متن برنامه ی درس هایی از قرآن کریم حجت الاسلام قرائتی؛ تاریخ پخش :: ۱۳۸۲/۸/۲۲
«بسم اللّه الرّحمن الرّحیم»
«اللهم صّل علی محمّد و آل محمّد اللهی انطقنی بالهدی والهمنی التقوی»
بینندگان عزیز بحث را شب نوزدهم پای تلویزیون میبینند شب نوزدهم و شب ۲۱ و شب ۲۳ این سه شب، شب احتمال اینکه شب قدر یکی از این سه شب باشد هست هریک از این شبها خصوصیتی دارد ضربت خوردن شب نوزدهم است شهادت بیست و یکم است احتمال شب قدر بیشتر در شب ۲۳ است.
طلب راه مستقیم در هر نماز
ما هم بحث ماه رمضان ۸۲ بحث اعتدال بود و در کل این بحث، در کل این ماه میگفتیم که اینکه به ما میگویند بگوئید «اهدنا الصراط المستقیم» خدایا ما را به راه مستقیم هدایت کن راه مستقیم چیه؟ که همه مسلمانها در تمام روزها باید بگویند «اهدنا الصراط المستقیم» حتی پیغمبر هم باید بگوید «اهدنا الصراط المستقیم» پیغمبر ما بیش از ما میگفت «اهدنا الصراط المستقیم» چون نماز شب بر پیغمبر واجب بود یعنی ما در نماز واجب بگوئیم «اهدنا الصراط المستقیم» پیغمبر ما در نماز مستحب میگفت «اهدنا الصراط المستقیم» با اینکه پیغمبر ما تسلط بر راه مستقیم داشت «یس، والقرآن الحکیم، انک لمن المرسلین، علی صراط مستقیم» کلمه «علی» یعنی تسلط دارد. پیغمبری را که خداوند تو قرآن میگوید تو سوار بر راه مستقیم هستی تسلط بر راه مستقیم داری بیش از ما میگفت «اهدنا الصراط المستقیم» این پیداست راه مستقیم خیلی نازک است آنی آدم از آن پرت میشود روی این زمینه صحبت کردیم حالا در این جلسه مقداری در راه… راه مستقیم صحبت میکنم مقداری هم بمناسبت شب قدر. پس در جستجوی راه مستقیم.
راه مستقیم چیه؟ تنها دعایی که واجب است هر مسلمانی بخواند همین است دعاهای دیگر مستحب است این دعا واحب است چون واجب است نماز بخوانیم در نماز واجب است سوره حمد بخوانیم در سوره حمد واجب است بگوئیم «اهدنا الصراط المستقیم» این چیه راه مستقیم که واحب است راه مستقیم یعنی نه افراط نه تفریط، یعنی اعتدال.
ولایت امام معصوم، شرط توحید
روایاتی داریم که امیرالمؤمنین (علیه السلام) راه مستقیم است «اهدنا الصراط المستقیم» یعنی «اهدنا الصراط علی بن ابیطالب» راه مستقیم مجسمه راه مستقیم است. ببینید اگر دین لفظ بشود و کلمات میشود قرآن اگر دین انسان بشود میشود امام اگر دین عمل بشود میشود حج چون در حج نماز هم هست هرکس طواف کند باید دو رکعت نماز طواف هم بخواند روزه هم هست چون همینطور که در ماه رمضان یک سری چیزها را باید ترک کنیم انسانی که میرود مکه یک سری چیزها را باید ترک کند بخصوص وقتی که لباس احرام پوشید جهاد هم هست هجرت هم هست خمس هم هست زکات هم هست یعنی یک عمل کامل حج است انسان کامل امام است قانون کامل قرآن است پس اسلام را در یک مثلث از زوایه ضلع بشری ضلع لفظی ضلع عملی ضلع عملی اش حج است، ضلع لفظی اش قرآن است، ضلع انسانی اش مصداقش امام است «اهدنا الصراط المستقیم» به همین خاطر اینها مثل… نمیدانم تعبیر زشت است یا زیبا. مثلاً گاهی آدم دکتر میرود میگوید شربتاش را بدهم یا قرصاش را معلوم میشود ترکیبات شیمیاییاش یکی است حالا یکیاش جامد است میشود قرص، یکی اش مایع است میشود شربت.
