛ هرچند اگر جذاب یا قابل توجه جلوه کنند. این نامهها میتوانند حاوی لینکهای مخرب و یا ابزار کلاهبرداری آنلاین باشند.
——————————————-–———
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۲۴) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم میشود:
دانشگاهیان در مقوله مقابله با هجمه فرهنگی دشمن از طریق فضای مجازی نقشی مهم و تأثیرگذار دارند و حضور دانشجویان در کنار اساتید دانشگاه که رهبر معظم انقلاب از ایشان تحت عنوان فرماندهان جنگ نرم نام بردهاند، به طور حتم به افزایش بینش و بصیرت افسران جنگ نرم منجر شده و در این میان داشتن تعریفی درست از مفهوم جنگ نرم و اطلاع از ابعاد گوناگون آن اولین گام در مسیر مقابله با هجوم نرم دشمن از طریق فضای سایبری به شمار میرود.
تولید محتوا در فضای مجازی به عنوان یکی از اساسیترین اقدامات در مسیر مقابله با هجوم نرم دشمنان است. در واقع خلاء نبود محتوای سالم و به روز، از جمله محلهای اصلی نفوذ تفکرات انحرافی و ضداخلاقی در این فضا به شمار میرود. ضروری است دانشگاهیان با رصد فضای مجازی و تعیین رفتارهای دشمنان و از سوی دیگر نیازمندیهای مخاطب داخلی حضوری فعال در عرصه تولید محتوی داشته باشند.
تولید محتوای سالم در ابعاد گسترده و بر اساس نیازسنجی از مخاطب داخلی و خارجی از سوی افسران جنگنرم میتواند توأماً میتواند دو هدف خنثی کردن تحرکات دشمن و از سوی دیگر هجوم نرم متقابل به کشورهای مهاجم و اثرگذاری در میان جوامع گوناگون را محقق ساخته و دانشگاهیان باید بدین وسیله توان مقابلهای خود را به نمایش گذارند.
حضور دانشآموختگان حوزههای علمیه در فضای مجازی، سرمایهگذاری برای ایجاد سایتهای گوناگون در حوزه تبلیغ و تبیین شعائر دینی، سایتهای تحلیلی و پاسخگویی به شبهات دینی، فعالیت در ایجاد و راهاندازی شبکههای اجتماعی دینی، ایجاد سایتهایی به زبانهای پر مخاطب دنیا، جذب کاربران خارجی با مشوقهای فرهنگی و مواردی از این دست از جمله مسائلی است که با وجود تلاشهای گسترده در این حوزه با توجه به ظرفیتهای بالای موجود در حوزههای علمیه تلاش بیشتری را میطلبد.
آشناسازی روحانیون جوان و مطلع با ابعاد گوناگون فضای مجازی و همراهی آنها با روحانیون نسل قدیم و همچنین استفاده مناسب از ظرفیت منابر دینی و مساجد برای اطلاعرسانی دقیق به آحاد مردم و خانوادهها در مورد جوانب مختلف فضای مجازی از جمله راهکارهایی است که میتواند به کاهش آسیبهای ناشی از این فضا را به مدد برساند.
امروزه بیش از ۱۰ هزار سایت اینترنتی و وبلاگ علیه شیعه و اسلام در حال فعالیت هستند. بنابراین ضرورت دارد حوزههای علمیه تلاشهای خود را در دو راستای کم رنگ کردن اثر فعالیتهای این سایتها از طریق شفافسازی و جلب اعتماد مخاطب و از سوی دیگر با تولید محتوای سالم مدنظر قرار دهند.
——————————————-–———
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۲۶) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
امروزه اشغال کشورها به واسطه تحرکات نظامی و اشغال فیزیکی به دلیل پر هزینه بودن و کم اثر بودن آن به سوی اشغال ذهنها و تفکرات جوامع سوق پیدا کرده است و بهدلیل ویژگیهای خاص خود، کار مقابله با این نوع تهاجمات از پیچیدگیهای خاصی برخوردار است و این موضوع لزوم نگاه تخصصی به این موضوع و گسترش واحدهای تخصصی مقابله با هجوم نرم دشمن از مسیر فضای مجازی در نهادهای متولی امور فرهنگی و امنیتی را نمایانتر میسازد.
