متن برنامه ی درس هایی از قرآن کریم حجت الاسلام قرائتی؛ تاريخ پخش :: 1368/2/7
بسم الله الرحمن الرحيم
«السلام عليك يا ابالحسن يا اميرالمؤمنين»
شب بيست و يكم ماه رمضان، جزء بحث شب قدر و امير المومنين چه بحثى مىشود كرد؟ دو، سه دقيقهاى درباره شب قدر صحبت مىكنم. گرچه هر سال صحبت كردهام ولى بايد باز هم تذكر داده شود. در ميان ليلالى قدر شب بيست و يكم و بيست و سوم از شب نوزدهم اهميت بيشترى دارند و شب بيست و سوم از شب بيست و يكم مهمتر است. حالا ادارهها تعطيل نمىكند حرف ديگرى است و گرنه اهميت شب بيست و سوم از دو شب ديگر بيشتر است. اما شب بيست و يكم شب شهادت اميرالمومنين عليه السلام است. در ميان امامان ما لقب اميرالمومنين فقط مخصوص على بن ابيطالب است.
شب قدر مثالش در جمهورى اسلامى آن روزى است كه رئيس وزرا براى گرفتن بودجه به مجلس مىرود، آن روزى كه نخست وزير به مجلس مىرود تا بودجه يك سالهاش را بگيرد. همه نمايندهها هستند و روز بسيار حساسى است و شب قدر شبى است كه تا يك سال در اين شب مقدر مىشود. چه كسى خوشبخت مىشود و چه كسى بد بخت؟ چه كسى پسردار مىشود و چه كسى دختر دار؟ چه كسى سالم است و چه كسى مريض؟ چه كسى عزيز مىشود و چه كسى ذليل؟ تمام برنامههاى هر فرد تا يك سال مقدر مىشود. شب قدر «لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ»(قدر/3) يعنى شب قدر از هزار ماه بهتر است و هزار ماه 83 سال مى شود. يعنى شب قدر ارزش بيشترى از 83 سال دارد و كارهاى آدم در شب قدر هم ارزش زيادى دارد، به همين خاطر اگر مثلاً شما در شب قدر يك تومان بدهى مثل اين است كه هزار تومان در شبهاى ديگر داده باشي. حالا هم كه برادران عزيز ما اين هفته را هفته انفاق نامگذارى كردهاند. بهتر است كه در شب قدر انفاق كنيم. چيزى را كه مىخواهيم در طول سال بدهيم، يكجا شب بيست و سوم بدهيم. مگر نه اينكه شما ماهى دويست تومان، ماهى پنجاه تومان يا روزى پنج زار صدقه مىدهى؟ اين مبلغ را شب قدر بدهيم.
ما شب قدر ميزبان فرشتهها هستيم «تَنَزَّلُ الْمَلائِكَة»(قدر/4) فرشتهها روى زمين تشريف مىآورند و در زمان رسول خدا، خدمت پيغمبر مىرسيدند و بعد از او خدمت امام مىرسيدند و اكنون خدمت امام زمان(ع) – عجل الله تعالى فرجه الشريف – ميرسند. يعنى زمينىها ميزبان آسمانىها هستند. شبى كه به اندازه 83 سال ارزش دارد، شبى كه در آن قرآن نازل شده است، شبى كه فرشتهها به زمين مىآيند، شبى كه امام زمان مهماندار است. شبى كه سرنوشت يك سال تنظيم مىشود و بايد از اين شبها استفاده خوبى بكنيم به هر حال شب شهادت اميرالمؤمنين عليه السلام است و كسي را كه آدم خيلى دوست دارد، وقتى شهيد مىشود بهترين كار اين نيست كه برود و در تشييع جنازهاش شركت كند.
اما بهترين دوست شهيد آن است كه ببينيد اهداف شهيد چه بوده است؟ وصيت نامه شهيد را پيدا كنيم و ببينيم چه خواسته است و به خواسته هايش عمل كنيم. اميرالمؤمنين وصيت نامهاى دارد. وصيت نامهاش هم مفصل است. هم ابن ابى الحديد اين وصيت را نقل كرده است و هم در نهج البلاغه هست من از(من لا يخصره الفقيه) و