ما داریم «کلمه لا اله الّا اللّه حصنی» «حصن» یعنی قلعه توحید قلعه است. یعنی اگر شماها اهل توحید باشید دیگر طاغوتها هی مثل حلوا نذری انگشت انگشت نوک نوک نیش نیش نمیزنند آدم جنساش را که گذاشت توی قلعه بیمه است فرق بین قلعه و زندان چیه؟ زندان را از بیرون قفل میزنند قلعه را از تو قفل میکنند توی قلعه که آدم رفت توی خانهاش که میرود در را از توی خانه قفل میکند ولی زندان را از بیرون قفل میکنند اگر شما خودتان را به خدا بسپارید بیمه هستید. عین این را داریم حدیث دیگر «ولایه علی ابن ابیطالب» رهبری علی ابن ابیطالب «حصنی» خداوند میفرماید اگر رهبرتان امام معصوم باشد این هم قلعه است پس ببینید مثل اینکه دکتر میگوید آمپول بزنی خوب میشوی قرصاش را بخوری خوب میشوی توحید قلعه است، رهبری قلعه است بعد هر دو میگوید «فمن» پس کسی که «دخل» داخل بشود «حصنی» هر کس داخل این قلعه بشود «امن» ایمان پیدا میکند، امان پیدا میکند «من عذابی».
تداوم و استمرار حرکت در راه مستقیم
در جایی دیگر وقتی امام رضا (علیه السلام) میبردندش مرو در نیشابور جمعیتی دورش جمع شدند گفتند یک جمله یادگاری بگو امام رضا (علیه السلام) فرمود «کلمه لا اله الّا اللّه حصنی» بعد فرمود «بشرطها» شرط دارد توحید بعد فرمود «و انا من شروطها» من که امام رضا (علیه السلام) هستم از شروط هستم شرط یعنی چه؟ مثلاً میگوئیم وضو شرط نماز است وضو شرط نماز است یعنی چه؟ یعنی نماز بی وضو قبول نیست اینجا میگوید توحید… امام رضا (علیه السلام) فرمود توحید شروط دارد بعد فرمود من هم شروطم یعنی توحید بی ولایت مشکل دارد اگر سراغ خدا بروی خداوند میگوید در غدیرخم بروید رهبری علی (علیه السلام) را بپذیرید سراغ خدا برویم خدا ما را تحویل امیرالمؤمنین (علیه السلام) میدهد.
سراغ امیرالمؤمنین (علیه السلام) برویم ما را به خدا دعوت میکند یعنی هر دو با هم… منتهی یکی اش خالق یکی اش مخلوق راه مستقیم «اهدنا الصراط المستقیم» شب قدر این را خیلی بگوئید راه مستقیم مهم است ما چند رقم برنامه داریم ببینید گاهی هم راه صاف است هم انسان صاف میرود هم راه صاف است هم خود انسان درست میرود گاهی راه صاف است ولی انسان خودش کج میرود گاهی راه کج است انسان صاف میرود گاهی هم راه کج است هم انسان کج میرود «اهدنا الصراط السمقتیم» کدامها است آنجایی که هم راه کج است و هم انسان کج میرود مثل مکتبهای غیرالهی که اصلاً مکتبشان که اصلاً راه نیست، بی راهه است اگر خود انسانها هم گناه میکنند یعنی هم خط شان دین شان مکت شان مرامشان ایسم شان کج است هم خود انسانها اهل فسق و فجور و جنایت و توطئه و کلاهبرداری هستند هم دین انحرافی است و هم آدمها انحرافیاند «اهدنا الصراط المستقیم» یعنی این نباشد بعضی وقتها راه کج است ولی آدمها آدمهای خوبی هستند. مثلاً مسلمان نیست راهش راه اسلام نیست اما غیر مسلمان است اما دروغ نمیگوید خیانت نمیکند آدم خوبی است گرچه راهش… مثل فامیل بد است اما این توی فامیله آدم خوبی است این هم… اگر راه صاف است انسان کج میرود مثل مسلمانهای گناهکار دین شان دین اسلام است راهشان صاف است اما این مسلمان درست راه نمیرود مسلمان است ولی دروغ میگوید کلاهبرداری میکند خیانت میکند این هم نه «اهدنا الصراط