فرهنگسازی از جمله لازمههای بهرهمندی از فناوریهای نوین به شمار میرود. در مقوله اینترنت، در زمان ورود آن به کشور به دلیل عدم آمادگی نهادهای فرهنگی برای اطلاع رسانی مناسب در مورد جوانب مثبت و منفی این فناوری جدید، در بسیاری از مواقع شاهد شکلگیری فرهنگ استفادهای غیرکارآمد از اینترنت در کشور بودهایم که در این میان با توجه به پایههای مذهبی و دینی جامعه ایرانی، تأکید بر باورهای دینی و بیان مصادیق ضداخلاقی در فضای مجازی و عواقب فردی و اجتماعی آن میتواند به عنوان عاملی مهارکننده در مقابل کنجکاویها و ماجراجوییهای بیهوده افراد در این فضا به شمار رود.
به دلیل شفاف و کامل نبودن وضعیت اطلاع رسانی از سوی دستگاههای قانونگذاری و مجری قانون در مورد مصادیق تخلفات در فضای مجازی این موضوع به عنوان بهانهای برای افراد تبدیل شده و باعث شده که شاهد انجام امور منافی عفت و امنیت در این فضا از سوی این افراد باشیم. به عبارتی چون تخلفات در حوزه سایبر از نگاه بسیاری از افراد تخلف تلقی نمیشود و در مقاطع مختلف تحصیل، رسانههای عمومی و دیگر مجاری اطلاع به این مسئله به طور شفاف پرداخته نمیشود باعث شده است شاهد آسیبهایی در سطح فردی و اجتماعی ناشی از این فضا باشیم.
فضای مجازی دارای جوانب مختلف و متعددی است که ضروریست با توجه به اهمیت فوقالعاده آن به عنوان اولویت اصلی اطلاعرسانی مدنظر نهادهای فرهنگی قرار گیرد و آگاهسازی عموم مردم و همچنین وارد کردن اینترنت به فضای روزمره زندگی مردم بهخصوص تمام اعضای خانوادهها و خارج کردن استفاده فضای مجازی از انحصار اقشار خاص جامعه، در جهت بهرهمندی بیشتر از این فضا تلاش شود.
حمایت معنوی از نهادهای امنیتی در فضای مجازی و باور این مطلب که امنیت در فضای مجازی به اندازه امنیت در دنیای حقیقی از اهمیت برخوردار است میتواند موجب همراهی بیشتر آحاد مردم در مسیر حذف اثربخشی سایتهای ضداخلاقی و ضد امنیت ملی شود و در نهایت امیدوار باید بود که با این اقدامات از این پس کمتر شاهد مسائلی که امنیت ملی و آرامش هموطنان را تهدید میکنند، باشیم.
——————————————-–———
منبع : گرداب
نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (۲۴) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می شود:
امروزه از جمله اهداف خرابکاری های اینترنتی سرقت حسابهای مشتریان بانکها و نفوذ در شبکههای بانکی است. سرقت اطلاعات مشتریان، دستکاری اطلاعات حسابها و از این دست از جمله تهدیداتی است که بانکها و مشتریان آنها را تهدید میکند.
با توجه به اینکه هر روزه خبرهایی از دستگیری دزدان اینترنتی که اقدام به سرقت از بانکهای مهم و مطرح جهانی کردهاند می شنویم، این نوع تهدیدات از جایگاه مهمی در امنیت مالی مشتریان دارد. در این قسمت از برنامه موضوع امنیت و خدمات تحت فضای مجازی رو مورد بررسی قرار خواهیم داد.
کلاهبرداریهای مالی از جمله مصادیق مجرمانه در فضای مجازی به شمار میرود. بهخصوص با رواج خرید و فروشهای بر خط این خطر بیشتر میشود. ارسال ایمیلهای ساختگی از سوی هکرها تحت عنوان بانک شما به افراد گوناگون و درخواست تکمیل فرم ارسال شده و مواردی از این دست از جمله شیوهای دزدان اینترنتی در دنیای امروز هست که با توجه به رشد بهرهمندی از خدمات مالی تحت شبکه در کشورمان لزوم آگاه سازی مردم در این زمینه ها مشهودتر است.