المستقیم» «اهدنا» «نا» یعنی ما، یعنی انسان صاف برود «اهدِ» یعنی هدایت کن راه هم صاف باشد «اهدِ» یعنی خدایا هم میخواهم راهم صاف باشد «اهدِ» یعنی هدایت کن من را هم هدایت بشود بعد میگوید «اهدنا» یعنی من هم صاف بروم پس «اهدنا الصراط المستقیم» یعنی هم راهم درست باشد هم در راه درست درست بروم چون راه درست است ولی بعضیها توی راه درست… برنج خوب است اما خراب میپزد پس ببینید گاهی هم ماشین سالم است هم راننده سالم است گاهی هم ماشین قراضه است هم راننده ناشی است گاهی ماشینه سالم است راننده ناشی است گاهی هم ماشین سالم است هم راننده سالم است این یکی هم راننده ناشی است هم ماشین قراضه است این دو تا ماشین سالم است راننده مشکل دارد یا ماشین قراضه است راننده خوب است «اهدنا» یعنی خدایا هم میخواهم ماشینام سالم باشد هم راننده «اهدنا» یعنی هم میخواهم مرکبم سالم باشد هم راکبم گاهی مرکب خوب است اسب خوبی است راننده اسب سواری بلد نیست اجمالاً.
«اهدِ» یعنی هم راه درست باشد هم «نا» «اهدنا» حدیث داریم راه مستقیم راه اهل بیت است ضمناً یک نکته بگویم لطیف است یک خورده لطیف استها! امام رضا (علیه السلام) نفرمود «والامام من شروطها» فرمود «انا» فرق بین امام… نگفت امامت شرط توحید است فرمود امام شامل زنده و مرده میشود اما وقتی امام رضا (علیه السلام) میفرماید «انا» یعنی منی که امام زنده هستم توحید تاریخ مصرف ندارد پس همیشه باید یک امام زنده در کار باشد یعنی الان حضرت مهدی (عجه اللّه تعالی فرجه الشریف) باشد امام رضا (علیه السلام) کجا فرمود «و انا من شروطها» نیشابور.
امام رضا (علیه السلام) در نیشابور نفرمود توحید شرط دارد و امامت شرطش است فرمود من شرطم خیلیها هستند امامی که از دنیا رفته یا شهید شده گنبد را طلا میکنند اما نایب اش را اینجا ممکن است جسارت به او بکنند یا بی اعتنایی بکنند ۲ لیتر اشک برای امام زمان (عجه اللّه تعالی فرجه الشریف) میریزد اما سهم امام نمیدهد میگوید دوستش دارم پول اش نمیدهم ولایت بی عمل را بچه قبول نمیکند شما به بچه کوچولوت بگو دوستت دارم میگوید بیسگویت بگویی دوستت دارم بیسگویت نمیخرم میگوید بابا جان دروغ میگویی یعنی ولایت بی بیسگویت را بچه ۲ ساله قبول نمیکند ولایت امیرالمؤمنین (علیه السلام) شرط دارد شرطش این است که هرچه آقا گفت انجام بدهیم «اهدنا الصراط المستقیم» خدایا ما را در راه مستقیم قرار بده نه افراط نه تفریط.
علی گونه بودن، با انجام کارهای خیر
بینندهها شب نوزدهم بحث را گوش میدهند مستقیمتر از امیرالمؤمنین(علیه السلام) نیست بعد از پیغمبر(صلی اللّه
علیه و آله) تمام کارهایش میزان بود چی بگویم: وقف اش با دست خودش بیل میزند چاه میکند خدا قسمت کند همه رفتهها و نرفتهها را یک فرسخی مدینه نه یک فرسخ نیست ۴ کیلومتری مدینه یک منطقهای است روستایی است میگویند آبار علی، آبار جمع بئر است بئر یعنی چاه، امیرالمؤمنین (علیه السلام) آنجا چاه میکنده و هنوز هم آبهایش را توی لیوان میکنند حکومت سعودی به پشت لیوان مینویسد آبار علی یعنی چاه هایی که امیرالمؤمنین (علیه السلام) آبهایش را… و جالب این است که آن منطقه آبهایش تلخ است جز چاههایی که… چه جور خداوند امیرالمؤمنین (علیه السلام) را در تاریخ حفظ کرد.
آمدند گفتند یا علی! چه دست با برکتی داری مثل گردن شب آب بیرون میآید فرمود «هذا وقف» شیعه علی (علیه السلام) باید یک چیزی وقف کند هر کدام دخترها و پسرهایتان را شوهر دادهاید، داماد کردهاید و وضع مالی تان خوب است یک چیزی وقف کنید. آقایانی که اهل خیر هستید و مدرسه میسازید یا کار خیر حسینیه و هیئتی عزاداری و افطاری کسانی که کارهای خیر میکنید اول خیر کارهای واجب است اگر کار واجب را انجام ندهید و کار مستحب انجام بدهید مثل کسی است که غسل واجب دارد و انجام نمیدهد ولی صبح تا شام توی استخر شیرجه میرود باز هم ایشان پاک نیست گاهی وقتها پول کم را میپذیرند پول زیاد را نمیپذیرند دست شما خون میشود یک پارچه سفید میخواهی ببندی میگویم آقا یک پارچه بیاور ببندم شما ۵۰ تا لحاف کرسی هم بیاوری به درد من نمیخورد آن پارچه کم لازم است لحاف کرسی لازم نیست گاهی وقتها شما باید خمس بدهید باید زکات بدهید اگرچه برای خیر و هیئت و مدرسه سازی هیچ کاری نکنید افرادی را من نگرانم کارهای زیادی را بکنند ولی پول واجب را ندهند در اینجا سه تا حدیث بخوانم شب قدر، در آستانه شب قدر گوش میدهید سه تا حدیث، هر حدیثی را ۲۰ ثانیه یعنی سه تا حدیث میشود یک دقیقه حدیث ۲۰ ثانیهای: بسمه تعالی، امام جواد (علیه السلام) فرمود، امام فرمود به مردم بگوئید من امام هستم ضامن هستم اگر خمس بدهید مالتان کم نشود نترسید ۲۰ ثانیه دوم امام کاظم (علیه السلام) فرمود کسی که حق واجب را ندهد خدا جوری زندگی اش را تاب میدهد که دو برابر آن مبلغ در راه باطل خرج کند حدیث سوم امام رضا (علیه السلام) فرمود کسی آمد گفت میشود آقا خمس را از ما نگیرید فرمود میخواهی نده، نده اما ما به کسی که خمس ندهد دعا نمیکنیم خودتان را از دعای ما محروم نکنید امام میتواند با معجزه سنگ را طلا کند نیاز به ۲ مثقال طلای شما ندارد اما اینکه میگویند بده برای اینکه ما دل بکنیم خدا نمیخواهد خون اسماعیل (علیه السلام) ریخته شود میگوید اسماعیل را بکش تا چاقو میگذارد میگوید بردار نمیخواهم خون ریخته شود میخواهم تو دل از او… میخواهم تو دل بکنی نمیخواهم خونی ریخته بشود.
راه مستقیم چیه؟ در پول خرج کردن خیلی افراد در پول خرج کردن راه مستقیم نمیروند میلیونها تومان صدها هزار تومان در یک راهی که مستحب است خرج میکنند اما در واجب خرج نمیکند خانهاش اتاق پذیرایی ساخته مبلمانش را عوض میکند رنگش را عوض میکند، لوسترش را عوض میکند برای اینکه سالی دو تا میهمان بیاید یا نیاید مبلغ سنگینی خرج میکند اما همین آقایی که اتاق میهمان خانه دارد این همه خرج میکند پسرش توی مدرسه میخواهد نماز بخواند جای نماز ندارد جمع نمیشود یک سالن برای نماز نسل نو بسازند یک سالن ساده نمیسازند که هر روز ۸۰۰ تا بچه میخواهد نماز بخواند ولی یک اتاق گران برای اینکه شاید یک شب میهمان بیاید میسازد اینها راه مستقیم نیست «اهدنا الصراط المستقیم» قصه میزند نماز جمعه نمیرود، سینه میزند با هم میگیرد راه مستقیم یعنی راه اعتدال یعنی همه چیزها باید با هم باشد.