اینترنت زندگی همه ما را بهنحو مطلوبی دگرگون کرده و این تحول البته در حوزه پول و اعتبار، مورد اقبال عمومی واقع شده است. افزایش سرعت خدمات بانکی، کارآمدی مؤسسات مالی اعتباری، صرفهجویی در زمان و حتی کاهش ترافیک شهری، کمترین مزایای استفاده از “اینترنت بانک” است که کمابیش توجه کاربران ایرانی را نیز بهخود جلب کرده است. وجود خلافکاران و دزدان اینترنتی در این فضا به عنوان یکی از جوانب امنیتی مطرح است که باید از سوی ارائه دهندگان خدمات مالی و البته استفاده کنندگان از این خدمات مد نظر قرار گیرد.
این روزها، خرابکاران و تبهکاران اینترنتی، بهدنبال فتح پایگاههای مهم اطلاعاتی و نفوذ در مراکز نظامی و دولتی، تنها با هدف کسب شهرت و خودنمایی در برابر همکاران خود نیستند. آنها اکنون یک انگیزه قویتری تحت عنوان پول دارند؛ سرقت مستقیم پول و یا هر نوع فعالیت خرابکارانهای که به کسب درآمدهای کلان منجر شود، اکنون به محور فعالیتهای مجرمانه در اینترنت تبدیل شده است.
استفاده از فیلتر شکن ها و همچنین ارائه خدماتی تحت عنوان شبکه خصوصی مجازی یا همان ویپیان به عنوان یکی از مهمترین تلهها برای به دام افتادن در فضای مجازی است. بیشتر و اغلب سرورهایی که اشتراک VPN را در اختیار کاربران قرار میدهند، نه تنها تمامی اطلاعات رد و بدل شده را بررسی و کنترل میکنند، بلکه به همین وسیله با پورتهای باز رایانه کاربر به اطلاعات درون رایانه وی دسترسی پیدا کرده و امکان کپیبرداری و یا دیدن اطلاعات داخلی رایانه کاربر برای سرورهای خارجی میسر میشود.
متأسفانه هر قدر تعداد کدهای مخرب رایانهای و ویروسهای سارق اطلاعات افزایش مییابد، توجه امنیتی کاربران اینترنت نیز کاهش مییابد. مهمترین این دلایل، احساس کاذب امنیتی است که بهعلت اطمینان از عدموجود ویروس یا نقصهای امنیتی در رایانههای شخصی و خانگی است. کاربران خانگی، کلمه ویروس را مترادف با اختلال، ناهماهنگی، تخریب و یا کندی عملکرد در رایانهها میدانند و احتمال نمیدهند که بسیاری از بدافزارها دارای عملکرد کاملاً نامحسوس و پنهان هستند.
بانکها و مؤسسات مالی اعتباری، به مشتریان خود خدمات امن ارائه میکنند. البته در مواردی نادر، خرابکارهای حرفهای با حمله به پایگاههای اطلاعاتی مؤسسات مالی، موفق شدهاند تا علاوه بر سرقت مستقیم پول، اطلاعات ارزشمند و حساس مشتریان آنها را نیز به سرقت ببرند، نظیر آنچه در سال ۲۰۰۸ میلادی برای بانک سوئدی نوردآ (Nordea ) اتفاق افتاد و کلاهبرداران اینترنتی در حدود ۱٫۲ میلیون دلار از صاحبان حساب در این بانک ربودند. بر اساس گزارشی که از سوی یک شرکت کارشناس امنیت وب مطرح شد، کلاهبرداری بانکی آنلاین در سه ماهه سوم سال ۲۰۰۹ بیش از ۱۲۰ میلیون دلار به بانکها و مشتریان آنها خسارت وارد کرده است.