دینداری مثل پزشکی نیست پزشکی میشود تخصصی باشد یکی متخصص حلق و بینی است یکی متخصص کلیه است یکی متخصص قلب است یکی متخصص پوست است یکی متخصص چشم است یکی متخصص دندانپزشک است اما دینداری نمیشود گفت آقا من متخصص روز عاشورا هستم کار به باقی کارها ندارم من متخصص این کار هستم دینداری تخصصی نیست باید همه دین با هم باشد شما اگر توپ فوتبال را یک جایش را سوراخ کنی کل بازی لغو است نمیشود گفت آقا من اینطرفش را سوراخ کردم بابا اینطرفش را هم سوراخ کنی بازی… یکچرخ ماشین را برداشتهام مسافرت لغو شد بابا یک لاستیک بابا یک لاستیک ندارد شما یک لاستیک هم برداری مسافرت تعطیل یک سوزن فرو کنی فوتبال تعطیل یک دقیقه قبل از افطار عمداً روزه ات را بخوری کل روزه خلاص حالا خدا بخاطر یک دقیقه فوتبال بخاطر یک سوزن، خوب بله «اهدنا الصراط المستقیم» یعنی کارها باید درست باشد هم مادی و هم معنوی حالا شب قدر نزدیک است
خطبه بی نقطه، شاهکار ادبی حضرت علی(علیهالسلام)
چه بگوئیم حدیث هایی داریم که راه مستقیم ما اهل بیت هستیم امیرالمؤمنین (علیه السلام) هم بیل میزد هم خطبه میخواند گفتند یا علی! میتوانی یک سخنرانی کنی که در کل کلماتش نقطه نباشد سخنرانی بی نقطه یعنی حرفهایش همزه باشد و عین باشد و صاد باشد و سین باشد و دو چشم یک سخنرانی از این چهار تا کلمه گفت با لام هم نقطه ندارد گفت باشد یک سخنرانی کرد بی نقطه اصلاً ماندند. ابن ابی الحدید خطبهای را نقل میکند ای مردم دنیا دوست دارم تمام سخنرانهای کره زمین یک جا جمع شوند من این خطبه را بخوانم همه سجده کنند اگر گفتند چرا سجده میکنید میگوئیم همینطور که در قرآن ۴ تا سوره دارد وقتی میخوانیم سجده میکنیم این خطبه را همه گویندگان تاریخ باید در برابر این خطبه سجده کنند ابن ابی الحدید از علمای مهم اهل سنت است این را میگوید.
علی بن ابیطالب (علیه السلام) میدانید تاریخ مصرفش روز روز است الان آمریکا اگر راست بگوید اگر اگر اگر اگر با دو سه میلیارد اگر، اگر راست بگوید که طالبان آن دو تا برج را توی آمریکا خراب کردهاند تروریسم اگر راست بگوید خیلی خوب میگوئیم خوب میگوئیم یکی به یکی امیرالمؤمنین (علیه السلام) امشب شب نوزدهم بحث را گوش میدهید فرمود ابن ملجم یکی زد به شما هم به او یکی بزنید این شعار حضرت علی (علیه السلام) است یکی به یکی آمریکا میگوید چه؟ میگوید کل افغانستان به یکی حالا نگاه کنید فرق بین آمریکا و کسانی که دلشان هنوز به سمت آمریکاست آمریکا میگوید یک کشور نابود بشود بخاطر یک برج امیرالمؤمنین (علیه السلام) میفرماید یکی به یکی حیف که علی (علیه السلام) را نشناختیم. تمام سازمان بین الملل و حقوقندانان و غیر متعهدها و مجلسها و حقوقدانان و دانشگاها همه جمع شدند یک کلمه میگویند عدالت اجتماعی بعضی شان دروغ میگویند آنهایی هم که راست میگویند هنوز نتوانستهاند عدالت را در جامعه پیاده کنند عدالت اجتماعی در انسانها در بشر پس تمام حقوقدانان کره زمین تمام سازم مللیها تمام تمام تمام یک شعار دارند عدالت اجتماعی برای بشر بخشیشان دروغ میگویند بخشیشان دروغ میگویند نتوانستند عمل کنند اما علی (علیه السلام) امیرالمؤمنین (علیه السلام) که شب ضربت خوردن بحث اش را میشنوید فرمود ای کسی که میروی زکات بگیری اگر چند تا شتری بعنوان زکات دادند داری میآوری بین شترها باید یک جور سوار شوی نکند یک شتری را ۱۰ دقیقه سوار شوی یک شتر را ۲۰ دقیقه جمله نهجالبلاغه این است «ولیعدل» باید مراعات عدالت کند بین «صواحباتها» جمع «صاحبه» یعنی حیوانی که سوارش شدهای تمام حقوقدانان حرف میزنند نتوانستند عمل کنند امیرالمؤمنین (علیه السلام) حقوقدانان نتوانستند برای بشر پیاده کنند حضرت علی (علیه السلام) برای شترها گفت و عمل کرد اللّه اکبر تمام حقوقدانان یک کلمه گفتند و عمل نکردند حضرت علی (علیه السلام) یک کلمه برای حیوانها گفت و عمل کرد.
اصلاً ما باید افتخار کنیم چرا توی خانهها علی نیست چرا میگوئید برادر من علی دارد پسر من… تمام خانهها علی باشد تمام خانهها فاطمه و زهرا داشته باشد خواهر دارد داشته باشد من سال قبل هم گفتم خواهر شما تلویزیون هم دارد دیگر نمیگوئید نه ما تلویزیون نمیخریم همشیره مان تلویزیون دارد اِ! همینطور که تلویزیون و تلفن و یخچال و موبایل و اینها میگوئیم آنها دارند همه میخواهید داشته باشید همه خانهها فاطمه همه خانه علی افتخار کنید. ببینید «ضربه بضربه» در مقابل آمریکاست او میگوید یک افغانستان فدای یک برج «ولیعدل بین صواحباتها» در مقابل همه حقوقدانان بشر است علی (علیه السلام) کیه؟ میخواهید بگوئید علی (علیه السلام) کیه؟ امیرالمؤمنین (علیه السلام) هزار رکعت نماز بعضی شبها میخواند که میگفتند میشود یا نمیشود علامه امینی برای اینکه بگوید میشود یک ماه رمضان آمد ایران صاحب الغدیر مشهد بود حرم امام رضا (علیه السلام) ایشان فرمود من هر شب از اول غروب تا صبح ۱۰۰۰ رکعت نماز خواندم ۳۰ شب ۳۰ هزار رکعت نماز خواندم من امینی هستم عبدالحسین امینی اگر من خواندم پس علی (علیه السلام) هم میخواند.
آیت اللّه العظمی خویی خواست یک شب بخواند ایشان تا ۷۰۰ رکعت خواند منتهی چون ایشان چاق بود گفت نتوانستم بیشتر بخوانم میشود خواند. آقا خسته نمیشد؟ ماهی از شنا خسته نمیشود نشاط داشت؟ بله تیر از پایش میکشیدند متوجه نمیشد همینطور که توی بازی فوتبال فوتبالیست میافتد استخان پایش میشکند حالیاش نیست عشق گل زدن دارد اگر آدم عاشق شد اگر آدم ماهی شد از شنا خسته نمیشود.
علی (علیه السلام) کیست؟ خطبه بی نقطه یک خطبه بخوان بی الف، فوری امیرالمؤمنین (علیه السلام) یک سخنرانی کرد بی الف اشکش… هفتاد کمال دارد امیرالمؤمنین (علیه السلام) هیچکس ندارد شب ۲۱، هفتاد کمالش را خواهیم گفت یعنی برای بحث ۲۱ هفتاد کمال دارد که روی کره زمین هیچ کس ندارد، هفتاد کمال دارد که هیچ کس ندارد.