اغلب مجرمان اینترنتی ترجیح میدهند بهعلت سطح بالای امنیت و مدیریت ریسک در مراکز مالی، به مشتریان یا دریافتکنندگان خدمات بانکی حمله کنند؛ بنابراین اگر مشتریان رایانه خود را به یک محیط امن برای دریافت خدمات مالی تبدیل کنند، تهدید عمدهای متوجه آنها و اطلاعاتشان نخواهد بود. کاربران خدمات اینترنتی باید بدانند که امنیت اطلاعات هم در طرف خدماتدهنده و هم در طرف خدماتگیرنده، باید بهطور کامل تأمین باشد و صرف ارائه خدمات امن از طرف بانک، امنیت اطلاعات مالی اعتباری کاربر یا خدمات گیرنده را تضمین نمیکند و محیط عملیاتی او نیز باید کاملاً حفاظتشده و عاری از تهدیدهای رایانهای باشد.
مهمترین نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که همانقدر که در دنیای واقع مراقب اطلاعات مالی، کارتهای اعتباری و وجوه نقد یا غیرنقد خود هستیم، در فضای اینترنت نیز باید تمام جوانب و ملزومات امنیتی را رعایت کرد. احتمال سرقت شماره کارت اعتباری و اطلاعات مالی از طریق اینترنت، از احتمال سرقت اطلاعات کارت اعتباری، به همراه رمز عبور مربوط به آن و یا دستهای پول نقد که حتی در کیفدستی قرار داده شده است، کمتر نیست.
هماکنون ویروسهای سارق اطلاعات مالی، بیش از دوسوم کدهای مخرب پراکنده در اینترنت را بهخود اختصاص دادهاند. این بدافزارها اغلب بهدنبال ایجاد اختلال در فرایندهای عملیاتی رایانه کاربران نیستند و هیچ وقت از حضور و فعالیت مخرب آنها آگاه نمیگردیم. به بیانی دیگر چون این ویروسها نشانه خاصی ندارند و عملکردهای سیستم را تحتتأثیر قرار نمیدهند، توجه کاربر را به هیچ وجه جلب نمیکنند. وظایف اصلی آنها، جمعآوری اطلاعات محرمانه و ارسال رونوشتی از آنها به خرابکاران و مجرمان اینترنتی است. بسیاری از آنها فعالیتهای مالی اعتباری کاربران را رصد میکنند، برخی دیگر رایانه ها را در برابر سایر تهدیدهای خطرناک آسیب پذیر میکنند و بعضی دیگر نیز، میتوانند رایانهها را بهطور کامل در اختیار گروههای تبهکاری قرار دهند، بهنحوی که از آنها در تخریب وسیع و یا سرقت گسترده اطلاعات استفاده شود.
برای ایجاد امنیت بیشتر به نظر میرسد که کاربران نباید از هر فروشگاهی خرید آنلاین داشته باشند؛ حتی اگر آنها را به صفحه پرداخت اینترنتی مربوط به بانک هدایت کنند. باید قبل از خریدهای اینترنتی از میزان شهرت، قانونی بودن، سطح اعتبار و قابلیت ارائه خدمات امن از سوی مراکز فروشگاهی اطمینان حاصل کرد. هیچ فایل یا نرمافزار نامطمئنی را دانلود و روی سیستم اجرا نکرد. همچنین دانلود فایلها و نرمافزارهای کاربردی به ظاهر امن از پایگاههای نامشخص و بینام و نشان اینترنتی، به هیچ وجه توصیه نمیشود. درنهایت، هیچگاه اطلاعات حساس و بسیار محرمانه را نباید از طریق نامههای الکترونیک ارسال نکنید. بر خلاف تصور عموم، نامههای الکترونیک از لحاظ امنیتی بسیار آسیبپذیرند. هرزنامهها و یا پیغامهای مشکوک با فرستندههای ناشناس را به هیچ وجه نباید جدی گرفت؛ هرچند اگر جذاب یا قابل توجه جلوه کنند. این نامهها میتوانند حاوی لینکهای مخرب و یا ابزار کلاهبرداری آنلاین باشند.
3 دیدگاه
جواد
سلام
لینک قسمت هشتم درفهرست دانلودها موجود نیست.
بانک صوت و فیلم
سلام
لینک قسمت هشتم قرار داده شد.
باتشکر از شما
محمد حسین عربشاهی
سلام. لینک قسمت هشتم در قسمت لیست داونلودها نیست.