توبه همراه با اصلاح و جبران گذشته
حالا شب نوزدهم چه کنیم توبه در قرآن چند تا «تابوا» داریم منتهی کنار هر توبه یک چیزی است «تابوا» یعنی توبه کند یکجا میگوید «تابوا و اصلحوا» لاگر دسته گلی به آب دادی اصلاح کن یک جا میگوید «تابوا و بینوا» اگر یک چیزی را باید بگویی کتمان کردی فلان چند کیلو تریاک و هروئین آورد و برد تو هم میدانستی گزارش ندادی گفتی حالا چکار داریم نان مردم را قطع کنیم ولو جوآنهای مردم نابود بشوند این به یک نانی برسد آنجا کتمان گناه کبیره بود اگر کتمان کردی باید بیان کنی دسته گل به آب دادی نماز غلط بوده درست کنی نخواندیم تصمیم بگیریم اگر به کسی ظلم کردیم یادمان است زنگ بزنیم و عذرخواهی کنیم ما باید به معنویات برسیم. وضع جامعه ما یعنی وضع زمان ما نه جامعه ایران اصلاً زمان زمان است که خیلی خطر زیاد شده وقتی سکنجبینی را میپزند میچشند وقتی میبینند ترشی اش زیاد است شکرش را زیاد میکنند الان ترشی زیاد شده خطرهایی نسل نو را تهدید میکند ما باید حال که ترشی اش زیاد شده است شکرش را زیاد میکنند الان ترشی زیاد شده خطرهایی نسل نو را تهدید میکند ما باید حال که ترشی اش زیاد است شکرش را زیاد کنیم در کنار هر مادیتی یک معنویتی هست. مثلاً خوراک مادی داریم «کلوا من الطیبات» غذایی که میخوریم خوراک معنوی چه «فلینظر الانسان الی طعامه» قرآن میفرماید به طعامت نگاه کن امام میفرماید طعام علمی است که از استاد میگیریم ببین چی یاد میگیری از کدام فکر یاد میگیری یعنی همینطور که به غذایت دقت میکنی به واردات معده دقت میکنی غذایت مسموم باشد تاریخ مصرفش نگذشته باشد شما در یک رب گوجه دقت میکنی تاریخ مصرف را اگر به رب گوجه دقت میکنی بعد حرفهایی هم که وارد مغزت میشود دقت کن این حرف چه میگوید راست میگوید یا دروغ تهمت نمیزند صداقت دارد توطئه نیست شایعه نیست همینطور که غذایتان میگوئید استاندارد باشد واردات معنوی هم استاندارد باشد.
لباس تقوی، لباس معنوی انسان
لباس شما به لباس رنگ لباس شکل لباس اتو بهداشت به لباس میرسید «و لباس التقوی ذلک خیر» لباس تقوی هم دقت کنید نکند لباس ظاهری خوب باشد اما از نظر تقوا برهنه باشیم بی تقوا باشیم به زینت ظاهری میرسیم خانه ماشین روکاری سردری فلان به زینت معنوی هم برسیم «حبب الیکم الایمان و زینه فی قلوبکم» زینت معنوی ایمان است راه مستقیم یعنی خوراک مادی خوراک معنوی لباس مادی لباس معنوی زینت مادی زینت معنوی سفر مادی از این شهر به آن شهر سفر معنوی «ففروا الی اللّه» هجرت به خدا. حج شیرینی معنوی شیرینی مادی همین شیرینی هایی که از مغازهها میگیریم شیرینی معنوی «حلاوه ذکرک» لذت مناجات.
خدایا تو را به عشقی که امیرالمؤمنین (علیه السلام) به تو داشت ما را معرفت و عشق خودت را مرحمت کن.
تو را به اشک امیرالمؤمنین (علیه السلام) اشک خالصانه به ما بده.
تو را به سوز امیرالمؤمنین (علیه السلام) به بی تفاوتان ما سوز و تعهد مرحمت کن.
تو را به علم امیرالمؤمنین (علیه السلام) به ما علم مفید مرحمت کن.
تو را به عبادتهای امیرالمؤمنین (علیه السلام) توفیق عبادت را به همه ما مرحمت بفرما.
تو را به تربیت امیرالمؤمنین (علیه السلام) به ما توفیق بده بچه هایمان را بهترین مؤمنین و مؤمنات تربیت کنیم.
تو را به عاقبت امیرالمؤمنین (علیه السلام) عاقبت ما را ختم به خیر کن.
هرچه شب قدر برای خوبها مقدر میکنی به آبروی امیرالمؤمنین (علیه السلام) همه آنها را برای همه ما مقدر بفرما «
والسلام علیکم و رحمه اللّه و برکاته